用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!
樓主: superbaby0622
go

想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!   [複製鏈接]

pamelaywy 發表於 19-2-1 08:29
https://hk.mobi.yahoo.com/sports/d1學界游泳-培正李昇海初賽兩破男丙紀錄-盼以港隊為終極目標-043123119. ...
【D1泳賽】男拔孖寶齊發威 都唔夠培正李昇海搶鏡收看次數:7,662 次

HK Apple Daily.Newspaper
16,324 位訂閱者
發佈日期:2018年10月19日
【港九區學界D1泳賽】中二小將破塵封13年紀錄!港九區學界D1游泳賽昨假九龍公園游泳池舉行,學界賽事長江後浪推前浪,培正小將李昇海連破男子C Grade 50米自由泳和蝶泳紀錄,其中前者原紀錄更是由名將林政達於13年前所創;女子組方面,女拔萃泳手黃詩婷以26秒37刷新何詩蓓所保持B Grade 50米自由泳舊紀錄。
記者:洪量丰、許嘉明
攝影︰何柏佳

學界盛事當前,九龍公園游泳池人山人海。培正新星李昇海在男子C Grade 50米蝶式率先亮相,他一路領放,最終游出26秒40的新紀錄。2005年出生的李昇海氣勢如虹,及後在50米自由泳初賽以24秒96率先觸池,比名將林政達於05-06年度所創的舊紀錄快0.3秒,然而紀錄一破再破,李下午於4x50米自由泳接力賽首棒游24秒77,一日三破紀錄。

勁!

storymum 發表於 19-2-1 00:48
李昇海游26.7秒,絶對是特異功能,照計各神校向他招手,他留在培中?
由幼稚園-路上,如升中時無走,都应該会好忠心地讀到畢业。

b3410 發表於 19-2-1 08:58
【D1泳賽】男拔孖寶齊發威 都唔夠培正李昇海搶鏡收看次數:7,662 次

HK Apple Daily.Newspaper

好勁!

Yanamami 發表於 19-2-1 09:09
由幼稚園-路上,如升中時無走,都应該会好忠心地讀到畢业。

好忠心!

一定是培正畀佢的support多

storymum 發表於 19-2-1 12:50
好忠心!
如果學界年年都LS、DBS就一啲都唔好睇~

goodmama2003 發表於 19-2-1 12:58
吞劍、噴火、睇穿牆……
呢啲係周星星同學先識嘅特異功能,又或者亞飛哥...大衛高柏飛.

goodmama2003    發表於 19-2-1 14:31

回覆 dearmm 的帖子

世界數學測試
小學生可報12-14歲組
我是護書簿

losoco 發表於 19-2-1 14:30
回覆 dearmm 的帖子

世界數學測試

請問是否WMI?

bbforever 發表於 19-2-1 13:29
如果學界年年都LS、DBS就一啲都唔好睇~
呢個生態好難改變,元朗、沙田、幾遠都好既小學生升中,游得的好多都升埋同一中學。
少量會散布係其他學校,但係俾個Joseph Schooling又點,一個人攞盡就係18分。
就好似泳會租池,馬會幾千萬學游水撥款,俾邊幾間食晒?
學界D1係好睇的,唔用學校做單位黎睇,以個別細路做單位,每項都有最頭既細路係度,d2、d3唔係項項都有頭果批係度。

回覆 Lav 的帖子

World Class Arena的 World Class Tests
我是護書簿

losoco 發表於 19-2-2 20:35
回覆 Lav 的帖子

World Class Arena的 World Class Tests

Thx

totorogo2009 發表於 18-12-19 22:57
一般音樂8級或演奏級(或6級以上冷門樂器)既話要加埋好成績先得; 因為音樂比較難年年一定攞到獎
所以一般樂 ...

我親戚當年就係因為游水勁(破紀錄嗰種)入左女拔

cherrybaby21 發表於 19-2-18 04:14
我親戚當年就係因為游水勁(破紀錄嗰種)入左女拔

我中學同學一樣,參加過泛亞太平洋錦標賽,插入左女拔

ABC-DAD 發表於 18-12-20 10:02
小朋友開心,充實下童年,多左附加價值,為自己增值,最開心;假如為選校可以 (為)校爭光去燃燒時間就宜調 ...
呢d係冇特異功能的人(like mine) 先會咁講

2jkidsfather    發表於 19-2-18 08:40

ilyrd 發表於 18-12-20 14:16
我識人已經努力去讀,有揾補習,但都拉唔倒好成績,只在中游.但攞起把西洋劍就上咗身咁.所以唯有靠把劍打入了 ...
只是張ticket,成績唔improve 唔知能否畢業(又要練習又要gim顧學業唔易)

如果要特異功能來入學, 相信第一要睇間學校是否需要你的"功能".
你學樣樂器人地樂團無需要, 曉飛都無用.
運動相信好D, 因為有多項比賽又可以以個人出賽, 所以基本自己操到有咁上下排名, 會勝算大D.

真係有心向 "特異功能" 發展, 個人運動項目比隊制著數好多.
不過再講多一次, 憑 "特異功能" 入讀名校, 仲難.  

MrBeast 發表於 19-2-18 08:04
呢d係冇特異功能的人(like mine) 先會咁講
以為要靠嗰啲嘢「升中學」就真係特“異”。
我一向都咁睇。

有好成績包括體藝,一定係自己有天資,付出好多,遇到名師,又能刻苦。
[欲練神功。揮劍自宮。如不自宮。更易成功]
無謂捨易取難

王家爸爸    發表於 19-2-18 10:14
‹ 上一主題|下一主題