用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC每月定期存款賺利息
go

HSBC每月定期存款賺利息 [複製鏈接]

醒目開學勳章

上年有家長分享在英國做定期供款計劃(GBP250/月)賺利息, 眨下眼已經一年了, 我想再做但忘記了步驟, 有人可以再分享嗎?
   8    0    0    0

回覆 3b 的帖子

請問係唔係香港匯豐開英國匯豐戶口先?  利息係唔係比香港吸引?  但英國好似有利息稅,咁會點計?謝謝!

回覆 3b 的帖子

係開個regular saver戶口。

3b 發表於 18-11-18 15:59
上年有家長分享在英國做定期供款計劃(GBP250/月)賺利息, 眨下眼已經一年了, 我想再做但忘記了步驟, 有人可 ...

https://www.hsbc.co.uk/savings/products/regular-saver/

上年有家長分享在英國做定期供款計劃(GBP250/月)賺利息, 眨下眼已經一年了, 我想再做但忘記了步驟, 有人可 ...

會準備俾 小朋友英 國留學 ?

醒目開學勳章

Band5 發表於 18-11-19 02:16
https://www.hsbc.co.uk/savings/products/regular-saver/

謝謝你!

醒目開學勳章

gloriamimi 發表於 18-11-18 23:12
回覆 3b 的帖子

係開個regular saver戶口。

我完全失憶, 喺e-banking搵左好耐都搵唔到方法

醒目開學勳章

filicity 發表於 18-11-18 16:35
回覆 3b 的帖子

請問係唔係香港匯豐開英國匯豐戶口先?  利息係唔係比香港吸引?  但英國好似有利息稅,咁會 ...

Band 5提供的link有詳細資料, 18歲才可以做, 每月最多供£250, 1年期滿後連利息自動存入戶口, 不用比利息稅

回覆樓主

美金戶口有冇?

3b 發表於 18-11-19 16:42
Band 5提供的link有詳細資料, 18歲才可以做, 每月最多供£250, 1年期滿後連利息自動存入戶口, 不用比 ...

唔需要18歲,我仔17歲都開咗戶口。

醒目開學勳章

Band5 發表於 18-11-19 18:03
唔需要18歲,我仔17歲都開咗戶口。

17歲已經可以? 咁阿仔要再等下, thx!

3b 發表於 18-11-19 22:18
17歲已經可以? 咁阿仔要再等下, thx!

你不妨試一試,我一直以為阿仔唔得,上次佢返香港叫佢一試就開到!未必有年齡限制。

其實想問呢個供款計劃(£250/month).一年大約有幾多interest?

醒目開學勳章

summer14 發表於 18-11-21 14:11

其實想問呢個供款計劃(£250/month).一年大約有幾多inte ...

Monthly Deposits of £250

Standard rate

Interest rate: 3.00% AER (3.00% Gross)

Total deposits after 12 months: £3,000

Balance at end of 12 months: £3,048.75

Preferential rate

Interest rate: 5.00% AER (5.00% Gross)

Total deposits after 12 months: £3,000

Balance at end of 12 months: £3,081.25

醒目開學勳章

Band5 發表於 18-11-20 16:00
你不妨試一試,我一直以為阿仔唔得,上次佢返香港叫佢一試就開到!未必有年齡限制。
...

上年阿仔15歲時幫佢申請, 但不成功! 所以, 我以為是成人才可以

3b 發表於 18-11-21 15:19
Standard rateInterest rate: 3.00% AER (3.00% Gross)Total deposits after 12 ...

可不可以網上申請?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

醒目開學勳章

totoro 發表於 18-11-21 17:24
可不可以網上申請?

ebanking申請

3b 發表於 18-11-21 17:58
ebanking申請

Thanks!

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

3b 發表於 18-11-21 15:19
Standard rateInterest rate: 3.00% AER (3.00% Gross)Total deposits after 12 ...

請問點先有 preferential rate? 係咪 premier 已經可呢?

醒目開學勳章

littlesister 發表於 18-12-2 15:50
請問點先有 preferential rate? 係咪 premier 已經可呢?

我知道Premier account可以
‹ 上一主題|下一主題