用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好? ...
go

屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好?

各位好:
屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好?程度差別大嗎? 是否很谷? 入U率高嗎?
有精英班嗎?
但譚伯羽是中中, 考DSE會較差嗎?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 18-11-19 16:29
各位好:
屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好?程度差別大嗎? 是否很谷? 入U率高嗎?
有精英班嗎?
譚伯羽應該較好,其次係田家炳,馬可賓,最後先係屯官!睇番DSE成績是這樣,如有錯請指教!

cherry0131 發表於 18-11-21 11:16
譚伯羽應該較好,其次係田家炳,馬可賓,最後先係屯官!睇番DSE成績是這樣,如有錯請指教!
...
謝謝回覆.但譚伯羽是中中, 不知有那些科是中文教, 到考DSE時會否仍是用中文作答, 會影響DSE成績嗎?
這間有精英班或全英班嗎? 要強制參加科外活動嗎?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 18-11-21 16:46
謝謝回覆.但譚伯羽是中中, 不知有那些科是中文教, 到考DSE時會否仍是用中文作答, 會影響DSE成績嗎?
這間有 ...
真係唔好意思!我女兒黎緊揀百周同董中,冇留意譚伯羽!但譚伯羽也是不錯的band 1中的學校!而田家炳及馬可賓是band 1尾的英中,至於屯官是band 2的英中!
這是DSE成績出來後的banding. 我覺得中中也不會英文差!

AppleChow 發表於 18-11-21 16:46
這間有 ...

譚伯羽校網有寫邊幾科用英文教。主要是數,英和理科用英文教。D SE成績譚中緊次於4大,跟住到田中。馬中再之後,屯官校網連DSE 都無公佈。感覺南官好過屯官。至於邊間好,真係要看下你要求什麼,地點近唔近家,小朋友鍾唔鍾意,程度合唔合自己小朋友。唔好跟風。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

回覆 AppleChow 的帖子

屯官有post成績,而且比前面幾間都好https://www.tmgss.edu.hk/chin_2013/news4.aspx

rachelluk 發表於 18-11-29 08:52
回覆 AppleChow 的帖子

屯官有post成績,而且比前面幾間都好https://www.tmgss.edu.hk/chin_2013/news4.as ...

Are you serious?

屯門比以上間都好? 最多只好過同系既南屯門官立

中學3322率本地學士課程比例
整體4+比例
主科4+率主科3+率主科2+率
順德聯誼總會譚伯羽82.30%76.00%
?/63.2%
~66%/~41%/~65%/~76% 
100%/100%/100%/100%
仁愛堂田家炳中學82.5% (33222) ?/53% 87.5%/91.7%/89.2%/89.2%?/?/>99%/100%
馬可賓紀念中學    84%/91%/84%/86% 
南屯門官立中學   ~32%/~27%/~50%/~36% ~96%/~98%/~95%/~96%
屯門官立中學 39.00% ~35%/~28%/~55%/~35% ~99%/100%/~97%/~97%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 rachelluk 的帖子

但我上月在屯官校網看到的資料是這樣:

annielui 發表於 18-11-29 11:13
回覆 rachelluk 的帖子

但我上月在屯官校網看到的資料是這樣:

屯門有兩幅圖

DSE主科2+和4+:

入U率:

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa, 請問你有無馬可賓入U數據? 校網無資料....thanks

annielui 發表於 18-11-29 11:39

hkpapa, 請問你有無馬可賓入U數據? 校網無資料....thanks
多年嚟佢都無乜資料公佈

Thanks......好奇怪,但卻成為熱門

hkpapa852 發表於 18-11-29 11:57
多年嚟佢都無乜資料公佈

聽朋友話上年去咗馬校開放日聽到校長答家長入U率時,校長話100%有書讀,笑咗!

cherry0131 發表於 18-11-21 16:54
真係唔好意思!我女兒黎緊揀百周同董中,冇留意譚伯羽!但譚伯羽也是不錯的band 1中的學校!而田家炳及馬可 ...

