用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小攻略
go

升小攻略

小朋友今年K2, 欲升名小, 小朋友是否需要外補英文, 中文, 數學, 考英文普通話試, 仲有音樂, '長"狀...

有冇人可以指點一下迷津?

謝謝...

腸仔豬仔飽 發表於 18-12-6 16:30
小朋友今年K2, 欲升名小, 小朋友是否需要外補英文, 中文, 數學, 考英文普通話試, 仲有音樂, '長"狀...

有 ...

不需要外補, 不需要証書.

培養閱讀興趣, 最好達到book lover.

多d 俾佢獨立處理事情, 俾佢跟陌生人對話

亦可參加一d 豬肉獎比賽, 志在讓佢多面對群眾不害羞!

retriever 發表於 18-12-6 17:10

同意!!
仲有,英文一定要好。

回覆樓主

好難講,有人唔上 interview 班都入到,有人上左都入唔到,有人可能因為上左而入到,好睇你個小朋友

回覆樓主:

認識你小朋友,了解佢學習特質,分析升小制度,去直私和同區小學開放日和簡介會

認同,要培養閱讀興趣,趁小學前多閱讀。
愛上閱讀,無論升讀咩小學,都會好有幫助。

hklove 發表於 18-12-6 21:56
好難講,有人唔上 interview 班都入到,有人上左都入唔到,有人可能因為上左而入到,好睇你個小朋友
...

所以做D 有長遠裨益既事,無論考小結果。

fishball_cream 發表於 18-12-6 22:32
認同,要培養閱讀興趣,趁小學前多閱讀。
愛上閱讀,無論升讀咩小學,都會好有幫助。
...
agree,閱讀興趣係終身受用

絶對係。我仔當年都無証書,無補習(幼稚園要補太誇張了吧)。一定要培養讀書興趣。

現在已升中,小學階段完全唔需要補習,成績一直名列前茅。

回覆樓主

鐘意睇書...唔怕同陌生人傾計..英文算係咁..一樣無offer..我覺得有以上條件要讀埋神幼先機會大..

prettywuman 發表於 18-12-19 11:48
鐘意睇書...唔怕同陌生人傾計..英文算係咁..一樣無offer..我覺得有以上條件要讀埋神幼先機會大..
...

唔知你"神"是指邊間。個人經驗是在"多人喜歡的私幼"就讀,都唔係"戰無不勝".

醒目開學勳章 貢獻勳章

閱讀係最最重要,至於英文,建議升小學之前搞掂phonics,方便閱讀,亦方便默書溫習
恐龍家

小曳人 發表於 18-12-19 12:28
閱讀係最最重要,至於英文,建議升小學之前搞掂phonics,方便閱讀,亦方便默書溫習 ...

搞掂phonics? 有咩好介紹?

醒目開學勳章 貢獻勳章

misswendyyan 發表於 19-2-9 15:53
搞掂phonics? 有咩好介紹?

坊間有唔少learning centre 有phonics 學我細仔係跟Jolly Kingxxx, 教得唔係快,跟學生個人進度,K2-K3,學足兩年,但勝在我地好彩,老師穩定,仔今年P3都仲跟緊同一位老師學英文 (e+上緊grammar/writing)

仔佢升P3開始睇Storey Treehouse collection, e+睇緊Harry Potter
英文默書溫幾下就OK (佢中文係溫極都爭d..)

恐龍家