用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼? ...
go

如果時光倒流,你會為孩子選另一所幼稚園嗎?為什麼?  

仔仔明年K1, 我正為他選幼稚園,想聽聽各位過來人的經驗及分享。

利申 : Target 考直私。

謝謝各位!

YY_2011 發表於 18-12-2 01:53
仔仔明年K1, 我正為他選幼稚園,想聽聽各位過來人的經驗及分享。

唔會,因為學校啱佢性格。啱性格自然讀得開心肯返學,做父母都是想佢地開心。N 時入了一間happy school 但唔啱性格反而佢唔開心。

如打算考直/私, 考慮私幼, 大部份好的直资/私小學生, 都來自私幼, 好小部份來自學卷幼 (比例不多), 私幼生語文較好, 如讀學卷幼, 家長要多教導小朋友語文, 如目標是英小, eg. tsl....英文更一定要好。

會,而家間幼稚園太happy school, 上小一要辛苦catch up

如果小朋友係比較靜、內歛讀happy school 同有多些上台機會係會好些。因為考直私亦需要小朋友主動、能放能收、有良好的表達能力!但除了happy以外亦要留意學校的校本內容是否有貼近現今的學術及認知程度。
如果你自己是working mum我就提議你揀一間學術成份比較好嘅學校因為學校可以幫你跟貼呢方面嘅進度,否則只靠每星期不停外補幾個鐘係冇乜用。但你自己就要係soft skills方面多加努力,例如可以幫佢報考唔同範疇嘅比賽,以提高佢嘅自信心同埋表達能力,咁到佢考直私嘅時候佢就唔會太怕羞同唔出聲(呢方面比學術還更重要).

近年見到LH考直私係好有優勢,但我自己就冇研究過佢嘅校本內容我對呢間學校不太認識。希望可以幫到你!

回覆樓主:

坦白出名私幼的確有著數,去到最尾 Call waiting 其實咪又睇出自邊

利申: 讀 LH

暫時兩直兩私

rafaelbaba    發表於 18-12-14 10:00

都要小朋友考得入個D幼稚園先得,我仔細仔n + k1都唔收。

現在私幼Happy School

2私1直offer,睇你自己點跟小朋友,唔一定名幼。要合適小朋友最緊要

Fchu 發表於 18-12-2 11:38
如果小朋友係比較靜、內歛讀happy school 同有多些上台機會係會好些。因為考直私亦需要小朋友主動、能放能 ...

反而我覺得soft skills 係學校會學得好d,學術就出面易搵
我小朋友讀happy school有龍校,學校學術我當係零,自己出面搵中、英文班,自己教數
so far 有自己龍校offer,加考到另外兩間龍校

starry_night 發表於 18-12-2 12:37

反而我覺得soft skills 係學校會學得好d,學術就出面 ...

可否分享一下考到兩間學校offer 既心得?我囡囡學術還可以,但soft skills 真係唔係好得

ambabe 發表於 18-12-2 12:46
可否分享一下考到兩間學校offer 既心得?我囡囡學術還可以,但soft skills 真係唔係好得
...

無架,係屋企同佢溫中、英、數,睇書,玩board game
但學校教到自理、分享、關愛,我覺得好好呢!

Lingfung813    發表於 18-12-26 13:13

回覆樓主:

我玩左呢個小一遊戲幾次,有以下感想。如果你target 考直私, 原則上名私幼比名學卷幼稚園會有優勢。第一,課程不用跟教育局,小朋友學術程度原則上高d。第二,名私幼叩門時或call waiting 被録取機會高。第三,某些名私幼的校長很落力幫助冇小一offer 的學生,關愛度極高。

學卷幼稚園大部分是happy school,除非小孩本身好聰明,表達能力高,思維清楚,在考直私時被老師發現到,否則很難同私幼競爭。

回覆樓主

我覺得係入間龍/半龍幼稚園,當中有學術深既,亦有happy既,大多數教出黎既學生都係聽話自律。

加上有backup可以對焦揀直私黎考,大人小朋友都唔洗咁疲累,表現自然好d。

ednamode11 發表於 18-12-2 22:30
我玩左呢個小一遊戲幾次,有以下感想。如果你target 考直私, 原則上名私幼比名學卷幼稚園會有優勢。第一, ...

