用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

你哋間間學校有暑期功課,我仔嗰間年年得兩篇閱讀報告咁大把。

akevinla 發表於 19-5-22 23:12
讀傳統學校真係好慘,好辛苦。英文又學到半筒水。到考DSE既時候緊加辛苦。都係讀IB學校冇咁辛苦。
...
讀IB對英文的要求必定比DSE的高,此外時間管理亦十分重要。暫時冇聽過話讀IB係唔辛苦喎,或許係另外一種辛苦。

阿仔各科考半桶水僅合格5x-7x分,佢想揀bio chem history finance, 唔知揀唔揀到

alhy.love 發表於 19-7-16 19:21
阿仔各科考半桶水僅合格5x-7x分,佢想揀bio chem history finance, 唔知揀唔揀到

仲未有結果?咁遲嘅。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-7-16 19:39
仲未有結果?咁遲嘅。

今日終於有結果,選修bio history, 我哋填咗3x, 但點解學校只比收2x?

回覆 alhy.love 的帖子

以我所知, 有D學校會以成績去決定選幾多科, 朋友個仔入唔到精英班, 只能選2科, 入到精英班就可選3科.

alhy.love 發表於 19-7-18 11:41
今日終於有結果,選修bio history, 我哋填咗3x, 但點解學校只比收2x?

你要問返學校點解,通常有規定。
我仔學校一早講明,考級一百名或以後嘅同學只能修2X.

妹妹頭 發表於 19-7-18 12:03
回覆 alhy.love 的帖子

以我所知, 有D學校會以成績去決定選幾多科, 朋友個仔入唔到精英班, 只能選2科, 入 ...

阿女中學都係咁分。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

我地間學校今日終於出了結果,小朋友得償所願 Phy Chem Econ M2
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 19-7-23 10:02
我地間學校今日終於出了結果,小朋友得償所願 Phy Chem Econ M2

醒目開學勳章

個個都要努力,向 DSE 進發
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題