用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!
go

想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!  

特異功能?

superbaby0622 發表於 18-12-18 23:25
特異功能?

在大形比賽有具代表性獎項

醒目開學勳章 貢獻勳章

個人專長~ 會唔會容易理解少少?

我個人就唔太喜歡"特異功能"呢個term
好似孩子背後無付出過努力咁....
恐龍家

小曳人 發表於 18-12-19 07:57

应该先天后天,两样都要有,才会有特異功能。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

superbaby0622 發表於 18-12-18 23:25
特異功能?

簡單D講:
1. 該中學缺乏某種"專才", 而剛好有一位學生可以給予補足, 如樂團的鼓手/大提琴/木片琴, 中樂團二胡/中阮等等等

2. 能幫助該中學在各大學界奪金的運動健兒, 如: 游泳/田徑/籃球/羽毛球等等

但呢類特異人士可以係小一開始甚至K1開始長期接受專業培訓。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小曳人 發表於 18-12-19 07:57

同意 叫特殊人士比较好听

Arabellahk    發表於 19-2-1 14:07

gracelam 發表於 18-12-19 09:47
簡單D講:
1. 該中學缺乏某種"專才", 而剛好有一位學生可以給予補足, 如樂團的鼓手/大提琴/木片琴, 中樂團 ...

一般音樂8級或演奏級(或6級以上冷門樂器)既話要加埋好成績先得; 因為音樂比較難年年一定攞到獎
所以一般樂器, 就算係演奏級....我唔覺得係特異功能...

但用運動當特異功能就易啲
例如如果一個小六女生50米自由式如果可以係認可比賽用26秒完成(Girl A Record: 26.4s)
基本上應該入硬DGS或HYS; 因為佢只要游到水準, 或就算只游到27秒,基本上都九成有獎
同埋游得50米快....游100米, 200米 4x100, 4式......全部都好大機會有獎....
(所以點解游水快真係好著數, Phelps 可以有廿幾面奧運獎牌...)

呢啲能力我會覺得係特異功能; 因為就算一個女仔一出世就每日游6小時; 到小六時都好難可以26秒游完50米但係DGS/HYS可以好易咁搵到邊個報名既學生游得最快...咁呢啲學生好大幾會係D1比賽攞獎

Arabellahk    發表於 19-2-1 14:08

totorogo2009 發表於 18-12-19 22:57
一般音樂8級或演奏級(或6級以上冷門樂器)既話要加埋好成績先得; 因為音樂比較難年年一定攞到獎
所以一般樂 ...

我費時寫咁白嚇親人。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-12-19 22:59
我費時寫咁白嚇親人。
我驚有人睇到話學中樂團二胡/中阮就係一種特異功能.....走去學咗幾年後發覺心儀學校都唔收........
但我好相信就算成積唔好, 但如果你女女用26秒游到50米; 我好相信DGS/HYS會收
收咗呢個學生後, 基本上係等如將個D1學界紀錄改成自己學校.....
(仲要小6已經26秒, 到S6游既紀錄應該好多年都破唔到)

totorogo2009 發表於 18-12-19 23:05
我驚有人睇到話學中樂團二胡/中阮就係一種特異功能.....走去學咗幾年後發覺心儀學校都唔收........
但我好 ...
如果學成二胡/中阮高手,都係一種得著。

我同意陳sir話要具備先天(可能係對某樂器某運動有天份,也有可能根本小朋友是非常聪明,學什么都能比人快上手), 後天(就一定要專業培訓,你幾有天賦,自學,唔係唔得,慢同難).有家長為追求"音樂""運動",慕求達到某心儀學校收錄小朋友.亦有家長只為求課餘活動,平衡小朋友成長.我都係嗰句,各家各法,

回覆 superbaby0622 的帖子

我認識嘅特異功能
1. 小學已贏音樂節HK Strings
2. 小學參加奧數賽高中組仲要有獎
3. 小三四已兩樣或以上樂器八級以上
4. 一講嗰種樂器,圍內人會講到出某間學校的勁人
5. 幾間音樂實力強的學校指揮會主動向你招手
6. 樂器強到初中已經無乜本地賽可以參加,音樂節可參加的都贏晒
7. 去到世界賽level

想當年小兒真係俾人話靠特異功能插班,亦有多於一間學校升中招手

捽牌, 天眼通 同埋.....你睇我唔到

kittttty    發表於 19-2-27 12:52
Sheep06    發表於 19-1-31 15:04

講得再白o的, 某一個項目全港有名次 (即係最勁個o個), 我覺得已經係特異功能,  "迪"波最多次數, 花色跳繩全港冠軍, 我覺得都係 (訓練都好辛苦的)

幫唔幫到升中學, 有用與否, 學校招手與否, 跟供求有關, 學界有比賽, 學校無o個人材, o米有用.

用特異功能入校, 辛苦的程度係非人的, 比心機讀書才最重要.

小朋友開心,充實下童年,多左附加價值,為自己增值,最開心;假如為選校可以 (為)校爭光去燃燒時間就宜調整下心態。

王家爸爸    發表於 18-12-20 10:29

回覆樓主

之前阿仔校長講過:「要入讀我地學校,只要喺原本學校考獲全級前列成績就有機會,但想循體藝進入就要全港前列成績....究竟要撃敗校內百多人困難,定係撃敗全港對手困難?」。當然有部份人兩樣都困難~

Lingcheung 發表於 18-12-20 09:46
講得再白o的, 某一個項目全港有名次 (即係最勁個o個), 我覺得已經係特異功能,  "迪"波最多次數, 花色跳繩全 ...
成績永遠係最好既特異功能。

Sheep06    發表於 19-1-31 15:30

Soundervolt 發表於 18-12-20 10:22
之前阿仔校長講過:「要入讀我地學校,只要喺原本學校考獲全級前列成績就有機會,但想循體藝進入就要全港前 ...

Depends果个学生係咪考試材料……人人長处不同,有人考試叻,有人体艺棒。天份亦好重要,有人过目不忘,有人身手了得。

Yanamami 發表於 18-12-20 10:30
Depends果个学生係咪考試材料……人人長处不同,有人考試叻,有人体艺棒。天份亦好重要,有人过目不忘,有 ...

呢點當然,因為我都係後者,我只係比較兩個pool嘅scale啫~

mch411 發表於 18-12-20 09:39
捽牌, 天眼通 同埋.....你睇我唔到
天眼通可以透視睇到野,可能係比較有用既特異功能,光明正大咁出貓,如果唔太笨既話,應該會有好成績。