用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 WsIC-IV 四大範疇差異大
go

WsIC-IV 四大範疇差異大   [複製鏈接]

因種種原因,機緣巧合下小兒做了WSIC-IV. PSI 係very superior, 其他三項則為average/high average. CP 提到差異大,會令小兒有啲嘢想做但做唔到,容易有挫敗感。CP冇再進一步解釋。

我想了解個仔多啲。想請教有冇人嘅仔女有類似情況?有冇因這些差異而帶來日常生活、學習嘅困擾?

謝分享
   9    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

PSI 應該係講個處理速度

會唔會係... 假設考試,好快做哂,但會錯响唔小心?

其實我仔d數字同你講嘅剛相反:4項當中最低分係PSI (superior),一樣超唔小心,特別係好淺嘅題目!
恐龍家

Giyo 發表於 18-12-5 23:08
因種種原因,機緣巧合下小兒做了WSIC-IV. PSI 係very superior, 其他三項則為average/high average. CP 提 ...
我孩子剛好反轉,最差的是PSI,應該是學得快,做得慢,報告建議加啲時間壓力。

你個情況應該調轉,所以應該控制速度,去配合理解,分析和解難部分。

有好多外在情況影響測試時表現,未必完全反映實況,可以多留意孩子發展。好似我孩子做功課飛快(主要是求量不求質),考試又做得晒,所以冇理佢。

回覆樓主

多謝兩位分享。
阿仔細時候,總係眼仔碌碌,好似好多野想講,但好似個咀唔夠個腦快。大大下就好啲。但個人都係好心急。我諗都真係要引導佢,耐心去理解,慢慢去組織。

小曳人 發表於 18-12-6 12:06
PSI 應該係講個處理速度

會唔會係... 假設考試,好快做哂,但會錯响唔小心?

我仔都係最差PSI, 亦係超級唔小心。 我記得當時心理學家話仔喺抄寫方面慢, 例如圖列顯示1=@‘ 2=€,3=¶... , 題目要佢將 213231轉為圖案,就會釋得好慢。 我估計因為咁,仔喺抄寫中文或計數寫數字, 好多時都會出錯。

因種種原因,機緣巧合下小兒做了WSIC-IV. PSI 係very superior, 其他三項則為average/high average. CP 提 ...

我仔PSI也是相當高分,見諸日常生活是他的行動迅速;在學校做school work往往是第一個完成,童軍hiking喜歡在頭位、收拾行裝也是第一⋯但不要以為無問題,他可能會overlook details, 有點求其。

我會提醒他做完功課再check吓,不用急著去交;想一想可否beef up自己的essay, proof read 多一點等。

平日提醒他多留意身邊人和事,不要只顧著完成任務。

我小朋友都係PSI最低分,我睇過RESEARCH話好多GIFTED小朋友都會,因為佢地有時因為諗得太濶太深,所以做得慢

Radiomama 發表於 18-12-9 08:16
我仔PSI也是相當高分,見諸日常生活是他的行動迅速;在學校做school work往往是第一個完成,童軍hiking喜 ...

謝分享!一向喜歡你的posts,簡潔、中肯。

回覆樓主

我仔最差也是PSI,當年CP話佢「快而錯」類似填MC對錯問題和答案號碼,要擦過重新填過,所以低分左

CP話佢4個分都算接近(全部相差10以內)係件好事,CP話如果突然有個極高或極低,就好似隻馬四隻腳唔平均,呢隻腳拖果隻腳咁

回覆樓主:

我小朋友PSI都係very superior, CP講過佢都算差異大,平時做野係好快,講野又快,攪到口吃,言語治療師係要佢學習要講野慢啲,平時功課考試成日錯啲唔小心既野,寫字又貪快,所以寫到打晒風,已經成日叫佢唔好貪快都係咁

仲要好多時做左先,唔諗清楚後果

回覆樓主:

我仔同樓主個啱啱相反,頭3項分數高又接近,但PSI卻低咗成19個point, 佢係諗得快但做得慢,全班最後一個放學(執書包太慢),指令要聽at least 2次至做到,人地揭緊書佢仲成枱文具。。。finally confirm adhd

AniaLeung 發表於 19-5-16 23:23
我仔同樓主個啱啱相反,頭3項分數高又接近,但PSI卻低咗成19個point, 佢係諗得快但做得慢,全班最後一個放學 ...

Finally cfm adhd<== 請問慢有之外有其他symptoms 嗎?

回覆樓主:

幼稚園階段: 跟指令差,尤其是一大班人,1 to 1又ok喎; 多口,講喜歡的話題可以滔滔不絕,hyper(老師当時comment係投入)
小學:立立亂,無條理,谂到就做,唔理成效/後果,上课唔專心,要攪好耐先進入做功課/温書mode。
以上係我仔嘅表徵,但我見上training時見dA仔的表現都各有不同,AD同HD都已經唔一樣,不能一概而論。

AniaLeung 發表於 19-5-18 14:59
幼稚園階段: 跟指令差,尤其是一大班人,1 to 1又ok喎; 多口,講喜歡的話題可以滔滔不絕,hyper(老師当時co ...

謝謝分享&#128591;我家的也是做事很慢,但其實肯做可以好快,又係全班最慢執書包,有時ignore老師指令,不過小班嘅時候就好好多好投入,評估就話佢未見有專注力問題⋯⋯PSI 同FSIQ 差20⋯其他分好平均⋯頭痛中⋯
不過評估時佢有段時間用手遮住答案唔俾CP睇,結果錯咗一個符號之後唔知點繼續,停咗2分鐘CP先見到叫佢繼續,唔知係咪呢個原因影響咗速度⋯

AniaLeung 發表於 19-5-18 14:59
幼稚園階段: 跟指令差,尤其是一大班人,1 to 1又ok喎; 多口,講喜歡的話題可以滔滔不絕,hyper(老師当時co ...
似係資優ADHD-I(注意力不集中類既ADHD),對一般既野都會比較粗心,聽唔到老師既指示,都野無嘜條理,即使係玩既時候都有時會唔夠專注力,容易受其他野干擾(螞蟻行過都分散到佢既注意力)。
同一般 ADHD-I 唔同,對鍾意既野就完全唔同,比一般小朋友更加專注,更加有耐性。
如果未至於騷擾其他人,其實問題又唔大。

回覆樓主:

係,佢對特別有興趣的事物專注力驚人,睇相關書籍可以個幾兩個鐘唔郁,但温書呢。。。10分鐘到要call佢返地球一次,如果無人mon住,佢應该會行哂成個銀河系。。。

回覆樓主:

其實都幾大影響㗎,佢温書效率咁差,日常做嘢咁慢。。。唯有早D教佢time mgt, 唔好到中學時先攪唔掂

我仔最高同最低相差30幾分,都算好多,但最低都有very superior, CP 話問題不大。最高是working memory, 其次是processing speed, 最低是percetual reasoning. 會出現衝動情況,因個腦快過把口同logic, 做事有時不理後果。

AniaLeung 發表於 19-6-6 22:03
係,佢對特別有興趣的事物專注力驚人,睇相關書籍可以個幾兩個鐘唔郁,但温書呢。。。10分鐘到要call佢返地 ...
佢發夢你唔好鬧佢,慢慢教,佢學得快,加上大啲會改善,其實無問題。
‹ 上一主題|下一主題