以我所知中學所謂banding,是計主要所收的小學生band 幾,例如四大天王基本100%係band 1,特異功能除外。首輪當然收band 1頭,到大抽獎就唔分頭尾。

見到上文提及屯官係band 2頭,覺得有啲不可思異。以我所知,早幾年收完band 1學生後,仲有少部份位俾band 2。1617 band 1師姐第三志願入咗,band 2師姐第一志願抽唔倒屯官,因隨機no.唔靚,所以我知當時屯官大部份學生來自band 1,咁就會被列為band 1 中學。

回覆樓主

隨住出生率上升,1819 band 2頭嘅熟人首輪同大抽獎第一志願入唔倒、反而首輪俾另一間官中收咗,所以就會知屯官第一輪㨂人比較嚴。

就正如譚中1617收完band 1都有少部位俾咗band 2學生,唔通又界定佢係band 2學校

回覆樓主:

利申:我個小朋友唔係屯官,但一直有留意公開試成績。升大學塊餅不同中學有不同表達方式,可惜屯官加咗佢個3科5** + 3科5* + 1科5嘅超級學生後,搵唔番佢塊餅。睇番前人之前截圖嘅覺得好搞笑,未見過咁誠實,連重讀都計

反觀某啲中學如下圖就唔會囉

sensei 發表於 18-11-30 00:31
以我所知中學所謂banding,是計主要所收的小學生band 幾,例如四大天王基本100%係band 1,特異功能除外。 ...

小學上年的簡介會中,校長提及屯門區只有七間band1 中學,當中包括:四大、田家炳、譚伯羽,馬可賓,而劉金龍、屯官及南屯官band 1及band 2生都有收,但已不是我當年升中時嘅比例!所以睇埋佢DSE成績,hkpapa嘅統計,呢個說法都吻合!

cherry0131 發表於 18-11-30 07:32
小學上年的簡介會中,校長提及屯門區只有七間band1 中學,當中包括:四大、田家炳、譚伯羽,馬可賓,而劉 ...

大家要求唔同,睇法唔同好正常,冇所謂啦。

以前去何福堂聽講座,校長好詳細解釋過選校策略,當中指出如何分banding,簡單嚟講,所有英中都係band 1、譚中都係band 1、開唔夠4班嘅就一定係band 3。

另外以我所知,升中有聯繫位嘅屯門有保記、順記同官立,不過派法唔同。保記同順記只有21個聯繫位,派到band 1已派完,呢個係大家都知嘅事實。但原來官立係唔同,大約有1班係留俾官小,而官小有3間聯繫中學,所以皇帝女唔憂嫁,派到band 2仲有位。

今年屯官收非官小嗰3班已經係全band 1人,只有小部份band  2生係來自官小。如果咁都被界定為band 2就替她們不值。

sensei 發表於 18-11-30 08:11
大家要求唔同,睇法唔同好正常,冇所謂啦。

以前去何福堂聽講座,校長好詳細解釋過選校策略,當中指出如 ...
自少自從教改以後,中學就沒有官方Banding,中一學生收多少B1學生,只影響佢地能否全開英文班。
如果小學校長同家長講,英中一定係B1中學,我會替該小學感到悲哀。

官津小學聯繫位運作一致,聯繫位以外可以多收既學生主要來自大抽獎和自行,不存在官校可預留多D位俾聯小。

hkpapa852 發表於 18-11-30 08:22
自少自從教改以後,中學就沒有官方Banding,中一學生收多少B1學生,只影響佢地能否全開英文班。
如果小學 ...
津中要開英文教學班,是要經教育局批核的收生banding。所以能全級中一都用英文教學的,就足以證明這學校主要收b1學生。有的津中只收到少量B1,就可開一兩班。所以津中是否B1,絕對與是否英中有極大關係。但有兩例外情況,一是直資/私校是可以自決是否開英文班;二是學校自訂為中文中學,如培正/譚伯羽