用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年讀緊中一既請入
go

今年讀緊中一既請入 [複製鏈接]

囝現中一,入到心儀既B1英中。小學成績要20-30名,數班強,中文弱。
小三至小六,為左個呈分,我同佢都辛苦到想死。我個埋筆記,幫佢溫習,佢就操advanced 題目。為既係爭盡每一分入B1。

已考完呈三,佢覺得已成定局。開始懶散。
到入左中學,情況更差。因為開始想唔幫佢太多,要佢自己習慣自動溫書,但返左三個月學,完全做唔到。

暫時成績中等,成日話中學唔會好似小學咁9x 分。但你都唔係明明識做既野都同我錯返黎。

結果,第一次考試我完全放手,希望佢跌獲甘,會學識自動自覺!
其實有冇呢個可能呢?
   3    0    0    0

回覆樓主:

中三學生家長可否搭訕呀?

YolandaTam 發表於 18-12-7 19:46
中三學生家長可否搭訕呀?

Sure welcome
比比意見!

回覆樓主:

我諗中一同學放鬆咗係人之常情嚟:
1)高小辛苦咗幾年,咪好似我哋趕完年度大 project, 真係身心俱疲
2)如果讀書一向一帆風順,點會諗到驚濤駭浪就喺前面
3)中一上學期,除超谷校外,好多學校係蜜月期,同學見啲嘢熟口熟面,戒心自然下降
4)中學課外活動多姿多采,年輕人好玩,再識班朋友一齊,互相影響,打機,追星,全部令人放鬆,十分吸引
5)阿媽放手,如同放監,唔玩就係傻

其实道理十二分简单,純養左六年既野生动物,放生番去野外既求生技能基本上係零。拉紧左六年既橡皮圈已經鬆哂。The damage is done. 但都需要由而家开始忍痛改变,唔可以期望六年下來既坏习慣-个考試就可以改到。大概学习态度同技巧先係而家首要任務,而唔係成績。对你仔黎講-下子全放手亦可以想像结果会係点。

回覆樓主:

但我仍主張放手。
父母發功,非長遠計。成績由佢跌吧,小女自小五起自動波,中一都懶。
到中二,醒覺再咁落去個底差會揀唔到理科,成績回復中上。
所以唔駛担心,父母要做嘅係令小朋友知道讀書係佢嘅事,父母只係協助。多啲引導佢諗將來,佢一旦揾到自己理想,成個人會唔同晒的。

kkhon    發表於 18-12-8 00:13

YolandaTam 發表於 18-12-7 20:09
但我仍主張放手。
父母發功,非長遠計。成績由佢跌吧,小女自小五起自動波,中一都懶。
到中二,醒覺再咁落 ...

但係要佢自己都發覺,呢個係最難既問題
中二已知道好好呀!我都唔知要等到幾時!

回覆 joanray 的帖子

我女都係岩岩中一,小學一直都在級十內,呈分唔算辛苦,入左心儀自行一B1中學,但我並冇一下子放晒手,相反我會旁觀,佢有唔明會問我,UT我有教佢溫習(因為Geog,Sci,History依3科佢從未接觸過),其他佢自己可應付到,我就冇插手。黎緊考試,我會又放多少少手,佢應該學到點去溫習,希望下學期我可以全放手就好。

joanray 發表於 18-12-7 20:11
但係要佢自己都發覺,呢個係最難既問題
中二已知道好好呀!我都唔知要等到幾時!

咁好睇佢性格嘞,如果佢好要面,見自己退咗應該會知衰嘅。

我仔小五我已放手,因佢對學業有要求,所以會自主學習,今年中一,我更加完全冇插手,佢亦冇任何形式補習,成績大部分科目不錯,在大池中好適應。
所以要睇小朋友性格,不過上到中學,正常都要靠小朋友摸索,家長最多提點下學習態度。

我女上左中一, 學業上我已經放手, 基本上, 我無乜野可以幫到佢。升左中學, 我女學會自己寫筆記, 自己搵方法温書, 宜家只補數學, 無其他補習, 一星期有兩日留校課外活動, 剛UT完, 成績不過不失

