用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀民生幼稚園
go

心儀民生幼稚園   [複製鏈接]

本人一直心儀民生書院. 覺得咁多年辦學. 同埋學校硬件好.
但睇好多討論區. 我見好多人都話民生會勸退學生. 又話學校好谷.
小朋友好辛苦

有冇用家可唔可以提供多小小資料比我地Lee d 新手媽咪了解下呀.
謝謝大家.
   13    0    0    0

回覆樓主:

先排有個自殺嘅小學生,就係來自民生小學。

piglover 發表於 18-11-14 13:17
住荃灣那位?

回覆樓主

其實民幼唔谷喎。就算去到k3都係每日一份功課。我覺得輕鬆。親子功課都係兩星期一次。
其實無勸退。但k2尾老師可能會提操行唔得既小朋友要改善。如果唔係未必上返民小

piglover 發表於 18-11-14 13:17
下. 幾時既時呀.
可唔可以分享下個新聞呀

anyapple 發表於 18-11-14 13:36
其實民幼唔谷喎。就算去到k3都係每日一份功課。我覺得輕鬆。親子功課都係兩星期一次。
其實無勸退。但k2尾 ...
操行係咪首要架? 我係擔心我小朋友跟唔上學業進度

回覆樓主:

其實,你心儀呢間,就去讀啦。 唔需要理其他人講咩。 因為你自己才是用家。 當你要考慮其他人嘅意見同睇法,其實,你都唔係真係心儀。

記住無最好嘅學校,衹有最合適嘅學校。 每個小朋友性格不一樣,每個父母嘅要求都不一樣,你自己諗清楚先。

民幼唔會勸退學生,因為讀得唔好,唔可以升上民小。 會勸退學生嘅,係民小。

celialeungcelia 發表於 18-11-14 13:43

民幼,民小,都中意收d性格文靜,乖嘅學生。 如果你小朋友性格好活潑,你就要諗下,呢間幼稚園是否適合。

piglover 發表於 18-11-14 14:00
其實,你心儀呢間,就去讀啦。 唔需要理其他人講咩。 因為你自己才是用家。 當你要考慮其他人嘅意見同睇法 ...
咁又係. 一支竹又唔可以打一船人.
我明白呀. 謝謝你.

celialeungcelia 發表於 18-11-14 13:43

學業反而唔洗擔心。

我有聽過朋友講,民生比較嚴,
家長頂唔順幫小朋友轉國際學校,
可能文靜型小朋友比較適合

piglover 發表於 18-11-14 14:00
其實,你心儀呢間,就去讀啦。 唔需要理其他人講咩。 因為你自己才是用家。 當你要考慮其他人嘅意見同睇法 ...

Agreed每間學校都有優點和缺點,家長要衡量是否適合自己小朋友!

回覆 piglover 的帖子

我都鍾意民生,但我女絕對唔係靜個堆羅

一路幫阿女面試,我都同自己講,不是揀我認為最好既學校,係揀一間最合適佢既學校

ChanBi 發表於 18-11-14 14:34
我有聽過朋友講,民生比較嚴,
家長頂唔順幫小朋友轉國際學校,
可能文靜型小朋友比較適合

我小朋友讀左三年。我覺得唔係嚴。只係著重德育。會教小朋友禮貎跌序。都有坐唔定既繼續上到民小。但升唔返既通常係打人。推其他小朋友嗰d. 老師有同家長反映。

anyapple 發表於 18-11-14 14:50
我小朋友讀左三年。我覺得唔係嚴。只係著重德育。會教小朋友禮貎跌序。都有坐唔定既繼續上到民小。但升唔 ...
老師同家長反映, 家長都要在家教導.
即係問卷問既家校合作

celialeungcelia 發表於 18-11-14 12:10
但睇好多討論區. 我見好多人都話民生會勸退學生. ...
我係用家, 真心覺民幼好好, 小朋友日日好鍾意返學, 環境大, 好舒服, 可以indoor / outdoor....獨立開陽課室. 唯一交通吾方便.
另外一班33人, 1中, 1NET, 1助教長註, 另外重有一個協助的留一半時間在課室, 小朋友好紀律, 自己分組工作, 吾算多工課, 好快做完. 我小朋友無外補, 輕鬆學習每一天...
不過同意小朋友定定的會有優勢,
我幾年前一去interview 就好like 環境, 我同老公一樣吾想去一間密質質學校, 所以好開心小朋友有offer, 亦好開心可以順利有個快樂幼稚園生活
至於小學, 未開始吾知會點, 不過有老師朋友講"其實宜家有邊間學校吾谷", 我諗睇你用乜方法同小朋友一齊努力, 一齊識應, 始終幼稚園上小學係另一回事.....
我小朋友之前幼稚園校車友已經民小P1/P2,.....但聽說沒外補, 亦跟到, 當然他亦講若然你要頭幾名, 相信是需要補的, 所以睇你要乜......
(希望幫到你)

celialeungcelia 發表於 18-11-14 12:10
但睇好多討論區. 我見好多人都話民生會勸退學生. ...

今年information day有位家長就向小學校長問呢個問題,
因為六年級少左一班數字上就好似西走成一班咁誇張,
咁校長就話係自然流失(e.g.家長自己各種原因轉校/出國讀書),
然後在各班相應增加人數,於是少左一班,

信不信由你,反正我信,因為同事小朋友係讀民小,

先唔好諗果d網上傳聞,民生係一間有番咁上下級數的學校,
升民中直屬位得99個,學生讀唔掂/墊底,
有d家長見無咩希望可能都一早自己走,小學部唔洗用勸退呢招

rubywylam 發表於 18-11-14 14:47
回覆 piglover 的帖子

我都鍾意民生,但我女絕對唔係靜個堆羅
有時有都諗interview 幾分鐘好講緣份, 不過太細過未甘快睇到小朋友性格, 鍾意又有offer 就諗啦, 我個細細上星期都 in 左, 希望有offer 啦.....等係最辛苦的.....
( 大家比D信心小朋友)

回覆 neversaynever88 的帖子

有兄弟姊妹讀緊係咪必收GA?

Darklady 發表於 18-11-14 15:18
今年information day有位家今年information day有位家長就向小學校長問呢個問題,
因為六年級少左一班數字 ...
我自己民幼用家, 我都有朋友話有D覺得升吾到民中會P4/5 轉走, 去駁地區小學駁上B1 中.....都 好正常

‹ 上一主題|下一主題