用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中感受
樓主: Cliokohonda
go

升中感受   [複製鏈接]

suetyim 發表於 18-12-19 10:40
回覆 Cliokohonda 的帖子

Thank you for your sharing. My daughter is in P.6. She is influenced by her ...

I am not against B1a schools but observed the lack of supports from parent . Over estimated the self study abilities and relied on the teachers . I wont let my daughters submerge and will cure the problem accordingly .

回覆樓主

我見有d人士仲會踩一d佢覺得5夠勁的學校。
而已在我心中那些學校其實都不錯,像人一樣⋯⋯我想沒有一間學校是完美吧,相對合適自己子女已ok,讀得好5好亦取決於小朋友努力與否吧⋯

losoco 發表於 18-12-19 21:50
回覆 Cliokohonda 的帖子

其實佢讀潮公都唔奇

我阿媽同佢讀同一間小學,佢花名叫細鴉

miriam 發表於 18-12-19 19:49
可能會開竅呢?

小朋友係男仔嘅最多

5kin 發表於 18-12-19 09:37
本來呢d討論區應該大係越多偏門消息越好,
信唔信係睇嗰個人自己決定,
因為有d家長在意嘅真係𠯫固 ...
喺呀! 一唔啱聽就彈句未經證實去否定你,話你老作,好似自己乜都知,其實係佢自己無知。

kwunpa    發表於 18-12-20 14:53

在EK 會感受到網友不斷吹捧某些中學. 明顯到是踩某間中學來抬高自家學校, 但該校的實際成績呢, 又並不是望塵莫及. 最攪笑是自己子女都未真正考過DSE, 就去評論某校成績升或跌, 仲要話某間英文好, 另外的學校只宜中文叻, 完全好似身歷其境咁

基本上得EK既家長, 唔少係B1既學生家長
回覆得多既好多都係名校學生既家長(好多都好好人,好願意幫忙答問題)
但總有一啲家長想showoff吓,但又要踩吓其他學校(通常都係B1A)先開心.....

jessimm 發表於 18-12-19 22:52
在EK 會感受到網友不斷吹捧某些中學. 明顯到是踩某間中學來抬高自家學校, 但該校的實際成績呢, 又並不是望 ...

唔踩下唔彈下,點知自己有料到呀,插住褲袋輕輕鬆鬆又1A,是何等的有型~~~

回覆樓主:

網上世界,不必太認真。孰真孰假孰是孰非,不必深一
究。可一笑置之矣。

Cliokohonda 發表於 18-12-19 21:52
I am not against B1a schools but observed the lack of supports from parent . Over estimated the sel ...
你係咪正在面對幸福的煩惱呀? DGS入了2ND IN, SPCC以OC途俓率先面試, SPCS星期六又面試, 四大女直名校全部等你選擇, 你女第日繼承做醫生應無難度, 真羨剎旁人!

小乖豬 發表於 18-12-20 01:11
你係咪正在面對幸福的煩惱呀? DGS入了2ND IN, SPCC以OC途俓率先面試, SPCS星期六又面試, 四大女直名校全部 ...

點算呢?拆信封撕爛左,莫非有所啟示?我擔心個P5仔,S1女多過升中,填自行就知信心不大而又期待七月放榜的刺激。

Diversifyedu 發表於 18-12-19 17:28
十分同意.
係EK都見唔少家長想搏高半線, 語重心長建議揀一間合適中學, 唔回應之餘差在冇拋低一句憑咩覺得讀 ...
自己過意唔到咪提醒佢囉,對方唔領情都已經係仁至義盡啦。呢d情況只有心裡祝福,
佢小朋友唔會唔好彩咁
成為報紙港聞頭版打格仔嘅主角。

你係咪正在面對幸福的煩惱呀? DGS入了2ND IN, SPCC以OC途俓率先面試, SPCS星期六又面試, 四大女直名校全部 ...

原來如此,難怪樓主這麼多感慨。

但佢女唔係已中一咩?
唔明..即另一個女?

幾兄弟姊妺都可以能力性格大不同,唔洗担心个妺,但都要担心其他。我大細女就完全唔同。

回覆 小乖豬 的帖子

幸福的煩惱最早都要一月先會出現啦

Yanamami 發表於 18-12-20 08:29
幾兄弟姊妺都可以能力性格大不同,唔洗担心个妺,但都要担心其他。我大細女就完全唔同。 ...

幾個性格好唔同,大女一哭二鬧三上吊,二女抗壓能力高,對冷嘲熱諷冇反應,阿仔以為自己喺黃飛鴻,在學校門囗鬧插隊的家長,校內成績令人滴汗,可以差到9X ,又可以級10. 老師說因為12月出世,未穩定, 其餘太細未睇到。

‹ 上一主題|下一主題