用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦比賽遲到問題
go

校際朗誦比賽遲到問題

大會通常要求在比賽時間前15分鐘報到。如果在比賽時間時才去到會場,甚至在比賽開始後才去到(但未到小朋友出場)有沒有問題?

應該可以安排到中間時間靜靜入場,但你預左俾職員話幾句

LeeCC 發表於 18-11-20 09:31
應該可以安排到中間時間靜靜入場,但你預左俾職員話幾句

想請問可以比賽後立即離開嗎?還是要等整場比賽完結呢?謝解答

kayan37 發表於 18-11-20 12:12

你唔攞cert, 唔听结果,純粹志在參予咪比完走(如係上半場),不过中途唔好出出入入影響其他參賽者啦!

其实因乜事要遲到早退呢?

frozen124 發表於 18-11-20 07:49
大會通常要求在比賽時間前15分鐘報到。如果在比賽時間時才去到會場,甚至在比賽開始後才去到(但未到小朋友 ...

可以! 只要你喺自己出場時間前到都可以

Yanamami 發表於 18-11-20 12:22
你唔攞cert, 唔听结果,純粹志在參予咪比完走(如係上半場),不过中途唔好出出入入影響其他參賽者啦!

其 ...

我唔會遲到呀,遲到係樓主問既,只係知道小朋友好早出場,不想等到中午才離開,先問下可否比賽完走啫,而且小朋友想回學校上課

Yanamami 發表於 18-11-20 12:22

其 ...
請問是每一個參賽者都有Cert嗎?

MelonQueen 發表於 18-11-20 18:29
請問是每一個參賽者都有Cert嗎?
有分紙

kayan37 發表於 18-11-20 12:12

無乜急事就睇曬全場先走啦!全場最多咪1.5小時,尊重下賽事、學下體育精神、參加比賽唔只係個人表演,仲可以觀摩下其他參賽者表演。

唔係話小朋友無耐性看就用想返學做藉口離開,眼見現正越來越多自私的家長同學生,一啲都唔識尊重場合、尊重別人,很失望!

去學界比賽,好多嘢睇到,想知校風點,睇下現場台下反應,就有多少概念。

elysemama 發表於 18-11-20 19:24
無乜急事就睇曬全場先走啦!全場最多咪1.5小時,尊重下賽事、學下體育精神、參加比賽唔只係個人表演,仲可 ...

我只是問下可唔可以早走 使唔使比你鬧?? 就係有你d咁既人 先愈黎愈少人敢問野 我好日都唔問野 真係第一次參加 想問下得唔得啫 我真係無idea架咼?? 眼見愈來愈多自以為企喺道德高地既家長,真的很失望!

簽名被屏蔽

kayan37 發表於 18-11-20 20:16

我絶對唔係鬧你,只係有感而發,我見過有一場賽事,半場當30人啦,首先其中一個早出場的,表演完就同家長離場,後來的參賽者見到乜原來可以走㗎,有幾個有樣學樣,到賽事的末段,已經走左7、8個,我覺得好感慨,有急事就梗係可以提出早走啦,但我覺得其中有些小朋友或家長係自己表演完,無耐性留下來看別人。希望大家在比賽之餘能好好教育小朋友禮儀!

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-21 10:36
其實提早走的不知是什麼原因,應該都是有原因才會這樣,但若是真正有熱誠的,一般都會留到最後了解所有參加者 ...

正確態度

kayan37 發表於 18-11-20 20:16

如果第一次參加, 可以叫小朋友 mark低心中的三甲, 然後mark低點解? 齋坐好悶㗎

這情況下觀摩, 就可以 向別人偷下師, 從中學習 別人的優點。 下次自己 改良方法, 集合各人資優點 ,咁 連自己都可以進步㗎!

加油加油 !祝你囡囡/仔仔 成功順利, 取得滿意的成績。

yovin 發表於 18-11-21 17:30
如果第一次參加, 可以叫小朋友 mark低心中的三甲, 然後mark低點解? 齋坐好悶㗎

這情況下觀摩, 就可以 ...

判評在賽後有 發表意見, 評判講嘅嘢,好值得去聽!

yovin 發表於 18-11-21 17:30

這情況下觀摩, 就可以 ...

好多謝你既意見!我一定會試下!

kayan37 發表於 18-11-21 17:42
好多謝你既意見!我一定會試下!

自己做媽媽嘅!就評判上身,既睇好,又睇不好的。好在甚麼,差在甚麼。

咁就無咁悶啊!

不用客氣,我都係成日上嚟問野,答野嘅。

jli008 發表於 18-11-21 10:36
其實提早走的不知是什麼原因,應該都是有原因才會這樣,但若是真正有熱誠的,一般都會留到最後了解所有參加者 ...

你形容情況都見過,仲有家長低声談話,最離譜有次第一位小朋友開始不久,有家長電話响,又唔第一時間關機,可憐個小朋友嚇一嚇親,半途停咗,評判等了一陣讓她再來,她哭着返回位