用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!
樓主: superbaby0622
go

想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!   [複製鏈接]

superbaby0622 發表於 18-12-18 23:25
特異功能?

不知道此定義是否正確:

特異功能:是單單憑此卓越能力,即使成績band2, 甚至band3, 都有可能進入神校

普通異功能 : 一般神校要求,在好成績以外,必需擁有的功能,例如樂器8級,樂團比賽,或運動校隊奪獎,校際個人獎等等。

聽說了一個case,3私2直的學生,成績在男生中排前列的,但沒有樂器運動的普通異功能,結果旺角神校沒有給offer, 反而排後面d,但有樂器樂團的,就順利入圍。

其實所謂的特異功能,全部是堅毅及汗水換回來的。孩子今年入了一間有D級數的中學,為了參加比賽,整個二月,由新年後,每天朝七晚十,回校練習,比成年人更辛苦,間中還有欠交功課要留堂,辛苦程度不足為外人道。如孩子不是根基厚,跟本無法應付。如祗有特異功能,無學術根基,根本無法應付。

cherrybaby21 發表於 19-2-18 04:14
我親戚當年就係因為游水勁(破紀錄嗰種)入左女拔
呢類學生入咗DGS但唔係DG畢業既...我都識...

你都可以話互惠互利...

猴子爸 發表於 19-2-18 10:39
不知道此定義是否正確:特異功能:是單單憑此卓越能力,即使成績band2, 甚至band3, 都有可能進入神校普通異 ...
我只識3私1直原來有3私2直?
請問係邊間直資?

totorogo2009 發表於 19-2-18 11:24
我只識3私1直原來有3私2直?
請問係邊間直資?
2直当然就是YW and TSL啦

回覆 猴子爸 的帖子

YW有間一條龍既band 1 中學.....
三私一直基本上係講冇band 1中學既四間小學
而升中成績亮麗

如果英華都計Paul Boys, St clare, etc etc嗰啲點解唔計?

totorogo2009 發表於 19-2-18 11:36
回覆 猴子爸 的帖子

只識計九龍~~~

totorogo2009 發表於 19-2-18 11:36
回覆 猴子爸 的帖子

因为YW小学小6成绩前列毕业生,大量升读SPCC/DBS这一类神校,威力比3私1直有过之而无不及,对这4间学校造成很大威胁。例如APS,相对之前20+升读DBS,此消彼长下,现在只有15个左右。

cherrybaby21 發表於 19-2-18 04:14
我親戚當年就係因為游水勁(破紀錄嗰種)入左女拔
咁佢spent 幾多時間操水呢?我身邊都有些eg 靠體育入dg, 其實我唔係against sports, 作為強身健體、參加下比賽是好事,不過若冇talent 就唔好搞呢d功能

王家爸爸    發表於 19-2-18 14:05

MrBeast 發表於 19-2-18 13:37
咁佢spent 幾多時間操水呢?我身邊都有些eg 靠體育入dg, 其實我唔係against sports, 作為強身健體、參加下 ...
講得啱,唔好東施效顰,適得其反。

咁佢spent 幾多時間操水呢?我身邊都有些eg 靠體育入dg, 其實我唔係against sports, 作為強身健體、參加下 ...

冇talent又好難有好既時間喎,狂操亦唔一定出成績~~~

mcl203 發表於 19-2-18 14:23
冇talent又好難有好既時間喎,狂操亦唔一定出成績~~~
有啲家長會高估咗小朋友既talent,所以加強催谷嗰啲「有talent」既項目,希望有好成績。

唔知係好彩定唔好彩,佢入左dg之後無耐就整親條腰,所以佢無操水,只係幫校隊負責一d有關既Admin 工作,可以多好多時間響學業上。不過呢類特異專長真係好睇資質,唔係話由細開始操就可以,佢係細個時去游會學游水比佢個教練發掘去左佢個泳隊。

cherrybaby21 發表於 19-2-18 15:27
唔知係好彩定唔好彩,佢入左dg之後無耐就整親條腰,所以佢無操水,只係幫校隊負責一d有關既Admin 工作,可 ...
想八卦吓:那位学生入去时成绩如何?听人讲,如果单是靠特异入读的话,去比赛去拿奖牌是必要做的任务,否则会没地方企,因为成绩上是很难追贴,如果没有一项东西特出,会很没有自信。请问实情如何?

totorogo2009 發表於 19-2-18 11:22
呢類學生入咗DGS但唔係DG畢業既...我都識...

你都可以話互惠互利...

咁學業成績都唔可以忽視,如果一心諗住靠特能入左神校就一勞永逸就未免太天真。好在我親戚除左游水有特能外,學業都好好,大學畢業後去返母校教書。

猴子爸 發表於 19-2-18 15:37
想八卦吓:那位学生入去时成绩如何?听人讲,如果单是靠特异入读的话,去比赛去拿奖牌是必要做的任务,否则 ...

學校又無咁現實,收得你都會負責任,如果成績唔達標都會協助,唔會由得你同淨係要你幫學校攞獎。我親戚本身成績應該唔錯(我估,因為而家做左老師),入左dg無耐整親條腰所以無代表學校出賽,學校都無介意。

其實單靠特異功能入名校的人始終是極小數,因為特異功能都要靠努力及堅持的。一般有以上特質的孩子,成績都唔會差的。

5tgb 發表於 19-2-18 20:09
其實單靠特異功能入名校的人始終是極小數,因為特異功能都要靠努力及堅持的。一般有以上特質的孩子,成績都 ...

應該咁講,特異功能係某方面既資優,而呢d資優生通常都會有多於一項的資優潛能有利於學習,所以讀書一般都唔會太差。如果用時間,努力堆砌到既就唔叫特異功能啦!所以唔需要强求。

回覆樓主:

咁如果係靠跟教練而獲得取錄呢?

算特異嗎?

回覆樓主:

可遇不可求。
唔好諗咁多, 疊埋心水讀書 仲實際
‹ 上一主題|下一主題