用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學考測成績
go

中學考測成績

請問在中學階段有冇可能可以在考測中考獲全科滿分?

簽名被屏蔽

有十科以上喎!要全部满分?你對你小朋友有此期望?

一两科就有可能啫。

ngkayan55 發表於 19-1-6 00:49
請問在中學階段有冇可能可以在考測中考獲全科滿分?

數學, 物理之類機會較大。文科(除咗默書)少不免扣少少表達分。

有難度喎, 如果我女全科合格, 我已經好滿意

小學高年級全科考滿分,已經好困難。

科科一百,亦可能係學校和學生能力並不配合。

數學,宗教滿分有可能。其他科較難。

科科滿分?太難喇,小學都極之少,中學或有一兩科已屬極品,聽女話老師預告有人中史有99分

記得我地初中可以考頭果 d,平均分都有 9X(到中三都仲有),可以做到科科 100 的話,個學生一定係錯配學校,叻嘅學校會計埋課堂 Participation、平日功課,好多瑣碎野都計分,基本上冇咩可能畀你攞到 100。中文、英文一定冇乜機會滿分(作文一定唔可能畀滿分你),數學、人民、科學、宗教還可以,藝術真係冇機會滿分。除非你係「A」滿分,咁都有點機會嘅。。。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我地S1已計SBA,上次UT級一果個總平均分都只有78.x分,師兄師姐話,學期尾總平均分,有80分已考級一。

妹妹頭 發表於 19-1-6 20:49
回覆 1998Ruby1998 的帖子

我地S1已計SBA,上次UT級一果個總平均分都只有78.x分,師兄師姐話,學期尾總平 ...

我記得我 Form 3 去隔離班睇到我朋友張成績表,86 總分,排 2X/20X,好記得因為佢唔開心話自己可以再努力,佢 Physics 7 字頭。

還有就是中一第一次的測驗有滿分可能性最大,之後開始會愈來愈少出現。