用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 WsIC-IV 四大範疇差異大
樓主: Giyo
go

WsIC-IV 四大範疇差異大   [複製鏈接]

我兒子PSI最低分。
最高最低相差40多。後果就是考試,時常有一門無法完成。
中英數,每門輪流出現過考試時間不足。

但完成部分,素質非常高。

時間管理非常差。

回覆樓主:

好耐無睇資優區,因為我女都大個了,佢小一時評估PSI好高分,心理學家解釋佢係快又準型,但仲細未控制到自己未見到係gifted child, 再由二年級開始見到佢計數快,轉數快,做功課執野刷牙洗面沖涼乜都快,駁咀仲快,在學校做野多數第一個完成,但佢都有佢問題,就係唔等得,易心散,唔可以拖慢黎做拖慢黎教,出面的補習班完全唔啱佢,次次試新班人地讀得好地地又乖又聽話,我果個九成都出事,又扒枱又話倦又話悶又話老師講英文好難聽,我初初唔了解佢,慢慢心理學家比好多意見我教我點教佢,由日日好勞氣到依家高年級唔洗補習唔洗理佢功課測驗,了解到阿女的強弱項去幫佢,唔會同其他人比較,我都舒服左好多

Danielhk 發表於 19-10-3 15:14
我兒子PSI最低分。
最高最低相差40多。後果就是考試,時常有一門無法完成。
中英數,每門輪流出現過考試時 ...
我仔又係PSI最低分。最高和最低相差35,由四年級大考開始就有考卷做唔哂,通常是中作+常識做唔哂,試過最嚴重一次,中作+英卷內作文部份+常卷都做唔哂,令到我好困擾。經了解後,仔話要諗到最通順的句子才落筆,而常識就因為曾經有老師說不能答得太短,以致他以為答題要寫很多字才行。經過多番訓話,終於趕得及在五年級呈分試改掉常卷做唔切的厄運,但中作和英卷內的作文部份仍未能成功完成,令整體成績或多或少都有所影響。幸而其他完成部份差不多都是全對,否則後果不堪設想。

AniaLeung 發表於 19-6-6 22:03
係,佢對特別有興趣的事物專注力驚人,睇相關書籍可以個幾兩個鐘唔郁,但温書呢。。。10分鐘到要call佢返地 ...
我仔又係好喜歡睇書,睇到靈魂出竅咁,做做吓功課又走咗去睇書,上堂又唔聽書,成日鑽咗入某一兩個詞彙或topic內,遊咗去外太空,老師叫又聽唔到,個個同學已經準備緊下一堂課嘅課本和用具,佢仲沉醉在自己思想中。每日做功課,我都要在指定時間段進行招魂儀式,否則到午夜12:00都未做完功課!我覺得我對眼真係好唔得閒,成日要𥄫住佢。請問有冇過來人可以話我知,這個情況會否隨住小朋友一路長大而有所改善?他們是否很難控制到自己個腦唔諗咁多同咁遠呢?我有時都感到好矛盾,唔俾佢諗嘢,又驚阻礙佢創意方面嘅發展,但任由佢發夢,D功課又會拖好耐都做唔完。我個人比較心急,總是想把工作盡快完成,好多時我都會忍唔住催佢做快啲、做快啲、做快啲!通常我個仔就會俾我搞到好有壓力,以至手忙腳亂,有時仲hang埋機⋯⋯

回覆樓主:

我都感受過您一樣嘅矛盾,但如果基本工作都攪唔掂,幾多創意都只係响個腦度,執行唔到出嚟,加上我覺得佢個腦係over-excited,好難stop,唔會咁易比你阻到佢谂嘢,所以我tend to 執佢嘅弱點先。

AniaLeung 發表於 20-4-30 01:03
我都感受過您一樣嘅矛盾,但如果基本工作都攪唔掂,幾多創意都只係响個腦度,執行唔到出嚟,加上我覺得佢個 ...
你會點樣執?如果時間許可,好似現在停課咁,我就由得佢自己安排,但平常返學嘅日子或考試前做練習卷,我就份份功課都拎個timer出嚟同佢計時。

回覆樓主:

其實都係見招拆招。
我仔小五,呢排唔驶番學看射鵰(書)同玩Mario,我谂住每日打1個鐘switch應該無問題嘛,點知都係沉咗落去,做習作時勁心散,佢话控制唔到自己唔諗射鵰同mario d情節,咁我唯有叫佢過吓冷河,停打机/看書4/5日,等個腦calm down,再調吓個schedule:日頭嚴禁打机,要做好哂d嘢吃完晚飯才有打机時間。呢幾日就好有效率啦 不過唔好谂住一勞永逸,以我經驗,過一排又要執過

回覆樓主:

