用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼? ...
樓主: YY_2011
go

如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼?   [複製鏈接]

回覆 Forgetmenot999 的帖子

同意,仲要係小朋友聰明又受教的話仲有呢D特別CASE,但當樣樣一樣,我知亦會睇你係未名幼
同埋你有冇時間/想唔想自己教同帶佢周圍學野

回覆樓主:

不會,學校真的幫到好多,老師也好好。本來沉默內向在得到細心照顧及鼓勵之下也變得外向主動。英文從來不用擔心,省卻不少煩惱。雖然沒有神校2nd,但以細b來說這次考小一的結果已令人滿意。非常感恩。

回覆樓主:

今早剛剛收到 KV offer,已有 SC。

仔仔性格活潑好動,主動外向,愛與人溝通,表達力和觀察力算强 ; 缺點是太貪玩,有時未能於適當時候守規矩。

我覺得 SC 會較適合他的個性,他應會如魚得水,讀得開心 ; 只是怕他太 free, 不太守規矩,會嗎?

各位有經驗的爸媽可賜教一下嗎?萬分感謝!

YY_2011 發表於 18-12-14 03:05

仔仔性格活潑好動,主動外向,愛與人溝通,表達力和觀察力算强 ; 缺點 ...
如果佢性格外向,選SC比較適合
KV老師比較傳統,怕佢適應上有困難
如果屋企配合,其實規矩/ 品德大d就會學識,唔洗太擔心

仔仔性格活潑好動,主動外向,愛與人溝通,表達力和觀察力算强 ; 缺點 ...

我仔都係咁,活潑好動,外向唔怕羞,多嘢講,但也喜歡看書
自問管教比較free和平日很多freetime比小朋友,希望阿仔能學習坐定、安靜守規,所以以互補的心態比阿仔入讀KV

現K2,各樣都在期望以內,反而係無我預期的「谷」,有系統地循序漸進,正常幼稚園程度。

當年我都有你的情況, 一心等抽津校, 因為有細妹跟尾.  我都有同大仔報直私, 不過同爸爸商量後, 只會報幾間收左一定會讀的直私, o個3間當然係大熱神校(DBS, SFA, SPC) 平常心去面試.  最後連2nd in 都無....

最後等抽獎. 入左一間普通的天主教津小,  細妹就安心甘在happy kg 讀k1, 之後入埋同哥哥一間小學

如果當年大仔入不到比較好的津小, 咪比心機去轉校, 而妹妹應該會盡力考名幼, 因為不是名幼, 考小學真是有點失色.  

幼稚園小學只是人生中一個很短的階段, 入不到名幼, 名小絕對不是大問題.  我見大仔小學同學, 不少名幼升上, 到頭來, 老本食完, 到高小時, 成績十分普通.  

加油

Concern "未能於適當時候守規矩"的話, 選KV吧.本身性外向唔會咁易變.  

我仔正係呢類型,活潑好動,老師形容為貪玩。現kv k1。老師經常提點,同家長講番情況。老師會比多d工作佢,等佢行開冷靜下。有時會叫佢坐開一邊,比佢知道要守規矩。小朋友好愛kv,上學好開心。如想了解多d,可以pm我

snooma 發表於 18-12-5 20:26
請問讀國際幼稚園中文程度足夠考小一嗎?抑或要外補呢?

我都想知,有冇真正國際學校幼稚園學生可考入真資?中文足夠應付考試嗎?

回覆樓主

會揀返學術性學校
k1都可以happy,但到左k3都係一片空白,小一生活好難追。

我大嗰個happy school 後依家小學都辛苦,所以細嗰個就報返學術性既幼稚園。

YY_2011 發表於 18-12-2 01:53
仔仔明年K1, 我正為他選幼稚園,想聽聽各位過來人的經驗及分享。

利申 : Target 考直私。

我想帶出一個問題,究竟幼稚園符合細路個性係點理解?

我發覺順著個性,不如互補個性。

即活潑要有紀律,內向反要活動一點。

回覆 Atecila 的帖子

真正國際幼稚園學校學制跟私幼學制不同的.

國際幼稚園學校一般讀2年升國際小學YEAR1, 而私幼讀3年銜接本地小學. 完全不同概念.

也有某部份國際幼稚園也有K3, 讓學生有多一個選擇升國際小學還是升本地小學.

但其實國際學校多是HAPPY SCHOOL(活動教學,鼓勵發問,用探索及討論方式學習), 跟本地幼稚園/私幼著重學術很不一樣(坐定定聽老師教, 默書抄寫). 所以讀

國際幼稚園後適應本地小學可能有點困難.

時尚達人 發表於 18-12-15 16:56
回覆 Atecila 的帖子

真正國際幼稚園學校學制跟私幼學制不同的. 國際幼稚園學校一般讀2年升國際小學YEAR1, ...

Thanks! Yes indeed. And the kid will have to apply for P1 after studying year 1 in IS stream. There will likely be difficulties to adapt. Have anyone heard any such cases - from IS kindy to local primary ?

Atecila 發表於 18-12-15 18:12
Thanks! Yes indeed. And the kid will have to apply for P1 after studying year 1 in IS stream. There ...

有聽過,屋企生多左個,afford 唔到,轉返local school 。小朋友只係初小,由IS 轉津小,中文追得辛苦,唔習慣做抄寫功課。

但你點解有此打算呢?

Atecila 發表於 18-12-15 18:12
Thanks! Yes indeed. And the kid will have to apply for P1 after studying year 1 in IS stream. There ...

Yes,I heard some people did that. 但轉LS前已開始自己谷或外補中文。

貝珠 發表於 18-12-15 18:58

有聽過,屋企生多左個,afford 唔到,轉返local school 。小 ...

其實冇咁嘅打算,都一心IS; have abandoned a few good local kindy offers for an IS kindy ; just not sure if I may regret later but knows that once IS, much better and probably have to stay at IS

Shukyanchau 發表於 18-12-3 08:25

我絕對揀錯了幼稚園,完全唔適合我的仔仔,我的仔仔英文和 ...

請問讀左邊間私小?

回覆 YY_2011 的帖子

我兩兒讀同一間幼稚園,一個升中了,一個未。至今都覺得他們的幼稚園好好,由N班開始課程就好好,比到家長好大支援,好懷念在家玩學校派一包一包的教具。面試班十分好。再選一次,都是選這間。

Shukyanchau 發表於 18-12-3 08:25

我絕對揀錯了幼稚園,完全唔適合我的仔仔,我的仔仔英文和 ...

我都同你諗法一樣,我女返pg我已經發現有d老師係甘,但我女明年k1私幼,希望吾會甘

YY_2011 發表於 18-12-4 00:38
非常感謝你們分享寶貴的經驗和意見,非常有用!   

仔仔現有St. Cat 和 崇真中英文部(有學券) offers ...

St cat 是大校。
有小朋友間間有second round or offer
亦有小朋友只有音小offer ( 但其實最終會放offer )
直資私校如想bingo 其實好睇小朋友性格! 並不是純學術便能sure win !
‹ 上一主題|下一主題