用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好? ...
樓主: AppleChow
go

屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好? [複製鏈接]

回覆 cherry0131 的帖子

馬中放第二有無機會呢?  好似話今年已經唔夠BAND 1 位WO

bigbigsong 發表於 18-12-3 11:31
回覆 cherry0131 的帖子

馬中放第二有無機會呢?  好似話今年已經唔夠BAND 1 位WO ...
其實我都唔知點填先好...有些人話1-27填band 1 學校, 尾三先放band 2...但又話四大只放一間,如果唔係只係浪費...
所以我先諗我第一放百周,第二唔放四大的話,咁放其他band 1學校!
我知道大抽獎未咁快要填,只係提早排定先!
因為剛剛先填好兩份自行同影印晒所有獎狀...真係想快d到七月九日啊!

hkpapa852 發表於 18-12-1 09:39
以S1一級4班計, 一級有144人, 一半人即係77人, 點計都只能開2班英文班 (除非學校夠課室分到30人一班, 咁就 ...

屯門區劃一每間中學開4班,全級最多收128人。

至於3322比率,通常學校會講幾多%乎合收生要求,亦有學校講幾多人入咗大學。大家要把尺一樣至可以比較。

sensei 發表於 18-12-8 13:44
屯門區劃一每間中學開4班,全級最多收128人。

至於3322比率,通常學校會講幾多%乎合收生要求,亦有學校講 ...
全區中學都參加211減派?
咁今年多番唔少位。

對B1水平既中學嚟講,3322率參考價值其實唔高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想請教吓大家

阿女順記B2A成績, 如果博譚中大抽獎, 是否好危險?
定係疊埋心水放辛亥年第一??
因聽何福堂講座話今年d位足夠可以進取少少....
但又怕太冒險會得不嘗失....

謝謝!!!

chaichaicat 發表於 18-12-9 13:08
想請教吓大家

阿女順記B2A成績, 如果博譚中大抽獎, 是否好危險?

要進取都只可搏兩間官立
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:10
要進取都只可搏兩間官立
明白......謝謝你啊hkpapa852!!
唉....阿女和我都好鐘意譚中, 可惜佢成績逹不到水平......

請問屯官和辛亥年那間較好???

排位1-3咁放ok嗎?? 辛亥年, 屯官, 劉金龍.......

唔該哂....

chaichaicat 發表於 18-12-9 13:21
明白......謝謝你啊hkpapa852!!
唉....阿女和我都好鐘意譚中, 可惜佢成績逹不到水平......:laugh2cr ...
屯官係接近B1水平既英中,B2學生唔將佢放乙1係唔會有機會。

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:24
屯官係接近B1水平既英中,B2學生唔將佢放乙1係唔會有機會。
哦哦.....明白.....
多謝你啊hkpapa852!!!

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:24

屯官有聯小,剩返仲可以收非聯小嘅band 2位其實會唔會已經好少呢?

Missingyou0623 發表於 18-12-9 18:17
屯官有聯小,剩返仲可以收非聯小嘅band 2位其實會唔會已經好少呢?

其實屯門區B1中學學位唔夠, 就算計晒所有B1+B2英中, 都未必夠俾所有B1學生.

B2學生想搏, 只有揀D無咁熱門既B1中學. 近年兩區屯官無咁多人追捧, 先叫有D希望去搏吓, 唔好諗住真係仲會有好多機會留到俾B2學生

大家決定咗自行填邊間未???

chaichaicat 發表於 18-12-12 18:24
大家決定咗自行填邊間未???
我填好晒兩份自行,尋日都比左老師睇睇有冇問題...百周同董中...因為星期六先派成績表,所以班主任叫我等埋星期六,到時填小六拎到嘅獎,抽番起小四嘅...

你哋好!想問問田中係咪差咗好多,因為老師同我哋講唔好揀呢間。
‹ 上一主題|下一主題