我以前都出timer呢招(連沖凉食饭都要time),可惜我仔已經馴哂,反而用佢最鐘意做嘅引佢,e.g.打机/釣魚/行山....咁仲work

回覆樓主:

我仔大大吓都知道自己嘅問題,算係肯配合。我可以做嘅,係谂D方法/技巧幫佢做快D專注D,又或者針對性咁ko佢嘅弱項
唔夠膽講大大吓會唔會有改善,但至少希望佢大個成熟D,識谂辦法幫自己

回覆樓主:

我唔算過來人,因我有排未上岸,只係我地個仔真係好似,分享些少心得睇吓用唔用得着,我比較樂觀,見到阿仔由初小到高小慢慢有進步,希望您仔都可以,互勉

AniaLeung 發表於 20-4-30 01:35
其實都係見招拆招。
我仔小五,呢排唔驶番學看射鵰(書)同玩Mario,我谂住每日打1個鐘switch應該無問題嘛,點 ...
哈哈,我仔今年小六,又係超級鍾意Mario,不過佢鍾意睇哈利波特,同埋非小說類書籍。我仔都算受教、乖嗰類,但面對電子產品的誘惑,都係冇咩自制能力,要不斷提醒佢。我仔鍾意Mario嘅程度係達到上腦級別,成日上YouTube聽Mario嘅插曲,中樂版、弦樂版、管樂版、人聲版......全部都啱聽。
有你分享經驗真好,大家一齊加油!

其實係唔係 PSI 係四個INDEX中最低就多數都係咁? 我個慢世魔王靈魂出竅指數極高.....除咗睇書同畫公仔嘅時候......

miffythepooh 發表於 20-5-1 03:35
其實係唔係 PSI 係四個INDEX中最低就多數都係咁? 我個慢世魔王靈魂出竅指數極高.....除咗睇書同畫公仔嘅時 ...
睇嚟都似係了,咁你要開始留意小朋友考試做唔做得切卷了,提早預防都好。

hiromi.wong 發表於 20-5-1 13:35
睇嚟都似係了,咁你要開始留意小朋友考試做唔做得切卷了,提早預防都好。 ...

我小朋友psi最低但so far未試過做卷做唔切,佢仲成日話好多時間淨。平時做野都係快手個d,所以我反而諗係未佢個日做評估又冇限時間,所以佢要諗清楚

hiromi.wong 發表於 20-4-30 02:48
哈哈,我仔今年小六,又係超級鍾意Mario,不過佢鍾意睇哈利波特,同埋非小說類書籍。我仔都算受教、乖嗰類 ...

我仔都迷HP㗎,我買咗本英文書叫佢睇,但可能佢未到嗰個level,睇一陣就pak低咗

akys 發表於 18-12-6 19:06
我孩子剛好反轉,最差的是PSI,應該是學得快,做得慢,報告建議加啲時間壓力。

我因为你的说法特别翻看儿子的CP报告,他PSI相对其他低。在报告中,她提到在测试过程中,儿子倾向与时间斗快,经常问时间,CP提醒佢时间足够,不需要过快,之后的结果大幅提升,她特别提醒我们劝他,因为他慢少少,準确度大幅提升,特别在考试!

到他毕业后考专业试,他都紧记这个问题,他是可以一半时间完成,因为要提高凖确度,他会放慢脚步,因为做完都不准提早离开试场!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hiromi.wong 發表於 20-5-1 13:35
睇嚟都似係了,咁你要開始留意小朋友考試做唔做得切卷了,提早預防都好。 ...
做咗嘅幾乎全對,最慘係做唔切嗰啲⋯時有發生⋯通常大家同學話易嗰份卷佢就做唔哂⋯⋯人人都話難嗰份,佢就好高分⋯⋯永遠唔知佢開邊瓣⋯

ANChan59 發表於 20-5-2 14:18
我因为你的说法特别翻看儿子的CP报告,他PSI相对其他低。在报告中,她提到在测试过程中,儿子倾向与时间斗 ...

同樣地,以我的觀察,孩子需要的是慢。當能夠諗野慢啲,講嘢慢啲,應該中作和說話成績會突飛猛進。

不過,啲分數太多變數,用來參考下就算。例如PSI有一part係講速度,考完個CP話唔知阿仔係咪誤會咗,慢慢做,呢part全部做啱晒,哈哈。

都係嗰句,個分幾高都好,冇目標,唔努力都係一樣。

akys 發表於 20-5-3 01:29
同樣地,以我的觀察,孩子需要的是慢。當能夠諗野慢啲,講嘢慢啲,應該中作和說話成績會突飛猛進。

Check PM.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 20-5-3 01:29

我跟你都明白,lQ 是有很多变数,而且有时限性,只可以作参考价值,让家长在教养、管教作调整。

‹ 上一主題|下一主題