都唔一定,我小朋友都係讀學券happy school,學校學到好多soft skills,對面試好有幫助

回覆樓主:

我絕對揀錯了幼稚園,完全唔適合我的仔仔,我的仔仔英文和創意都有些天分,那間村校的老師完全發現唔到,還成日投訴我個仔坐唔定!最可笑的~那間幼稚園的校長常常教家長要正面、要讚賞小朋友,但可笑的是校長和老師常常批評學生!到K2升K3那年想轉但覺已太遲!現在讀了私小,我個仔真的開心好多好多!

如果有天分又不是坐定定的孩子,真係唔好揀傳統資助的幼稚園,講就快樂學習,其實教學方法好陳舊,語文教得好求其!又發現唔到學生的天分!

作為阿媽的我好後悔我的孩子入了這間幼稚園,再選擇一定會揀回私幼!用多點錢都值得!

Shukyanchau 發表於 18-12-3 08:25

我絕對揀錯了幼稚園,完全唔適合我的仔仔,我的仔仔英文和 ...

補充:可能是我遇到的那間資助幼稚園是這樣而已!但想考直私,覺得讀私幼會有優勢!

洪威寶 發表於 18-12-2 11:39
坦白出名私幼的確有著數,去到最尾 Call waiting 其實咪又睇出自邊

以前唔同意私幼有優勢,一向認為只要家長教得好一樣有機會。可惜,我可能錯左。有幸入左某名小2nd in group, 幾十人無10個是學劵,非名幼更小於5個。即使唔全面反映事實,但都有方向性啟示。
我都要重新考慮細嗰個的選校方式。可能幼稚園都是入名幼,小學再睇情況。
名幼指EK 多人提及,VS 的幼稚園。

Fchu 發表於 18-12-2 11:38
如果小朋友係比較靜、內歛讀happy school 同有多些上台機會係會好些。因為考直私亦需要小朋友主動、能放能 ...
LH提供全面考小一支援:課程內加入考小一常見題型, 亦多上台機會/show and tell等機會
提供各校的收生資料, 與個別學校更有包場式簡介會
提供十幾堂免費(其實係學費包埋)面試班
安排舊生家長考小一分享會

洪威寶 發表於 18-12-2 11:39

非常同意,我都見身邊有call waiting既8、9成都係call名幼生,學校覺得家長會肯俾資源落小朋友度+學術程度較深有保證。
利申:阿女當年讀普通屋村私幼,其實學校唔差過名私幼,但係唔出名就係唔出名。當年我有某名私幼offer,但C6嫌遠想個女近近地(同埋覺得間私幼都唔差,N升K),講真都有d後悔。同埋唔止call waiting,連叩門都係有明顯分別。

回覆 chloe_b 的帖子

資源許可下,入讀國際幼稚園,打好基礎,小一才回到主流小學(非國際學校)。小兒今年K3,今年報考小一,結果尚算滿悥。

每班大約25人,三位班主任(本地老師,外籍老師,普通話老師)。

小朋友潛移默化地學習語言,對學習十分重要。

回覆樓主:

非常感謝你們分享寶貴的經驗和意見,非常有用!  

仔仔現有St. Cat 和 崇真中英文部(有學券) offers。 St. Cat 是我們心儀的幼稚園,英語好,亦適合仔仔活潑的性格,但無小學。 祟真有中小學,有學券,聽聞有很多課外活動,英語不錯(?), 很吸引。

如果 target考直私,如TSL, CKY, YW等等,是 St. Cat 較有利嗎?請指教,謝謝!