用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 報學校時的住址證明?
go

報學校時的住址證明? [複製鏈接]

報學校時的住址證明?

我想問下因我小朋友是給我姑媽湊的, 一星期先得兩日是自己湊, 我想知道如果報小一時, 可否用我姑媽個地址報學校, 但個地址冇我同我老公個名, 得o吾得, (因我姑媽住嘅地方是公屋, 所以沒可能將水費電費轉到我個名), 所以想問問各位媽媽, 是否報統一派位時, 我一定要連埋住址證明一齋交? 如果只比電話費單證明, 得o吾得呀? (因電話費單容易轉名).

醒目開學勳章

Re: 報學校時的住址證明?

水費電費轉名都唔難架...我妹都係為左報小一要用其他地址報學校...佢話好簡單架..比幾百蚊就轉到.....

carollam310,
但我姑媽住公屋, 都可以轉嗎? o吾係一定要用戶住個名嗎?

醒目開學勳章

唔知喎..我妹都係住公屋..佢有幾個地址可以用 我媽住40網(公屋)..果度D單有我妹個名..佢奶奶住65網(公屋)..果度D單有我妹夫個名...我妹自己成家住48網(公屋)..呢度D單一定係佢兩公婆既名..但呢三個網佢都唔鐘意...佢走去問人借左32網既地址....過程點轉我唔知...我只知好簡單...比左幾百蚊....等我一陣問下佢先 佢成功轉左架..等緊9月....

carollam310

如果你問完, 可否話比我知, 因我想提早改, thanks

醒目開學勳章

你想知D乜?

犀利!
想去邊樹讀都得.
48網係邊架?
carollam310 寫道:
唔知喎..我妹都係住公屋..佢有幾個地址可以用 我媽住40網(公屋)..果度D單有我妹個名..佢奶奶住65網(公屋)..果度D單有我妹夫個名...我妹自己成家住48網(公屋)..呢度D單一定係佢兩公婆既名..但呢三個網佢都唔鐘意...佢走去問人借左32網既地址....過程點轉我唔知...我只知好簡單...比左幾百蚊....等我一陣問下佢先 佢成功轉左架..等緊9月....

Hi carollam310,

你細妹的女聖羅撒收唔收返讀小一? 還是讀其他小學? 謝謝.

醒目開學勳章

二妹冇去聖羅撒叩門..9月會讀仁立紀念小學...佢有D唔開心架....所以三妹一早做好準備功夫....唔會好似二妹咁失敗 : 我呢兩個妹妹係孖女....樣子和外型一模一樣....但一個精過鬼: 一個蠢過豬     

Dear Carollam

I am in Net 32.  Which school is your sister's target? Please share.  Thanks.

我想問吓係咪交表 (九月) 時就一齊交住址証昨架?
唔該!!

Odle 寫道:
我想問吓係咪交表 (九月) 時就一齊交住址証昨架?
唔該!!

Yes

mission,
咁即係個個都要交?唔係抽樣查??

Odle 寫道:
mission,
咁即係個個都要交?唔係抽樣查??

Yes, everyone need to submit address evidence. However, due to limited resources, EMB can only random check on the validity of addresses, and I heard from someone that they mainly focus on net 41 and some nets favoured by parents (don't know whether it's true or not).  Anyway, this year there has been no complain/prosecution so far on parents using fake addresses in application of primary school seats.

其實我都未諗定是否報我姑媽地址好(net 38) or 報我老爺嘅鋪頭好(net 15) 好, 因我聽人講話好似net 15 & net 16合併, 好似會多一兩間好d 嘅學校選擇(區內), 但我又怕如果轉名後, check 到是鋪頭而不是住宅, (其實我諗住如果check 到, 到時就死說我在鋪頭入面住, 但我又怕騙不到), 真的很頭痛. 如果是妳o地, 你會報那一邊?

net 38 or 15 那個net多心儀學校啲??
敎統局已公佈net 15 同 16合併, 我係net16. 唔知你會怎樣排位? 可否分享你意見!

Hi Carrollam310,

Why your 2nd sister doesn't knock door of St. Rose?  The chance will be high as she is at St. Rose's Kindergarten.

According to my experience, it is much easier to just change the holder of town gas bill, I paid $600.- last year & get the 住址證明 letter within 10 minutes.

其實報小學時係唔係一定要attach 張住址證明(統一派位), 係咪如果我比我老爺個鋪頭地址都冇問題呢? 因為個地址是G/F., 所以我拍一check 到就知唔係住宅地址啦.
‹ 上一主題|下一主題