用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

中三比中一和中二真的辛苦好多,除了讀既科目多了,又要為了中四選科可以揀到心目中科目,所以每次考試都要加倍努力溫習
   29    0    1    0

哈哈笑咯 發表於 19-1-7 17:46
中三比中一和中二真的辛苦好多,除了讀既科目多了,又要為了中四選科可以揀到心目中科目,所以每次考試都要 ...

係呀,尤其是理科人,明知事倍功半,為咗排名拉牛上樹地温中史,西史,英國文學

YolandaTam 發表於 19-1-7 18:11

係呀,尤其是理科人,明知事倍功半,為咗排名拉牛上樹地 ...
我大仔就係咁,理科人之前中文、中史拉低晒,音樂、VA又麻麻,结果選科失敗唔夠人争。
好彩到细仔而家成績好好,完全唔驶擔心。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-8 00:36
我大仔就係咁,理科人之前中文、中史拉低晒,音樂、VA又麻麻,结果選科失敗唔夠人争。
好彩到细仔而家成績 ...

同一理論,文科人對住理科嘢都會一樣無從入手,何況佢地吾會小學雞到為了破壞你選科而去(emoji)一此自己都不喜歡嘅科目掛。

Yanamami    發表於 19-1-8 14:41

係呀,尤其是理科人,明知事倍功半,為咗排名拉牛上樹地 ...
中國歷史真係好難攪, 佢又興趣唔大, 但又一定要背,真係好頭痛, 又無得唔讀
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

celialing 發表於 19-1-9 09:26
中國歷史真係好難攪, 佢又興趣唔大, 但又一定要背,真係好頭痛, 又無得唔讀

中史未算最慘:雖然拉牛上樹,但至少死背都合格。
英國文學先攞命:千辛萬苦溫咗成個星期都唔合格,見佢真係有出力溫,但真係讀極都唔識。

你囡學校都要爭排名選科?~~~

mcl203 發表於 19-1-9 13:14
你囡學校都要爭排名選科?~~~

一啲啲科啦,小女想揀物理,化學同地理再加 M2。
佢打聽過 化學(約60個位)要 英文,數學, 科學都達標, 物理好似得30個位,地理好啲,聽聞70個位。萬一精英班多人揀物理,排名太後就揀唔到。

YolandaTam 發表於 19-1-9 13:21
佢打聽過 化學(約60個位)要 英文,數學, 科學都達標, ...
好多學校phy位都開得唔多,我大仔當年都争唔倒phy. 所以细仔升中選校時我特别留意高中選修科安排。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-9 13:24
好多學校phy位都開得唔多,我大仔當年都争唔倒phy. 所以细仔升中選校時我特别留意高中選修科安排。
...

好彩小女讀嘅係女校,精英班總有堆人揀咗文科,而小女數學同科學都入到頭45名,所以有望爭吓。如果係男女校佢一定無法如願。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-9 13:30

佢打聽過 化學(約60個位)要 英文,數學, 科學都達標, ...

都好激烈~~~

mcl203 發表於 19-1-9 13:33
都好激烈~~~

所以中三係辛苦同大壓力嘅一年。好彩佢睇得開,有第二選擇的: BAFS,  Economics,  Geography

我就話應該中三上學期就要選定中四目標科目.然後升中四時只計算中三選科成績,其他非選科目只需合格便可,不計算成績.咁樣大家响中三就可以專攻目標科,其他合格便算.唔使中三要攻十幾科,讀到氣咳.

我個女仲一啲都唔緊張, 激死
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

celialing 發表於 19-1-9 14:34
我個女仲一啲都唔緊張, 激死

放心,正常的,小女係有少少杞人憂天。

YolandaTam 發表於 19-1-9 14:46
放心,正常的,小女係有少少杞人憂天。
希望佢到時知自己想點, 早點預備好, 怕到時先追就追唔切了

celialing 發表於 19-1-9 15:07
希望佢到時知自己想點, 早點預備好, 怕到時先追就追唔切了

下學期老師會講,同學之間都會討論,到時唔到佢唔諗㗎啦。好多學校下學期佔分重過上學期,只要上學期唔係差得太離譜(例如想讀嗰科考全級最尾嗰四份一)應該追得切嘅。請支持年輕人加油!

YolandaTam 發表於 19-1-9 15:23
下學期老師會講,同學之間都會討論,到時唔到佢唔諗㗎啦。好多學校下學期佔分重過上學期,只要上學期唔係 ...
多謝你鼓勵, 聽你講完無咁擔心, 最近都學習緊要放鬆一下, 加上佢青春期都無以前咁,你話咩就咩, 都唔到我唔放開

ilyrd 發表於 19-1-9 14:18
我就話應該中三上學期就要選定中四目標科目.然後升中四時只計算中三選科成績,其他非選科目只需合格便可,不 ...

S3上學期可以知道自己去向係有D難度,始終仲需要D時間去確認下~~~

mcl203 發表於 19-1-9 17:25
S3上學期可以知道自己去向係有D難度,始終仲需要D時間去確認下~~~

係呀,除非係嗰啲好似小女咁能力十分懸殊嘅人。唔少人其實好多科都差不多,成績好嘅更如是。加上而家選科自由咗,需要更長時間考慮。
‹ 上一主題|下一主題