用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

TwinWong 發表於 19-3-5 20:50
我女都係棄理 讀文商
成績就好似高山低谷咁
仲未肯去外補 中文
原來文商都會大上大落,我以為理科先會係咁,理科有時唔係個個TOPIC都讀得好,成績就容易有起落,當然叻學生就咩都難唔到佢啦。

你女中5補來都差不多了,佢讀文商,照計中文唔會弱。

October. 發表於 19-3-5 21:20
原來文商都會大上大落,我以為理科先會係咁,理科有時唔係個個TOPIC都讀得好,成績就容易有起落,當然叻學 ...

咁又唔係最差
只係想再好點

TwinWong 發表於 19-3-5 21:38
咁又唔係最差
只係想再好點
係呀,DES高一分己幾千人在你后面了,有得好d就應盡力爭取。我仔數唔算差,我都叫佢去操吓卷,再提升下。

October. 發表於 19-3-5 23:32
係呀,DES高一分己幾千人在你后面了,有得好d就應盡力爭取。我仔數唔算差,我都叫佢去操吓卷,再提升下。 ...
係啦, 落分容易, 上分難
仔仔也都是中五了嗎?

回覆 TwinWong 的帖子

係咪中三時, 學校會幫手教小朋友選科架?

妹妹頭 發表於 19-3-6 10:45

一定有教 中二開始有活動
獨立见老師傾計 同keep住測試
佢哋選科的意向
好似我囡中二都覺得自己將來讀純理
但到中三 最后選文商

我女依家(中一) 都有同學之間傾選科既野, 但始終要到中三至知, 因為中三至會有PHY, CHEM, BIO, ECON, BAFS讀, 到時至真係知道依幾科係讀D咩

文商易讀嗎? 我本人覺得, 阿女理科唔強, 多數老師都會叫佢選文商, BAFS, ECON, GEOG

妹妹頭 發表於 19-3-6 11:28

文商易讀嗎? 我本人覺得, 阿女理科唔強, 多數老師都會叫佢選文商, BAFS, ECON, GEOG ...

就係比較輕鬆
所以我囡好hea

妹妹頭    發表於 19-3-6 11:47

TwinWong 發表於 19-3-6 08:40
係啦, 落分容易, 上分難
仔仔也都是中五了嗎?
1分都唔好放棄,一分之差差之千里。
中4.

妹妹頭 發表於 19-3-6 11:28

文商易讀嗎? 我本人覺得, 阿女理科唔強, 多數老師都會叫佢選文商, BAFS, ECON, GEOG ...

女仔可以參考下D女校DSE各科成績,偏向邊一D科,邊D成績好D,女仔性格相近D,再配合自己~~~

YolandaTam 發表於 19-2-2 18:29
喜歡計數嗎?
學校有 BAFS 或 Tourism and Hospitality Studies 嗎?

我見到少數學校有 旅遊與款待, 請問知唔知多唔多人揀,係咪容易過其他科,Jupas 計分係咪都係一樣架咋,thx

cowboybaby 發表於 19-3-13 20:58
我見到少數學校有 旅遊與款待, 請問知唔知多唔多人揀,係咪容易過其他科,Jupas 計分係咪都係一樣架咋,t ...

近年每屆三千多人報考,小女有師姐讀呢科,好多嘢記,但又好多 hotel visits. 佢哋學校每屆20個位。其他就不清楚了。

YolandaTam 發表於 19-3-13 22:20
近年每屆三千多人報考,小女有師姐讀呢科,好多嘢記,但又好多 hotel visits. 佢哋學校每屆20個位。其他就 ...

thx

妹妹頭 發表於 19-3-6 10:45

唔驶擔心,學校通常會有briefing ,亦會比意見教學生點揀。妳囡囡間學校成绩咁 top 老師一定會引導佢地。

妹妹頭    發表於 19-3-23 11:45

我見到少數學校有 旅遊與款待, 請問知唔知多唔多人揀,係咪容易過其他科,Jupas 計分係咪都係一樣架咋,t ...

甲類 - 新高中科目選修科目: 旅遊與款待 - 其他資源 >> 2016 - 2018 年香港中學文憑旅遊與款待科考試簡報會簡報表 (只提供英文版)
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/assessment/subject_information/category_a_subjects/hkdse_subj.html?A2&2&24_5
I) 2018 DSE Examination Briefing Session http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/ths/ths-2018ppt-1.pdf
用中文考: 3,009
用英文考:   404

II)  2017 DSE  Examination Briefing Session  http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/ths/ths-2017ppt-1.pdf
用中文考: 3,559
用英文考:   426

EDB 旅遊與款待 https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/kla/pshe/references-and-resources/tourism/index.html

甲類 - 新高中科目選修科目: 旅遊與款待 - 考生表現示例 (2012 - 2018) http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/hkdse_subj.html?A2&2&24_25

旅遊與款待呢科最近我都有研究吓,因為小女聽佢啲學兄學姐講呢科好讀,成日飲飲食食去食自助餐,小女聽到後對呢有興趣。

我上網SEARCH 呢科究竟係咩野?見唔少讀呢科嘅學生話唔難讀,考 common sense 及類似通識科,都係吹水科。你可以睇吓我 COPY 嘅網站睇吓,考試內容好生活化,唔係好悶咁。

旅遊與款待網上叫做自修神科

某校旅遊與款待科簡介 http://www.lcp.edu.hk/teaching/tour/index.htm

某校旅遊與款待科簡介 http://web.skwegss.edu.hk/web11/S3_briefing/travel_and_hos.pdf

小時了了 發表於 19-3-23 12:51
旅遊與款待呢科最近我都有研究吓,因為小女聽佢啲學兄學姐講呢科好讀,成日飲飲食食去食自助餐,小女聽到 ...

Thx so much 我仔實中意,不過好少學校有,依家睇梗中學,會睇埋高中科目,見有些學校高中竟然無地理揀,很奇怪

醒目開學勳章

回覆樓主:

大家嘅學校開始揀科未?

Funny 發表於 19-5-2 07:33
大家嘅學校開始揀科未?

阿女3月有份揀科意向表, 按志願排自己心水3x or 2x.

今個星期六有個家長講座, 中三家長及學生務必出席, 然後再見班主任傾下㨂科嘅野。

我估正式揀定及落實應該6月嘅事了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題