用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中感受
樓主: Cliokohonda
go

升中感受   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-12-19 16:07
我以為妳叫我
叫你都唔錯, 起碼你好多唔同既資料分享畀我地睇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-19 16:07
我啱啱報咗強校有留級喎⋯
我講個位唔排除學校又畀佢坐 "白金升降機" 快快手送佢走算數
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-19 16:00
我囡升小時男家某位口臭人士話點解唔同佢報直資....................

誰家沒有爛親戚 ,不用理會,過好自己的生活才是重要。

totorogo2009 發表於 18-12-19 16:25
回覆 artroboy 的帖子

呢個世界其實都好多; 去到大公司都唔少...
係龍係蛇,小學果六年睇到d咩⋯

miriam 發表於 18-12-19 16:33
根本唔去面對問題, 將一個係 SEN 同有其他問題既以聯繫位塞入 B1 中學.

衰 D 講連自理都唔掂, 仲可以超前 ...

唔係學超前教育呀,係學報喜不報憂呀,取錯經大穫鳥~~~

醒目開學勳章 王國長老

asweetmom 發表於 18-12-19 16:37
誰家沒有爛親戚  ,不用理會,過好自己的生活才是重要。
斷交多年

係升小派得唔好, 咪去叩門囉, 都叫做有兩個 OFFER 畀我揀, 依家佢讀得開心玩得盡慶, 唔理LU.

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-12-19 16:38
以一個事非不分 9588 既人, 佢會將真理變成歪理.

mcl203 發表於 18-12-19 16:05
報喜不報憂是常識吧,建議佢上EK學下野啦~~~

甚麼超前教育,自理能力超強,強校之下無弱兵,呢D係缺一 ...
信呢d,入讀后有幾多啞仔食黃蓮,講不出聲……講不…出聲,自己细路只有阁下自理咯。

mcl203 發表於 18-12-19 16:38
身邊有幾個取錯經重讀,當然亦有一些不被看好但咬實牙關追到落後。真係要睇仔女心理及性格造化,有些遇強則強,有些遇強則弱。

artroboy 發表於 18-12-19 14:07
有些料子係出來社會才顯露出光芒的。
因為做野同讀書两回事,有人係唔適合考試。

artroboy    發表於 18-12-19 19:19

十分同意.
係EK都見唔少家長想搏高半線, 語重心長建議揀一間合適中學, 唔回應之餘差在冇拋低一句憑咩覺得讀唔上?可能會開竅呢?

artroboy 發表於 18-12-19 17:01
身邊有幾個取錯經重讀,當然亦有一些不被看好但咬實牙關追到落後。真係要睇仔女心理及性格造化,有些遇強則 ...

我最hea,都係堅持有機會既,自己諗清楚,仲想去既,咪去囉,讀唔掂先算~~~

去到中學都未必睇到; 但如果計機會率你都可以話睇到啲

回覆 Diversifyedu 的帖子

可能合唔合適都要試過先知; 所以咪一般會睇高半線

totorogo2009 發表於 18-12-19 17:42

去到中學都未必睇到; 但如果計機會率你都可以話睇到啲 ...
點都好過小學果六年,隨時功力全屬於家長。一升中又青春期,課程又深咗, 無咗在家長影子下成長,點都可以睇清少少自身既潛能係邊。

醒目開學勳章 王國長老

Diversifyedu 發表於 18-12-19 17:28
十分同意.
係EK都見唔少家長想搏高半線, 語重心長建議揀一間合適中學, 唔回應之餘差在冇拋低一句憑咩覺得讀 ...
可能會開竅呢?

呢句我不停咁聽..................

回覆 Cliokohonda 的帖子

林順潮唔係讀英皇咩?
我是護書簿

回覆樓主:

E K 好有趣,好似只有名校和直資;好似B K 的潮版,好似只有Hermes 和Chanel 一樣,唔通其他嘢冇乜討論價值

losoco 發表於 18-12-19 21:09

林順潮唔係讀英皇咩?

S1 是港九潮公,轉校的。。

其實佢讀潮公都唔奇

因為係潮州人

老豆送佢去自己人學校

我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題