用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Malvern vs Victoria vs ESF
go

Malvern vs Victoria vs ESF [複製鏈接]

最近去了Malvern open day . 覺得學校很大很靚.. 自己bb 現在9 個月, 讀得art plus playgroup .
對international school 有興趣..請問大家會點比較Malvern , Victoria 同ESF ? 因為考慮緊報唔報相關playgroup .. thanks !!!
   1    0    0    0

回覆樓主

係你心目中VSA算唔算真國際學校?

VSA (私校,要收70%本地學生)

Malvern College (要收90%以上外國護照,BNO唔算外國護照)

BlossomAlmond 發表於 18-12-3 22:43
係你心目中VSA算唔算真國際學校?

VSA (私校,要收70%本地學生)

其實好予盾...

我感覺vVitoria 兩文三語好d .. 應該學術比一其他國際學校好少少... 幼稚園畢業可往local or international school ... 變成可以遅d 先决定點行..

Malvern 要95 percent foreign passport 比我感覺truly international ... 佢個campus 都好唔錯...但中文弱..

ESF 了解不深.. 但佢playgroup 係港島, 唔就腳.. competition 入去亦大...

回覆樓主:

我認為 Victoria 比起 malvern 和 esf 是次一級。

sailormercury 發表於 18-12-4 09:51
我認為 Victoria 比起 malvern 和 esf 是次一級。

可否講多少少點解咁樣排?

tobegoodmum! 發表於 18-12-4 08:50
其實好予盾...

我感覺vVitoria 兩文三語好d .. 應該學術比一其他國際學校好少少... 幼稚園畢業可往local  ...

Malvern - Open day 當日見到中二嗰級中文都係學緊陶淵明,要用漫畫形式畫出每句詩句同埋造句。比起傳統學校同樣中二讀陶淵明但係死記爛背,國際學校始終方法比較生動有趣啲,如果小朋友有興趣又讀得開心,加上家長鼓勵,唔覺得國際學校中文一定差。

你地有冇外國護照?否則唔使諗,上小學機會比較細。

Victoria - 七八間Victoria幼稚園畢業生爭入VSA, 唔好期望十拿九穩可以直上。除非買債券,咁願意買得債券,好多間學校都有得讀。

ESF - 學校比較多,正正常常嘅話基本上佢哋小學都會收返ESF幼稚園畢業生
‹ 上一主題|下一主題