用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中感受
樓主: Cliokohonda
go

升中感受   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 18-12-20 10:45
好快就十年,安慰下自己先。
仔仔???

subb 發表於 18-12-20 10:48
仔仔???
囡呀

Cliokohonda 發表於 18-12-20 10:45
好快就十年,安慰下自己先。

小天使
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

artroboy 發表於 18-12-20 10:49
囡呀
有幾生金,... 最少三千金在家 !

artroboy 發表於 18-12-20 10:46
全中,Interview 心態可以影響賽果,所以家長要學懂放下。以為無機變有機,以為實得變白果,一切在乎當事人 ...
通常盲中中入賭場会有錢贏

artroboy 發表於 18-12-20 10:46
全中,Interview 心態可以影響賽果,所以家長要學懂放下。以為無機變有機,以為實得變白果,一切在乎當事人 ...

我反而小孩想早點面對挫敗感,如何管理情緒波動,小學的鬥小心答題,但中學的是鬥時間管理,怎樣調節心理去面對中學的fail ,我估對所有b1生升初中是一個心理調整期,把fail 變成恆常化,因為自己是b1生,fail 後也比B23 好?釋放過多壓力?我也提過b123 dse 也考相同的課程,例如,好多S1 第一篇中文是楊修之死,b123 很多也是第一次接觸一篇稍長的文言文,我不會低估b2 生適應轉變能力  ..或有b1a生會認為b23 比佢地更加差,不用太擔心。 立場不是說b1a 學校有問題,是家長要小心觀察,每年也有不小曾是b1a生中六後投入社會,初中比小學更不能掉以輕心。

Cliokohonda 發表於 18-12-20 11:06
我反而小孩想早點面對挫敗感,如何管理情緒波動,小學的鬥小心答題,但中學的是鬥時間管理,怎樣調節心理 ...
認同..

Cliokohonda 發表於 18-12-20 11:06
我反而小孩想早點面對挫敗感,如何管理情緒波動,小學的鬥小心答題,但中學的是鬥時間管理,怎樣調節心理 ...
天生㗎~~我細女就handle得非常好。升中銜接得好暢順。EQ超群,人地有人地攞船,佢有佢日曰上網煲~

升中 唔同 升小, 11-12 歲 仔女 通常 巳有意見 ( 例如, 比較想去那 2-3 間 中學讀 ), 做 家長 應該 分析/平行 校風/升學質素/仔女意見, choice 那間學校比較適合佢, 在 大家 ( 家長 and 仔女 ) 共同研究 同意下 選左既 學校讀, 通常 都 讀得 條氣順 d ( 就算考得不太好 ).

考得 真係超差時, 梗係 要諗 repeat F.1 或 轉次一個 level 學校讀

唔怪得阿仔一上中學如魚得水啦,佢係一位出色既情緒及時間管理人員,出面天崩地裂都可以照瞓既樂天派,功課永遠三個字就做完。

回覆樓主:

~~~~~

Yanamami 發表於 18-12-20 08:29
幾兄弟姊妺都可以能力性格大不同,唔洗担心个妺,但都要担心其他。我大細女就完全唔同。 ...
但你兩個都叻喎, 我一個B1一個B3。一個剩係讀書叻, 其他嘢好似廢童咁, 另一個就唔好叫佢讀書, 其他100分, 我同C6日日遊走於天堂與地獄之間。

BTW, 噚日放假, 帶咗阿妹返office食聖誕大餐。點知我唔湊米氣既老細居然要輪流講幾句嘢, 連阿妹都要講。估唔到佢無得準備下, 講幾句嘢又大方得體, 聲線適中喎。佢都有優點既, 係中英數差D啫。

ZOE0123    發表於 18-12-27 11:59
2jkidsfather    發表於 18-12-20 13:58

回覆 little_yolky 的帖子

講得咁棧鬼....

"... 係中英數差D啫"

goodboy1 發表於 18-12-20 09:18
集思廣益,但有正路思想唔信,點解要信偏門消息呢

作為家長,亦唔應能該用自己角度去抹煞小朋友 ...
大路消息只係相對嚟講比較多人覺得好似啱,唔代表真係無錯,
更唔代表適用於其他人;

「偏門」只係相對而言,
無嘅多人知、或者好多人唔鐘意聽嘅嘢。
信唔信關乎個人理解能力。

artroboy 發表於 18-12-19 15:00
我細個好怕家族聚餐,特別係太多學霸既家族。我爺爺其實好好,但叔伯要為仔女爭認叻,永遠第一句問 ...
同意..  細個時好介意, 但人大個左..  都唔知為咩要踩佢

jumphigh 發表於 18-12-20 12:16

恕我直言,其實你女嘅問題唔係源自學校,亦唔係源自她小 ...

已常忍笑阿女一溫書就變麥兜。
有很多人一生也領略不到如何讀書,亦有人天生特別過目不忘,如果走出死胡同及是否迫在眉切就各人處理手法不同。
至於,留級轉校等,近年看到留級後脫胎換骨例子是多,但我對轉間程度淺小小的校有所保留,始終要面對相同公開考試,學校程度淺是否意即學生程度低,從而重建自信心?

goodboy1 發表於 18-12-20 10:48
點解要咁形容自己個女

如果問一條open question,佢答案係好悶,完全冇character . 例如,why do you like this school ? 佢會答 I want to improve myself in studying 果類訓箸答案。

Cliokohonda 發表於 18-12-20 09:34
不要笑我勤力,是五個。
肅然起敬!!!!!

Cliokohonda 發表於 18-12-20 14:42
已常忍笑阿女一溫書就變麥兜。
有很多人一生也領略不到如何讀書,亦有人天生特別過目不忘,如果走出死胡同 ...
起碼中四揀到科先……
‹ 上一主題|下一主題