用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀民生幼稚園
樓主: celialeungcelia
go

心儀民生幼稚園   [複製鏈接]

shelliemaymayma 發表於 18-11-15 14:50
請問ms小學係咪2年班同5 年班會各西一班? 同埋ms係咪只會教"好的學生"而不是"教好學生"呢??

ps,  以上 ...

可以望第一頁的討論串作為參考

shelliemaymayma 發表於 18-11-15 14:50
請問ms小學係咪2年班同5 年班會各西一班? 同埋ms係咪只會教"好的學生"而不是"教好學生"呢??

ps,  以上 ...

老師不停打電話比家長,係咪某程度上說明左老師係會想”教好學生”?如果只係想教”好學生”,老師有咩必要係咁打電話比家長提出小朋友問題同埋以樓上嗰位過來人家長講,學校最後係有比個最佳進步獎佢,咁其實老師係應該有留意同認同佢小朋友有進步,咁學校又唔似佢講到咁extreme

回覆 Yang81 的帖子

我都沒有IN 民生, 因為唔認同佢未返K1, 就要識晒A-Z, 1-10, 直覺覺呢間學校好Chur, 應該比較適合好谷既家長和受谷既小朋友, 我唔係果個type 何必咁辛苦.....

neversaynever88 發表於 18-11-15 14:22
回覆 piglover 的帖子

吓, 我邊句令你吾舒服呢?  我從來無覺得多人爭代表好, 我自己亦有朋友讀york 上去,  ...

借問你朋友讀約克讀成點?升小ok ma?

回覆 Redbean88 的帖子

其實我in果時都唔知會問英文字母、數字依啲嘢,但我個仔全部答到,我冇特登教佢,係佢睇英文兒歌自己學到的,而顏色我都有教佢,佢喺未夠2歲已識分顏色,但英文字母同數字係佢有時喺啲物件度指出自己話我知,我都好出奇佢竟然識哂,如果第日讀書咁樣真係謝天謝地!

回覆樓主:

唔同意民生只喜歡文靜學生,眼見同學們大多主動,活潑,亦有觀察型小朋友。民生係要識守規,聽指示,適當時間做適當事的學生。好動小朋友,也有很多,但他們識守規矩。
學校對小朋友要求是:主動,快手,參與性,守規矩,還有家校合作。老師對小朋友社交發展,也十分關心。

也不是全部net年年轉,好多也有兩年或更多以上,net 上課也有net 主任周不時觀課。
四千多元學費,收十個月,有開揚漂亮校園,有雙班主任,有普通話,仲有民小back up。
進可攻,退可守。經歷過小一遊戲,就會明白有back up 係幾咁重要。

回覆 ret818 的帖子

好叻呀

回覆 dorandka 的帖子

但萬一升唔到上民小,怕唔夠競爭力

ret818 發表於 18-11-15 16:22
回覆 Redbean88 的帖子

其實我in果時都唔知會問英文字母、數字依啲嘢,但我個仔全部答到,我冇特登教佢, ...
好厲害呀…你小朋友現在幾大呀?

dorandka 發表於 18-11-15 16:28
唔同意民生只喜歡文靜學生,眼見同學們大多主動,活潑,亦有觀察型小朋友。民生係要識守規,聽指示,適當時 ...

多謝你意見

你都係民幼用家?

ret818 發表於 18-11-15 16:44
回覆 dorandka 的帖子

但萬一升唔到上民小,怕唔夠競爭力
我都有擔心lee 樣呀.

回覆 smile_m 的帖子

2y10months

回覆 pokipoki 的帖子

我都想知,如果只計小朋友喺york度讀書,唔計錢、又話比得起錢就收依啲嘢,我覺得依間係好學校!

pokipoki 發表於 18-11-15 16:17
借問你朋友讀約克讀成點?升小ok ma?

未升小呀,佢PN開始 讀,只係會講返學好開心,英文尤其好叻!不過好似話PN 得2小時,所以我覺得好貴!

ps,  以上 ...

應該唔係特登西走。
今年小二有6班,係因為當年小一時唔夠課室定點收生時只係收六班,而今年一年級就收番7班,咁每年又真係有同學因為不同原因轉校,聽過有移民、插津校,留班都有。
講真我係家長,如果發覺小朋友跟唔上,我都會轉去一間啱小朋友程度的津校好過夾硬留低仲要俾學費(emoji)

回覆樓主

其實我自己都係民幼用家。
想當年報k1,自己都有被d有關民生的負評影響(e.g. 老師冇愛心、想向家長投訴小朋友etc)而唔想報名,最後老公話反正半龍一試無防,就即管一試就報左,亦最終入埋民幼k1.
今年小朋友k2, 回想起亦好慶幸在最後關頭報左名。
小朋友細b,屬觀察型,唔好以為文靜型實冇問題,老師k1開學初都有致電講佢近況。我其實唔覺得呢d叫投訴,可能有d人覺得呢d已經係,當老師講完,我自己又留意下,著意d提下小朋友,同佢傾下。我見到小朋友係有進步。

回覆樓主

民幼嘅活動係好多姿多彩,學校亦花好多心思培養德育,eg背經文。如小朋友喜歡做手工應該會好開心,因為民幼好多artwork做。呢兩年的班主任亦好錫小朋友,好努力去幫小朋友改善佢地嘅弱項。
我感覺民幼較著重小朋友全面發展,eg合群、禮貌、秩序、體能、學術、美藝等,並唔係外界講只鍾意坐定定的小朋友。
總括,外界對學校的評語可以參考,但不要盲目一味盡信。家長一定要自己多聽多分析。希望幫到大家。

Cacameister 發表於 18-11-15 19:46
民幼嘅活動係好多姿多彩,學校亦花好多心思培養德育,eg背經文。如小朋友喜歡做手工應該會好開心,因為民幼 ...

Right

Cacameister 發表於 18-11-15 19:46
其實我自己都係民幼用家。
想當年報k1,自己都有被d有關民生的負評影響(e.g. 老師冇愛心、想向家長投訴小朋 ...

可唔可以問下民幼用家,小朋友上堂嘅時候係講中文還是英文?語境如何?唔該哂

smartbeans 發表於 18-11-15 22:20
可唔可以問下民幼用家,小朋友上堂嘅時候係講中文還是英文?語境如何?唔該哂
...

小朋友上堂應該用中文為主,當然net上堂小朋友都要用英文回答,普通話情況一樣。
語境ok, 但就唔係幫你小朋友英文浸到好勁個種,而net會執小朋友讀音。英文課程適中
我小朋友pn英文為主d,所以初初都傾向英文多d,入左民幼開始鍾意多左睇中文書同普通話。

‹ 上一主題|下一主題