我大女今年都係中一,學校不斷強調家長要放手俾佢哋學習對自己負責,但家長指引依然有需要。眼見呢個階段朋輩影響力好大(同一句說話我講佢唔聽, 但同學講就即刻跟住做)。現在只是form 1, 與其執着成績,不如多花心機教佢正面態度,相信差極有個譜。但最緊要同佢哋有偈傾先有得搞。

回覆樓主:

到。我全放手,一來太多科,我都唔會識,最多佢唔識要補幫佢搵下邊間好/人地介紹上門好。

暫時成績有中至上。佢自己會唔開心,但我睇得好開,同阿女講先剛開始適應中,慢慢來。

回覆樓主:

小三四已開始半放手,我主張勉強無幸福,如果冇左我唔識讀書,就算入到神校都冇用。

今年中一全放手,會哦下佢要溫書,但唔會落手落腳同佢溫喇,成績中上,但佢都知自己懶,我只係叫佢為黎緊既exam定目標,唔想破壞大家關係。你咁樣,我睇字都覺得辛苦

joanray 發表於 18-12-7 18:49
囝現中一,入到心儀既B1英中。小學成績要20-30名,數班強,中文弱。
小三至小六,為左個呈分,我同佢都辛苦 ...
認同樓上網友说及早放手!我重視態度比成绩多d。要比佢知道每个角色都有他的责任。经过差不多2年呈分搏鬥同考中学,我元气大傷+上仔的中学主张自主学习,我知道将来係要靠佢自己,吾可以再跟落去,所以我已退下火線,只從旁觀察從而提点。好快中一过去了,差不多小子有温書做齊功课,但不算勤力,玩下讀下。如我所料,雖然冇吾合格,但只能在中游位置。今年中二跟他商量選科意向,他誓神劈願话要考好不能再做中/下游,好等能揀到心仪的科目。早排测验及現考试中,我看到他比之前認真和温習時间多了。其实等他自己醒覺由心去做才是最好,我希望他不是齋噏能保持這態度。

中學係要放手 無可能跟得贴
比期望大家 定下目標
可以先續一個UT 同exam
定好每科每次提升3-5分
佢见到自己續漸提升就有成功感
會好快回復過來

我細女小學數較強
中一上學期無補即唔合格
學期尾追到A 两學期拉分係C
我已好滿足 起碼係成功第一步

男仔係咪一般比較hea?  定係我個特別衰。我唔跟貼,UT咗我都唔知,家長日老師提先如夢初醒,我唔覺得佢有認真溫過囉!佢每逢週末都真係好似大人返完工放假一樣,好他調,我估成績唔慌好。最慘佢成績差都唔覺得upset, 只有我先會。

rainwater 發表於 18-12-8 00:53
男仔係咪一般比較hea?  定係我個特別衰。我唔跟貼,UT咗我都唔知,家長日老師提先如夢初醒,我唔覺得佢有認 ...

男仔hea是有,但在我仔學校,勤力的同學也不少,可能不少在小學都是級頭的同學,勤力慣,我在群組見到有D同學做功課好認真的,我仔平日就求其,祗在測考時先會認真。我在家長群組見有D家長又問U T範圍,又問學校為何冇past paper....,真係各人做法不同。

我小朋友已係中中階段,B1英中好處係學習氣氛,初中階段可以放手少理,小朋友亦會因應時段調整,始終朋輩間去到適當時間大家都會調整態度,佢一定知道或感受到,除非D同學認真晒你仲企係原位既本身性格如此。又除非,你本身係靠用盡力谷出B1成績才可入英中,咁就要小心提下小朋友了~~~

我同樓主情況差唔多,小學一直都會幫小朋友溫書,到左中一,一開始就放手,平時小測,默書,成績都麻麻,有時直到冇溫,到左第一次測試,成績只係剛合格,不過佢係有心溫書,只係好多科佢未接觸過,所以唔識點溫,加上好多科係英文,又唔識解,而家平時有時間,我都會陪下佢溫,唔會全部幫佢,希望佢慢慢適應
‹ 上一主題|下一主題