用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 WsIC-IV 四大範疇差異大
樓主: Giyo
go

WsIC-IV 四大範疇差異大   [複製鏈接]

02413124 發表於 20-5-1 15:21

我小朋友psi最低但so far未試過做卷做唔切,佢仲成日話好多 ...
咁你小朋友嘅PSI似乎唔係好反映到佢嘅真實情況我問CP如果我仔做返快啲,咁個總分會否高返D呢?佢話其實未必,因為做得太快又會有機會做錯。所以我估我要做嘅,只能幫仔慢慢調整速度和準確度之間的平衡,以達至最佳嘅結果。

AniaLeung 發表於 20-5-1 18:29
我仔都迷HP㗎,我買咗本英文書叫佢睇,但可能佢未到嗰個level,睇一陣就pak低咗
...
兩年前我仔都冇興趣睇,後來我同佢一齊睇咗電影先,跟住叫佢睇中文版嘅HP書,現在就叫佢睇英文版電子書。好似一雞三味咁!

hiromi.wong 發表於 20-5-3 20:10
咁你小朋友嘅PSI似乎唔係好反映到佢嘅真實情況我問CP如果我仔做返快啲,咁個總分會否高返D呢 ...

唔緊要啦,都係得個知字。佢細個都好多錯唔小心野,係小三開始先好少少,但都有

miffythepooh 發表於 20-5-2 23:52
做咗嘅幾乎全對,最慘係做唔切嗰啲⋯時有發生⋯通常大家同學話易嗰份卷佢就做唔哂⋯⋯人人都話難嗰份,佢就 ...
所以我成日都好想學校份卷出深啲,咁就可以抵消番佢做得慢嘅失分⋯只可惜學校嘅卷淺多過深

hiromi.wong 發表於 20-5-3 20:19
所以我成日都好想學校份卷出深啲,咁就可以抵消番佢做得慢嘅失分⋯只可惜學校嘅卷淺多過深 ...

Same 數學進階題滿分,失分係基礎題

02413124 發表於 20-5-3 20:18
唔緊要啦,都係得個知字。佢細個都好多錯唔小心野,係小三開始先好少少,但都有
...
唔止唔小心,我仔去到四年級都仲有做漏題目,真係無言。

hiromi.wong 發表於 20-5-3 22:28
唔止唔小心,我仔去到四年級都仲有做漏題目,真係無言。

提佢check 卷

我兒子FRI和PSI最高分,高到破表;最低是working memory,CP說他年紀還小,專注力不足。請問FRI高代表他哪方面的能力強呢? problem solving?

02413124 發表於 20-5-3 22:33
提佢check 卷
每次考試當日出門前,就只提一樣嘢,「做完份卷」!!!我已經無奈地將要求降到最低了!

hiromi.wong 發表於 20-5-6 07:59
每次考試當日出門前,就只提一樣嘢,「做完份卷」!!!我已經無奈地將要求降到最低了! ...

我覺得佢地成日當耳邊風,因為佢地好想用自己的方法解決問題

02413124 發表於 20-5-6 10:20
我覺得佢地成日當耳邊風,因為佢地好想用自己的方法建決問題

agree.

hiromi.wong 發表於 20-5-6 07:59
每次考試當日出門前,就只提一樣嘢,「做完份卷」!!!我已經無奈地將要求降到最低了! ...
You are not alone......仲要提埋佢做唔切都要撞, 唔好留空.......

miffythepooh 發表於 20-5-6 17:29
You are not alone......仲要提埋佢做唔切都要撞, 唔好留空.......
冇錯,我同你講嘅一模一樣!

唔好意思 想請教下
我女(5y), 非資優, 因專注力弱去左協康評估
智力測驗結果係VC, VS, RF 接近130但WM係lower end average 9x, PSI average..
咁佢學習會有咩困難?係咪諗到好多野, 表達到, 但較慢、滋油、易心散,

Giyo 發表於 18-12-5 23:08
因種種原因,機緣巧合下小兒做了WSIC-IV. PSI 係very superior, 其他三項則為average/high average. CP 提 ...
PSI高,其他一般,將來學習可能會比較多問題既。處理速度快過理解、推理能力,睇唔清試卷就好快咁做,仲好快咁做完。

WM弱 簡單來說係咪記性差?

Mrspan 發表於 21-2-3 23:20
唔好意思 想請教下
我女(5y), 非資優, 因專注力弱去左協康評估
智力測驗結果係VC, VS, RF 接近130但WM係low ...
記性唔好,其他好,視乎小朋友既性格,同埋家長既諗法,基本上有三種好唔同既心態。第一,將來盡量避免要背既科目,將重點放係數理科;第二,掉轉;第三,順其自然。

王家爸爸 發表於 21-2-9 09:50
記性唔好,其他好,視乎小朋友既性格,同埋家長既諗法,基本上有三種好唔同既心態。第一,將來盡量避免要背 ...

好彩佢讀IS比較少要背嘅科.. 但唔知點改善失魂同唔專注嘅問題

雖然只係5歲 但數感很差 完全唔覺得另外三瓣係高分...
暫時唯有順其自然

回覆 Mrspan 的帖子

我情況都同你好類近,小朋友讀緊IS,最近上網堂極不專心,加上學校上學期report返咗,有好有唔好,覺得有啲唔對路,最後去咗協康做評估(原本係怕佢有自閉譜系或學習障礙問題),得出小朋友VCI FRI 遠過水平,約134-150,但VSL 兩細項誤差極大,心理學家都覺得唔尋常,歸咎於可能個task 最遲做無咗耐性、年紀細所以執行力低,同埋可能有機會入邊有嘢「click」住咗,話佢做task時好想做好佢,但表現唔到出黎。有提及過如處理唔好,會變咗高分低能,前提而家要拉高分problem solving 同埋社交能力(心理學家排除了所有自閉症譜系、ADHD、學習障礙等問題)。
建議我用gifted child去看待小朋友,7歲左右再去做評估。
點樣可以加強執行力、專注力、problem solving?

hatlady 發表於 21-2-18 11:03
回覆 Mrspan 的帖子

我情況都同你好類近,小朋友讀緊IS,最近上網堂極不專心,加上學校上學期report返咗, ...

你小朋友幾大?

我個EP又係叫我用gifted child看待我女 (但我女冇様over 130....) 7歲再評估... 你EP係咪姓翁....
‹ 上一主題|下一主題