用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 奉基千禧 VS 祟真小學
go

奉基千禧 VS 祟真小學

一個小朋友, 負擔得起學費. 但又覺祟真行政有點混亂. 千禧又怕官津資源不足.

可否比小小意見, 應如何選擇?

謝謝

回覆 kaisho1234 的帖子

怎樣混亂?

kaisho1234 發表於 18-11-28 17:53
一個小朋友, 負擔得起學費. 但又覺祟真行政有點混亂. 千禧又怕官津資源不足.

可否比小小意見, 應如何選擇 ...

兩間都唔同類型,你自行已有千奉?

一定揀崇真,資源好足夠,設備好好,仲有新校舍!

如果唔 計較錢, 又要有資源support,  正常都選擇直資私小喇.

Felix223 發表於 18-11-28 20:19
兩間都唔同類型,你自行已有千奉?
我有 25 分, 自行已收

kaisho1234 發表於 18-11-29 18:17
我有 25 分, 自行已收

舊生+宗教?應該好了解學校,你自己喜不喜歡?
校網就千奉優勝,區內熱門小學。開學到10月中,先至默過中英各一次,小一測下學期先開始,之後其他級別就好似兩測兩考。平日功課,各科一至兩樣,平均個半鐘完成。

回覆 Felix223 的帖子

係, 舊生+基督徒. 我本來一心想入千禧

1. 平
2. 我喜歡黃埔地點,交通, 唔駛上山咁辛苦
3. 校網好 D

但係我又好重視小朋友英文, 千禧係咪無外籍老師? 而且是中文小學. 怕小朋友英文退步.

所以依家煩緊.

kaisho1234 發表於 18-11-29 18:40

千禧有一位/兩位外籍老師,不過你要英文語境...津小冇可能同直私小比...其實不如擔心中文跟不跟得上好過,中文唔得,連帶數學丶常識都出事。
其實大部分津小都是中文小學,唔代表D學生英文差。
崇小唔太熟識,睇你自己本身想將來目標是什麼類型中學?你認為值唔值得放棄自行位去留崇小。

aray2 發表於 18-11-28 19:18

怎樣混亂?
三言兩語真係難講完。學校有很多活動,但人手未夠。太約情況

Felix223 發表於 18-11-29 18:57
千禧有一位/兩位外籍老師,不過你要英文語境...津小冇可能同直私小比...其實不如擔心中文跟不跟得上好過, ...
你好了解千禧,黃埔區?

kaisho1234 發表於 18-11-30 12:40
你好了解千禧,黃埔區?

我係黃埔區,隔離學校,千禧有朋友仔讀緊。

回覆樓主

崇小返學時間早,放學後如再有活動,坐校巴回家的時間也較長。

lingan 發表於 18-11-30 13:13
崇小返學時間早,放學後如再有活動,坐校巴回家的時間也較長。
崇小要幾點番學?

kaisho1234 發表於 18-11-30 16:00
崇小要幾點番學?

我不是用家,不過早兩年有offer時問過返學時間,好似係7:30返去早讀。我屋苑上車時間是6:40。所以當時很猶豫。

奉千學校有外籍老師。小一第一學期沒有考試,但中英默書都是句子。第一次英默是10句字加8個生字。功課不算太多,但比我想像中多,鼓勵學生多閲讀。 學校多運動方面的課外活動,小一沒有音樂方面的課外活動。
當年我朋友勸我留下私校的學費比小朋友外補英文,當然我中的私校
不是名校,又要坐校車,小朋友要少睡1個鈡。

8:05 am 前

kaisho1234 發表於 18-11-29 18:40

重視小朋友英文

重視到去咩程度呢?

升中派位同英文水平, 自己衡量一下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-30 17:11
重視小朋友英文

重視到去咩程度呢?

請問呢兩間派位相差好遠嗎?
指升讀band1%方面

geminialing 發表於 18-11-30 17:12

請問呢兩間派位相差好遠嗎?
崇真從來沒有公佈.

一直只係校內家長傳聞話50%-90%入B1囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。