用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

Funny 發表於 19-5-2 07:33
大家嘅學校開始揀科未?
老師剛派回模擬選科結果了, 但我女仍然十分迷罔

醒目開學勳章

ksli312 發表於 19-5-2 10:28
老師剛派回模擬選科結果了, 但我女仍然十分迷罔

同自己心目中一唔一樣?

Funny 發表於 19-5-2 07:33
大家嘅學校開始揀科未?

三月已填興趣表。七月出晒成績之後,學校會發 Email 俾同學告知各科加權後嘅名次。選科表上會詳列每個 elective 喺邊幾個 x 同有幾多個名額。同學根據自己成績興趣選科,以往經驗大部份人(好似超過七成)中到頭三志願。

Funny 發表於 19-5-2 10:34
同自己心目中一唔一樣?
心目中除左Econ同地理肯定唔想揀之外, 其他都唔知點揀, 其實連Econ同地理都唔知, 只係話唔知佢講乜

仔讀男校,phy+chem+bio最多位,最容易中

醒目開學勳章

978212 發表於 19-5-2 15:56
仔讀男校,phy+chem+bio最多位,最容易中

男校,呢三科最多人揀。

呀女禽日又問我, 揀咩科好
我都唔知點答佢

回覆樓主:

我女有幾位 fd 因為 chem 麻麻可能只能揀 Bio, 其他科興趣又唔大。佢哋問我女點揀好,我女話如果真係科科都冇乜興趣就睇邊啲科排名最高(佢哋校大部份 non core 都已偷步教 DSE 內容),咁至少揀到有能力讀嘅科喎。

YolandaTam 發表於 19-5-6 11:01
我女有幾位 fd 因為 chem 麻麻可能只能揀 Bio, 其他科興趣又唔大。佢哋問我女點揀好,我女話如果真係科科都 ...

我女個腦可能唔夠靈活, D數麻麻, 但佢又唔想讀Econ同地理因為完全唔知佢講乜, 中史又話唔中意清朝之後, Chem佢又話難, Physic又話都唔容易。
真係唔知點幫佢

回覆 ksli312 的帖子

BAFS ? ICT ?

ksli312 發表於 19-5-6 11:09
我女個腦可能唔夠靈活, D數麻麻, 但佢又唔想讀Econ同地理因為完全唔知佢講乜, 中史又話唔中意清朝之後, Ch ...

個人睇對數興趣不大嘅人唔太適合讀 phy chem,:前者經常要計算,後者屬推導邏輯,同數學做 proof 有少少似,如果唔係好喜歡或叻計數,讀上去越來越覺煩架。
令嬡語文同記憶力好嗎?我女有啲同學擅長呢兩方面,佢哋會選 Bio, Geog, History,  Eng Lit  嗰類科目。

YolandaTam 發表於 19-5-6 12:25
個人睇對數興趣不大嘅人唔太適合讀 phy chem,:前者經常要計算,後者屬推導邏輯,同數學做 proof 有少少似 ...
多謝建議, 再跟女兒討論一下, 或再看看下學期成績決定

YolandaTam 發表於 19-5-6 11:01
我女有幾位 fd 因為 chem 麻麻可能只能揀 Bio, 其他科興趣又唔大。佢哋問我女點揀好,我女話如果真係科科都 ...

朋友個女揀科時也是跟成績,總成績她高分可優先簡,而她chem都高分,咪簡chem,點知讀讀吓追唔上成日唔合格,她用好多時間去溫這科和數,好的時候也是剛合格,但其他科就放不多時間落去,佢媽媽怕她攬炒叫她放棄chem,只讀6科但佢唔肯.

rubycourt 發表於 19-5-9 14:55
朋友個女揀科時也是跟成績,總成績她高分可優先簡,而她chem都高分,咪簡chem,點知讀讀吓追唔上成日唔合格 ...

我女學校 Phy chem bio geog econ bafs hist 都係直接教 DSE 內容,所以同學如果真係讀唔掂某科例如 chem, 應該今年已知道。如果學校係好似我哋以前咁內容教淺啲,甚至係讀 IS 嘅就另當別論嘞。

YolandaTam 發表於 19-5-9 16:36
我女學校 Phy chem bio geog econ bafs hist 都係直接教 DSE 內容,所以同學如果真係讀唔掂某科例如 chem, ...

听唔少case講初中教PhyChemBio同高中完全唔level, 唔少以為初中掂,点知上到去先知唔係果回事……

Yanamami 發表於 19-5-9 16:41
听唔少case講初中教PhyChemBio同高中完全唔level, 唔少以為初中掂,点知上到去先知唔係果回事…… ...

係呀!所以有時諗,中三直接教 DSE 深度都冇咩唔好嘅......雖然個級平均分真係幾難睇,但至少唔會俾人不切實際嘅期望。

YolandaTam 發表於 19-5-9 16:51
係呀!所以有時諗,中三直接教 DSE 深度都冇咩唔好嘅......雖然個級平均分真係幾難睇,但至少唔會俾人不切 ...

但可能到時phy chem bio 3科冇乜人揀, 因為中三時已經嚇窒左。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-5-9 17:23
但可能到時phy chem bio 3科冇乜人揀, 因為中三時已經嚇窒左。

我女嗰屆啲人多數想揀 chem bio (啲人 bio 高分) , phy (大半級唔合格) 真係冇乜人敢讀

YolandaTam 發表於 19-5-9 17:26

我女嗰屆啲人多數想揀 chem bio (啲人 bio 高分) , phy ( ...

為免讀上去先知吾系那回事,學校已經S3Bio,Chem用S4書教,所以如果修這兩科就不用買書,而PHY,就學校做教材,原因早幾年用了本容易的教科書,同學好似覺得難度吾高,以為容易讀,點知上到去不是這回事,學校之後自己做教材領同學知道這科是有難度要估計下自己實力。我覺得又安排得吾錯。

Yanamami    發表於 19-5-11 13:21

小女今年中三,大學想修讀ACCOUNTING

想請教:
1. 是否修讀M1比較著數?
2. 選科方面,她原本想選BFAS/中史/Bio or Chem。但是修讀ACCOUNTING是否應改修BFAS/中史/M1比較好?

因為學校講解那天,小女剛好生病請假,要她找老師詢問她又遲遲沒有回應,想在這裡請教下,請大家給個意見,謝謝。
‹ 上一主題|下一主題