用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧簡介
go

銀禧簡介 [複製鏈接]

請問各位星期六有無去銀禧簡介日?
佢話所有合符資格的申請人為對象,咁要咩資格?
謝謝你們
   4    0    0    0

傻妹 發表於 18-12-10 22:19
請問各位星期六有無去銀禧簡介日?
佢話所有合符資格的申請人為對象,咁要咩資格?
謝謝你們

我只記得校長說四到六年級操行一定要B以上,有個B-都不成。

Chan168 發表於 18-12-10 23:15
我只記得校長說四到六年級操行一定要B以上,有個B-都不成。

謝謝你。咁有無講DSE 相關資料?我果日五點幾先到,已經尾聲了。

傻妹 發表於 18-12-10 23:48
謝謝你。咁有無講DSE 相關資料?我果日五點幾先到,已經尾聲了。

聽了就忘了,因我沒太注意這些數字!

呢個係佢本書仔既資料 我都吾太識睇

仲有

pypy405 發表於 18-12-11 00:18
呢個係佢本書仔既資料 我都吾太識睇
請問有冇提過DSE成績?

如科目達4+, 5+之類?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-11 08:50
請問有冇提過DSE成績?

如科目達4+, 5+之類?
完全無講, school report 都冇

soscho 發表於 18-12-11 08:54

soscho 發表於 18-12-11 08:54
入U率水份易高, 容易制做錯覺

MCS 今年 JUPAS  degree 都係得 66.7%, 係咪渣過銀禧好多呢?!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-11 08:57
入U率水份易高, 容易制做錯覺

MCS 今年 JUPAS  degree 都係得 66.7%, 係咪渣過銀禧好多呢?!
咁佢話有89.5%入U, 係咪計埋其他野?

soscho 發表於 18-12-11 09:02
咁佢話有89.5%入U, 係咪計埋其他野?
JUPAS degree, 包括OUHK degree同SSSDP degree, 呢堆degree大部份只要5科達18-20分就近乎必入

過往慣例, 銀禧既3大比例, 係計埋附屬院校既自資副學位課程..... 所以水份呢.....

hkpapa852 發表於 18-12-11 09:41
JUPAS degree, 包括OUHK degree同SSSDP degree, 呢堆degree大部份只要5科達18-20分就近乎必入

過往慣例,  ...

唉哎,點算呢?亞女鐘意間學校,但數字就。。。。

hkpapa852 發表於 18-12-11 09:41

過往慣例,  ...
咁華英2018三大比例係46% (如無記錯, leaflet 擺左係屋企), 慣例上水份又高嗎?
我就係唔明, 銀禧校長, 副校當日不下數次強調自己係一間B1, 點解唔show d 成績出黎睇下

soscho 發表於 18-12-11 10:17
咁華英2018三大比例係46% (如無記錯, leaflet 擺左係屋企), 慣例上水份又高嗎?
我就係唔明, 銀禧校長, 副校 ...
華英個46%係用"不同計算方式"

hkpapa852 發表於 18-12-11 13:07
華英個46%係用"不同計算方式"

咁即係好多都誤導

soscho 發表於 18-12-11 13:09

咁即係好多都誤導

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

華英入3大的計算方式, 類係坑真既計算方式

Lingfung813    發表於 18-12-11 23:31

傻妹 發表於 18-12-11 09:55
唉哎,點算呢?亞女鐘意間學校,但數字就。。。。

好似隱藏左好多野咁

hkpapa852 發表於 18-12-11 13:11
【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

華英入3大的計算方式, 類係坑真既計算方式

既然係咁所有數字及分析都係得個睇字啦 ,除非可以深入知道每間學校數字由來再比較,我咁理解岩唔岩?

傻妹 發表於 18-12-11 15:11
既然係咁所有數字及分析都係得個睇字啦 ,除非可以深入知道每間學校數字由來再比較,我咁理解岩唔岩?
...
所以睇成績, 比睇入U率更加有參考價值

成績無咁易呃到人..... 除非間間學校似GT咁, 用新顈既統計方法

‹ 上一主題|下一主題