用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 think vs york
go

think vs york [複製鏈接]

本身讀緊九龍塘think pn class. 原定下年升think am class. 本身都心儀因為鐘意佢小班教學加有小學同中學。
但早排發生左中學果件事,令我對think 信心減小亦無左有中學呢個優勢。本身未決定到行本地定國際,擔心think 升本地小學競爭力較弱。另外本身鐘意think 小班諗住佢教自理ok,但開左學發現學校冇點教自理。

依家諗緊既然think 無左有中學呢個優勢,教自理亦都唔見得比york 好。小學亦希望考直資/私小。呢個情況應該揀邊間好?

0    0    0    0

我選york, 我小朋友之前讀九龍塘think, 現在讀緊york k1.

kikibebe 發表於 18-11-28 01:55
我選york, 我小朋友之前讀九龍塘think, 現在讀緊york k1.

請問點解果陣你唔留係think 揀左york 既?同埋york 好唔好? 會唔會好大班照顧小朋友冇咁好?因為think 好小班 我個仔班房得16個小朋友,我驚去到york 好大班冇人理佢佢會唔習慣。同埋york 多大陸人嗎?唔好意思咁多問題,因為真係好想聽下york 用家意見。謝謝(emoji)(emoji)

回覆 kittyuk 的帖子

點解由think轉去york, 原因我pm你。至於大班小班問題,我小朋友並冇唔適應,我覺得呢點唔使太擔心。大陸人方面,我見九龍塘think同york都有,但數量唔算多,而一般質素都ok. 學術方面,york比較強,尤其是英文,我小朋友讀york後,英文進步左好多,很喜歡說英文,已可以用簡單句子溝通。

kikibebe 發表於 18-11-28 10:48

點解由think轉去york, 原因我pm你。至於大班小班問題,我小朋友並冇唔適應,我覺得呢 ...

可否pm我
我都考慮緊york(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 kikibebe 的帖子

Hi, May i know the reason as well? Thanks!

kittyuk 發表於 18-11-28 07:14
請問點解果陣你唔留係think 揀左york 既?同埋york 好唔好? 會唔會好大班照顧小朋友冇咁好?因為think 好 ...

國內人大概10%。 一班23-28人。 但係老師都算睇得足。 因為有兩個班主任加一個助理。 基本上發生咩細微嘢都會打畀你話你知。

fadgare 發表於 18-11-28 17:19
國內人大概10%。 一班23-28人。 但係老師都算睇得足。 因為有兩個班主任加一個助理。 基本上發生咩細微嘢 ...

唔該晒你呀(emoji)(emoji)

kittyuk 發表於 18-11-28 17:50
唔該晒你呀(emoji)(emoji)

另外約克考傳統定國際都冇問題, 我小朋友都有國際學校同埋傳統學校收咗。 其他同學都有大概一至兩成係去國際學校。 因為york培養英文基礎良好, 問題不大, 而且佢教拼音基礎仲會好過國際幼稚園, 國際幼稚園多數主力口語。York net多, 好多小朋友英文口語會話都好好。

fadgare 發表於 18-11-28 17:55

另外約克考傳統定國際都冇問題, 我小朋友都有國際學校同 ...

多謝你呀。你小朋友有參加york 既額外課程嗎?

kittyuk 發表於 18-11-28 18:04
多謝你呀。你小朋友有參加york 既額外課程嗎?

k1有參加gapsk普通話班 ,k2 有參加多元智能班, 魔術班。 長假期都有一些興趣班, 自由參與。

fadgare 發表於 18-11-28 18:07
k1有參加gapsk普通話班 ,k2 有參加多元智能班, 魔術班。 長假期都有一些興趣班, 自由參與。
...

咁好好呀。小朋友番學開心嗎

kittyuk 發表於 18-11-28 18:24
咁好好呀。小朋友番學開心嗎

好開心,從來無話唔想返學

如果小學要考直私,讀think 一定要外補尢其是中文,你可以去下d補習社問下中、數K1~3的課程,你就睇到think 夠唔夠同其他學校爭。另外york 好多內地人,其實如果唔想太多內地人既,眼見只有根德園係比較少架咋!

重有york 雖然多net, 但d net 成日轉架,睇下你好唔好彩!

kikibebe 發表於 18-11-28 10:48

點解由think轉去york, 原因我pm你。至於大班小班問題,我小朋友並冇唔適應,我覺得呢 ...

sorry 可以話我聽嘛 ? 我小朋友讀緊york 的 n, 諗緊k 轉唔轉好

ncp 發表於 18-11-30 09:57
重有york 雖然多net, 但d net 成日轉架,睇下你好唔好彩!
讀咗4年,都係果堆net,唔明點解你話成日轉。york好多老師都做咗好耐架啦

ncp 發表於 18-11-30 09:55
如果小學要考直私,讀think 一定要外補尢其是中文,你可以去下d補習社問下中、數K1~3的課程,你就睇到thin ...
10%, 每班2-3個,唔算好多。

我都係用家呀,我細囝重讀緊前年k1轉左2個net , 上年好彩d一個跟足一年,我朋友嗰班一年轉左3個。有d net 係做得耐咪睇你好唔好彩囉!

我唔知你計唔計d新香港人勒,我成日都見到好多內地媽媽接放學
‹ 上一主題|下一主題