用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中感受
go

升中感受   [複製鏈接]

很多家長會在自行尋找隱陣而又可博高半級,對目標中學理解在於資訊日,網上資料,小學老師介紹,甚至尋求完全沒有子女在該校讀過/考過的家長意見,每間小學的學習模式及深淺程度,每個家長能承受的風險也不同,先講大女在 B1A 中學的情況,暫時包尾的也是來自某官小的考級頭幾名生,如無重大進步下年應會留級, UT 有幾科個位數,家長在子女升b1a中後如釋重任,還在陶醉什麼策略成功,由幼稚園讀書開始也為大學選科努力,無可否認某幾間中學入讀後更上一層樓機會大,但條件是家長要更加付出,我仔女很平凡,兩公婆會注重學校老師教書態度,學習氣氛及同學在校外的言行,
   24    0    0    0

Cliokohonda 發表於 18-12-19 01:22
很多家長會在自行尋找隱陣而又可博高半級,對目標中學理解在於資訊日,網上資料,小學老師介紹,甚至尋求完 ...

最好是請教同校的師兄師姐入讀目標中學後的感受,錯配不是B1C 攪入B1C 那樣表面,中學後子女會認為自己不再是小孩,家長拉緊可能會換來一句你好煩,完全鬆手後成績又有可能好驚嚇,我也在學習如何平衡及盡量扮成朋友態度去溝通。還有一點,入名校不代表一切,千萬不要灌輸入讀DGS SPCC 等校是代表征服世界思想,再想想為何學生會因學業成績而跳樓?錯配學校?我會認為家長在日常言談間不停增加壓力,例如,陳師奶果仔考到皇仁,第時做醫生律師。 讀皇仁一定是醫生律師嗎? 升中時家長怎緊張也好,不要不要不要把將來成就跟目標中學連在一起,小學級頭最後入不到三大不是罕見。

Ktfk    發表於 18-12-19 23:10

回覆樓主

謝謝分享

Cliokohonda 發表於 18-12-19 01:54
最好是請教同校的師兄師姐入讀目標中學後的感受,錯配不是B1C 攪入B1C 那樣表面,中學後子女會認為自己不 ...

好有心的分享!也支持你的看法!選擇一間適合子女程度的中學,勝過以為名校可以為子女升Level,也為自己面子上貼金。
可惜每年都有好多學生因追不上進度,被忽視被留級被迫轉校,身心也受創而輕身。
不過最後出起事來,大家都會將責任推向學校、政府。

Cliokohonda 發表於 18-12-19 01:54
最好是請教同校的師兄師姐入讀目標中學後的感受,錯配不是B1C 攪入B1C 那樣表面,中學後子女會認為自己不 ...

Strongly agree!

絶對認同。

可惜大部分ek家長都唔係咁諗, 一心以為入到一間勁中學就安枕無憂, 自自然然直入三大。

每次我响ek講到囗臭揀一間適合子女中學至為重要。 什麼入u率/入三大數字/5+%只是參考數據, 青春期子女真係有好多變數係預計唔到, 小學雞可以任父母谷/操, 到中學真係可以彩你都儍, 被安排補習可以同你hea足一個半鐘, 嘥錢嘥時間仲要繼續去, 因為唔去可能屋企又係打機打機又打機。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Cliokohonda 發表於 18-12-19 01:22
很多家長會在自行尋找隱陣而又可博高半級,對目標中學理解在於資訊日,網上資料,小學老師介紹,甚至尋求完 ...
你幾個小朋友都叫平凡, 真係教我情何以堪..................

不過, 係好認同你既講法。我哋學校最叻果個係阿女個BFF, 佢同阿女講兩間自行其中一間同阿女一樣(真係OMG), 另一間係區內一間好低調既B1校, 成績唔係最突出, 不過整體都好好。其實, 以佢既成績, 絕對MCS都無問題, 但點解揀呢間自二呢? 佢話, 爸爸覺得另一間B1A學校壓力太大, 所以自二揀呢間, 希望佢中學可以壓力細D。真係估唔到, 風頭火勢真係仲有家長咁理智, 好佩服佢爸爸。

回覆樓主:

QES好多間聯繫官小喎

ikenmak 發表於 18-12-19 07:10
好有心的分享!也支持你的看法!選擇一間適合子女程度的中學,勝過以為名校可以為子女升Level,也為自己面 ...

