用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年讀緊中一既請入
樓主: joanray
go

今年讀緊中一既請入 [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-12-8 13:23

我小朋友已係中中階段,B1英中好處係學習氣氛,初中階段可以 ...
同学互相问下有冇温書及所得分數,又会话学霸学渣,呢d都係一种動力。

中一無補習,佢自己溫完,會叫我考問下佢,that's all.  一來等佢輕鬆下,二來睇下佢真正實力。中二開始補數,中三開始補英。
另外中二開始留意大學選科和職場資訊,引導佢規劃升學前途,找到目標,就有努力的方向。

小學就必須要培養良好學習態度,家長慢慢放手,通常自律性强嘅學生升中一般問題不大。但若小學階段小朋友个定未试過自動波,家長由頭mon到尾,咁升中後當然不能一下子放晒手,否則好容易失控就炒。
樓主小朋友嘅情況是孩子自我管理能力弱,懶散要人督促,如果一下子放晒只會越來越差,建議收緊孩子自由度,逐少去放,協助孩子建立良好讀書態度同温習方法。

持之以恆 發表於 18-12-7 20:32
我仔小五我已放手,因佢對學業有要求,所以會自主學習,今年中一,我更加完全冇插手,佢亦冇任何形式補習, ...

同意,培養學習態度才是最重要,我對亞仔的學術已經是完全放手啦⋯⋯反而多左同佢分享一些「人生道理」

Yanamami    發表於 18-12-17 10:54

sfuhsg 發表於 18-12-7 23:15
小三四已開始半放手,我主張勉強無幸福,如果冇左我唔識讀書,就算入到神校都冇用。

今年中一全放手,會哦 ...
same same . 和我家中一仔完全一樣

sfuhsg 發表於 18-12-7 23:15
小三四已開始半放手,我主張勉強無幸福,如果冇左我唔識讀書,就算入到神校都冇用。

今年中一全放手,會哦 ...

請問小朋友由小學至而家中學有冇補習中英數呢?

思澄爸爸 發表於 18-12-16 14:58
請問小朋友由小學至而家中學有冇補習中英數呢?

小六開始一星期一堂中文

Yanamami 發表於 18-12-7 20:04
其实道理十二分简单,純養左六年既野生动物,放生番去野外既求生技能基本上係零。拉紧左六年既橡皮圈已經鬆 ...
又有感而發。

近日, 阿女去面試, 都要見家長。老師問到話佢哋學校好谷, 唔係個個小朋友都受得住。我就答佢, 阿女由細到大都係自動自覺, 自律咁去學習。佢初小時成績唔係咁好, 我犠牲咗個初小成績, 忍住唔出手, 唔補習, 為咗俾佢自己摸索個適合自己既學習模式, 日積月累至有今日既成果。我從來唔會懷疑佢, 佢去到任何學校都可以適應到。

回程途中,
C6話:媽咪, 乜原來你有諗得咁長遠架?!
阿女話:媽咪, 我仲以為你唔錫我, 所以唔理我咋!

真係養兒100歲, 長憂九十九, 仲要個C6都咁衰, 要憂多個!

little_yolky 發表於 18-12-18 08:51
又有感而發。

近日, 阿女去面試, 都要見家長。老師問到話佢哋學校好谷, 唔係個個小朋友都受得住。我就答佢 ...

係㗎,好長遠㗎~為左我个怕羞女升中面試自如,我K3就俾佢开始玩朗誦節,小二开始广英普-路到小六,我同女講,目的只為你企上台接受禁多对眼睛注視,到唔怕既階段。好多野唔可以臨急抱佛腳的。

Yanamami 發表於 18-12-18 09:33
係㗎,好長遠㗎~為左我个怕羞女升中面試自如,我K3就俾佢开始玩朗誦節,小二开始广英普-路到小六,我同女 ...
係啦, 何解阿大都成日响台度, 點解面試時仲係蚊滋咁細聲? 我覺得, 可能係自信不足既表現。

IloveJJ 發表於 18-12-18 11:31
乜你無講過俾佢哋聽咩?

我一直有講。
我以為, 咁簡單既道理做乜仲要畫公仔畫出腸。乜都要講咪好唔得閒? 點知我個女咁豬啫。

IloveJJ 發表於 18-12-18 11:32
你唔問下佢?
佢話好緊張喎, 佢話見到個老師個樣就好驚, 好似想鬧人咁喎。但我都驚架, 我十幾廿年無面試過, 但係, 如果準備充足, 我覺得係唔會影響到既。

IloveJJ 發表於 18-12-18 12:31
咁所以都正常囉!你自己都緊張
但我就算緊張, 講嘢都係大聲清楚。我坐佢隔離都幾乎聽唔到。要特訓!

little_yolky 發表於 18-12-18 09:41
係啦, 何解阿大都成日响台度, 點解面試時仲係蚊滋咁細聲? 我覺得, 可能係自信不足既表現。 ...

在台上表演是忘我境界,也不需要答問,和面試完全不一樣呢!

簽名被屏蔽

joanray 發表於 18-12-7 18:49
囝現中一,入到心儀既B1英中。小學成績要20-30名,數班強,中文弱。
小三至小六,為左個呈分,我同佢都辛苦 ...

種花一樣!太多水會死!但是誰加水?

joanray 發表於 18-12-7 18:49
囝現中一,入到心儀既B1英中。小學成績要20-30名,數班強,中文弱。
小三至小六,為左個呈分,我同佢都辛苦 ...

無, 我係個來人, 我囡小學級頭10內, 一向好成績, 小學主力幫佢揾數, 中學唔想再幫佢, 等佢試下自己揾, 結果梗係不似預期, 佢小學成績好慣, 但中學跌左咁多, 佢真係完全唔在乎, 小學4年班其實試過有一 個中文PAPER得77分, 果次佢都無所謂架, 有人話到佢跌得金佢就會驚, 但今次都完全睇唔到囉.

所以, 黎緊EXAM我唸我唔會全放手了, 其他科或許可以, 但數學我唸我要COOL返佢了, 因數學不停跌會好影響個 基楚.
‹ 上一主題|下一主題