用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真 vs 聖心 vs LH
go

坑真 vs 聖心 vs LH [複製鏈接]

坑真 vs 聖心 vs LH

三間都係PM, 女女都係活潑主動型,喜愛閱讀。
現讀 LH N, 如果原校升會係英普班。

住net 11, 預咗六年小學要比學費。我比較擔心聖心係二間小學爭一間中學

有乜高見?
   1    0    0    0

Usagicat 發表於 18-12-22 14:47

我好想叫你放聖心,因為我囡waiting緊。。
但問心,選聖心無得輸。。升小就算入唔到兩間聖小,都有好多好學校選,由其係女仔。住net 11無理由放棄咁好校網。。
至於LH,除非你對小朋友好有信心,可以考到好學校,如果都係打算net 11 大抽獎,咁不如聖心啦,返學都近d。。

lshwater 發表於 18-12-22 15:02
我好想叫你放聖心,因為我囡waiting緊。。
但問心,選聖心無得輸。。升小就算入唔到兩間聖小,都有好多好 ...

三年後,如果係LH 又係小學考返聖私/聖嘉勒,我會依家入咗聖心先.

而且入聖私可以抽,係好吸引嘅一點.

我是聖幼用家,細女讀聖幼,大女當年讀LH,由PN讀到K3. 兩間是截然不同的幼稚園,LH重學術,較商業;SH重德育,亦有學券。我大女最後都是畢業於SH考入聖心私小,所以到這個細女,我二話不說入聖幼,因為考小一的路實在太辛苦了,而我也喜歡聖幼的宗教氣氛及德育!

HauMiranda 發表於 18-12-22 15:35
我是聖幼用家,細女讀聖幼,大女當年讀LH,由PN讀到K3. 兩間是截然不同的幼稚園,LH重學術,較商業;SH重德 ...

Typo: 我大女是畢業於LH考入聖心私小

住net11 我會㨂聖心

聖心。中西區無校車去真光

一定聖心

回覆 Usagicat 的帖子

邊間轉到AM就揀邊間

Typo: 我大女是畢業於LH考入聖心私小

其實要我放LH 我真係好唔捨得,女女返學好開心,而且吸收到,但一諗到要考直私,就頭都痛。而且net 11 真係好多好學校,又冇理由唔留返係度.

請問聖幼係學術上,如果要涵接聖私,K3中文/英文大概要到P2 程度嗎?

Usagicat 發表於 18-12-22 17:55
其實要我放LH 我真係好唔捨得,女女返學好開心,而且吸收到,但一諗到要考直私,就頭都痛。而且net 11 真 ...

我仔當年又是讀LH, 但讀完k2因搬家,轉去讀一間龍幼(間龍小是我心儀的)。當初我都十分捨不得LH,但轉校後發現雖然LH是好,但外間也有不少好的幼稚園,到最後我仔順利升上間龍小,面試過程也只是面試了四間學校(比起讀LH的家姐少六間),絕對沒有後悔棄LH而轉讀龍幼。
說到聖心私小,雖然是出名谷的學校,而小一英文已達P2程度,但聖幼小朋友也有能力認付。英文科方面,老師都用差不多個半月時間讓小朋友識認,一開始未用p2教科書,而印了一些p1課本的課文+校本WS. 至十月中至十一月才用p2的教科書。

回覆樓主

至於中文科,是普教中,我大女讀LH英普班,細女讀另一間私幼,普通話堂不多,讀Lh的大女明顯聽得明老師的講解,至於細女,由於認字較叻,都可以將勤補拙。所以如果讀聖幼,一般同學會外補普通話,但我覺得更重要的還是多伴讀及閱讀去認字,這樣都可以認付聖心私小的中文。

我是聖幼用家,細女讀聖幼,大女當年讀LH,由PN讀到K3. 兩間是截然不同的幼稚園,LH重學術,較商業;SH重德 ...

同我情況好似!大女讀三年LH ! 最後考入坑真!妹妹亦是Lh pn 但坑幼只是waiting !!!! 但玩過升小遊戲真係怕怕!

女仔住11網入聖幼是很多人的夢想。

cherrychan827 發表於 18-12-28 15:31
同我情況好似!大女讀三年LH ! 最後考入坑真!妹妹亦是Lh pn 但坑幼只是waiting !!!! 但玩過升小遊戲真係 ...

你大女考了幾多間?

聖心no doubt

lokkayung 發表於 18-12-22 16:37
一定聖心

11區,聖心私小4成,冿小入到機會好大
如果係12/14區,就坑真

但聖心谷,不論私小或津小,要有心理準備

littlechen 發表於 18-12-29 22:11
11區,聖心私小4成,冿小入到機會好大
如果係12/14區,就坑真

暫時見佢都谷得起,係擔心聖幼太happy. 不過外補就一定了

Usagicat 發表於 18-12-29 13:58
你大女考了幾多間?

17-8間
‹ 上一主題|下一主題