意思指升中錯配是家長錯配自己的能力,大女升中後把測驗目標分數降到60分,離奇是拋出家長的囗吻,果個以前小學考第三都係得2X分,老師變態的,份卷很難。第一次,我忍佢,第二次,我出聲話乜你認為讀b1a校好勁咩?換來一句你好煩,半班人都係咁。第三次,中文不合格,我問佢今次又係咪半班係咁,唔出聲後拋出一句真係好煩。我好認真同佢講咪以為其它band23 學校易好多,你轉去隔離果間會一樣唔合格,第一次考完試後,再見到低過mean 分數,我會嚴加看管,砰一聲閂門發脾氣。最近,換左語氣溝通,阿女明天測驗會吾會炒?揭開佢本history由第一頁陪佢睇,發現左

Cliokohonda 發表於 18-12-19 09:03
意思指升中錯配是家長錯配自己的能力,大女升中後把測驗目標分數降到60分,離奇是拋出家長的囗吻,果個以 ...

死串一堆無關痛癢的字,佢自己本簿寫到成本字典咁,我同佢講串錯字無所謂啦,你記下年份,發現,地點仲好。
我意思是指不是孩子程度夠不夠,是學校點去教,家長及早發現問題所在,絕不比小學簡單。

唔係因為好多EK家長諗住入到「好中學」就完成任務,
而係部份超級活躍嘅老年資EK不停吹捧「名校優勢論」,
响未清楚了解發問者背景下 亂拋夾雜咗個人喜好嘅數據 去推銷自己鐘意嘅學校比人,
做成惡性循環而已

little_yolky 發表於 18-12-19 08:53
你幾個小朋友都叫平凡, 真係教我情何以堪..................

不過, 係好認同你既講法。我哋學校最叻果個係 ...
我都係同這爸爸一樣想法!!???
要了解小朋友性格,承受壓力的水平到那裡,
選中學, 太大壓力, 倒不如輕鬆自在, 快活過日 !
日日壓力返學, 例不如找一間不太差的B1中學,
做頭, 好過在1a 做尾
我無什麼大志, 我同爸爸都覺得, 夠/高高地已經OK ,
唔洗去最TOP, 一路要保持最TOP, 好大壓力 !

最近老師也提意英華, 我即時說, 大遠
平衡各項因素, 我已經無諗,這一間 !

咁每間中學都總要有人包尾... 做左包尾都唔一定係錯配.. 因為一定有呢批人.. 小學係B1A成績, 入左B1C中學又唔一定名列前茅... 好難講... 唔讀唔知情況係點... 亦好睇學生自己有幾重視成績, 同搵唔搵到啱自己的溫書方法..  

5kin 發表於 18-12-19 09:28
唔係因為好多EK家長諗住入到「好中學」就完成任務,
而係部份超級活躍嘅老年資EK不停吹捧「名校優勢論」,
...

欣賞你的分享!我之前只看EK不發言,都發覺好多時未必配合發問者需要。例如:問緊BAND 2生怎選校,之後好多人就掟一大堆BAND 1英中推介,咁真係幾矛盾 。

本來呢d討論區應該大係越多偏門消息越好,
信唔信係睇嗰個人自己決定,
因為有d家長在意嘅真係𠯫固一、兩個小處,
但係班老資歷EK不停咁打壓小道消息,
依家根本無乜人上嚟post,
呢道只係變咗嗰幾個信奉「名校優勢論」嘅老會員嘅播道場而已

lojo11 發表於 18-12-19 09:33
咁每間中學都總要有人包尾... 做左包尾都唔一定係錯配.. 因為一定有呢批人.. 小學係B1A成績, 入左B1C中學又 ...

是range 80 分包尾style ,雖則香港營營役役,始終覺得是家長客觀條件錯配中學多過子女能力錯配。

多謝分享

5kin 發表於 18-12-19 09:37
本來呢d討論區應該大係越多偏門消息越好,
信唔信係睇嗰個人自己決定,
因為有d家長在意嘅真係𠯫固 ...

咁事情總是有好有懷,係一個收集資訊的好地方,
只要是 open yr mind 
自己收到各方資訊, 去分析比較未嘗是一件好事 !
要記住, "保守你的心, 勝過保守你的一切" 堅持信念 !

我知其實不易, try your best!

gracelam 發表於 18-12-19 08:44
絶對認同。

可惜大部分ek家長都唔係咁諗, 一心以為入到一間勁中學就安枕無憂, 自自然然直入三大。
其實揀中學不外兩個主要原則:
第一,除非有特殊原因,否則都係揀適合既,而唔係揀最勁既。
第二,睇小朋友性格,有啲適合揀高一線,有啲適合揀低一線,無得東施效顰。
‹ 上一主題|下一主題