用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀民生幼稚園
樓主: celialeungcelia
go

心儀民生幼稚園   [複製鏈接]

回覆樓主:

如果你重視英文,呢度一定係好選擇

回覆 Yang81 的帖子

我小朋友應該同你女同屆甘wo., 5班下午有2班係waiting offer 吾出奇, 但應該沒有一半....

回覆 anyapple 的帖子

york 好貴, 容易好多入, 相信讀york 大部分開心的...

回覆 Yang81 的帖子

聽到都心痛, 真係吾知點解, 可能人夾人....我自己小朋友為例, 過往3年都好開心, 日日好開心返學, 打風都話想返.....日日都話好開心......感恩!

不過吾緊要, 你女女現開開心心最重要, 忘記以往吧, 祝福

回覆 neversaynever88 的帖子

HELLO想問民生學費大概幾多$~連埋雜費

回覆 littlesecret123 的帖子

2018-2019 好似是$4,2XX,  ( autopay , i forgot ).....for misc. fee, 半年比一次, 好似$1XXX ( sorry i forgot , 因為同通又開交中文書, 英文書費......開幾張chq )

neversaynever88 發表於 18-11-15 11:30

2018-2019 好似是$4,2XX,  ( autopay , i forgot ).....for misc. fee, 半年 ...

Thanks for your information

客氣啦....

CCCK1234 發表於 18-11-15 10:39
如果你重視英文,呢度一定係好選擇
吸引呀

neversaynever88 發表於 18-11-15 11:20
回覆 anyapple 的帖子

york 好貴, 容易好多入, 相信讀york 大部分開心的...

容易入就代表學校唔好嗎?? 爭餐C先入嘅學校,就係好學校嗎???  

學費貴平又可以代表學校好壞嗎???

piglover 發表於 18-11-15 12:27
容易入就代表學校唔好嗎?? 爭餐C先入嘅學校,就係好學校嗎???  

學費貴平又可以代表學校好壞嗎???
「相信讀york 大部分開心的..」

人地係讚呀...

回覆樓主

其實每間學校target嘅小朋友唔同,樓上好激動嗰位只可以講係揀錯幼稚園比小朋友。民生出名要啲乖乖靜靜聽書嘅小朋友,如果自問小朋友唔係呢種,不如去讀LH,York,Think,靈糧嗰啲。作為最了解小朋友嘅媽媽,揀錯幼稚園比小朋友其實好大責任,如果係我,我都會檢討下自己,rather than不停blame學校blame老師,怪責老師點解不停投訴自己個小朋友。我相信民生應該絕大部份小朋友係讀得好開心,被投訴唔合作的只係佔少數。

回覆 Darklady 的帖子

有時我都矛盾,我女坐唔定,但係咪一定讀唔到呢D幼稚園?
其實係咪都應該要TRAIN下佢DISCIPLINE呢?因為長遠,佢都要自己約束自己,否則做咩都唔成功﹗

不過遇到好老師好緊要﹗一班咁多學生,老師都會偏心。

rubywylam 發表於 18-11-15 13:52

活動教學嘅學校唔代表無規矩,無紀律。
LH,Vic,靈糧嘅小朋友就無規矩,無紀律嗎???

問題係,如果一間一向徧愛靜嘅小朋友學校,動嘅小朋友就成為黑羊,被標籤。 難道係好事嗎?? 點解唔揀一間適合動嘅小朋友點學校呢??

rubywylam 發表於 18-11-15 13:52

我小朋友為例,我只係教佢要見人打招講thank you呢d基本禮貌,
去公園要排隊輪住玩/唔好搶人玩具/唔好推人打人呢d基本行為,
我就真係唔知可以點樣令佢坐定定,
初初大家都苦笑佢咁大顛大肺點番學呀,實俾學校投訴啦

點會估到佢番學同屋企係完全兩個樣,被形容文靜同守規矩簡直震驚我兩公婆,
所以真係番左學先知小朋友個上堂行為會點

仲有老師偏心我自己細個時都記得,呢樣野邊個年代都會有,避唔到咁多

Angelina_barbie    發表於 18-11-15 15:59

回覆 piglover 的帖子

吓, 我邊句令你吾舒服呢?  我從來無覺得多人爭代表好, 我自己亦有朋友讀york 上去, 好開心......我所有comment 只係我第一生分享, 傱不會話邊間的不是, 因為我知道每間學校每樣野都有好與吾好....

回覆樓主

可唔可以請問下民幼語境如何?
平時老師會同小朋友講中文還是英文?

回覆 rubywylam 的帖子

我覺得吾係, 講真, 大人返新工都要識應, 何況幾歲人仔, 好多時大人比較, 大人比壓力, 有時我會諗, 家校合作好重要, 好多小朋友屋企/學校2個樣....如果老師打黎講小朋友坐吾定, 其實作為家長會吾會去了解下, 或同小朋友講下, 因為老師打黎起碼代表佢有留意你小朋友, 但如果家長一聽就覺得老師問題, 學校問題, 未必好事.  正如上面有人comment, 覺得老師話坐吾定, 係投訴,...但你又諗下, 學期尾又收"進步獎", 即係你小朋友一開始未合老師標準, 但之後得到老師認同, 不是應該藉得高興嗎.
同埋我想分享多小小...K1 一入學, 老師係捉壞習慣的, eg: 吾排隊, 大聲說話......但因為K2 會有小學老師來望學生, 所以佢地K1會較多收到電話的, 以我所知人人有分的, 所以當老師打比我, 我是開心的, 起碼我知道小朋友係學校係點.....
( 希望大家平常心, 學習路係漫長的....大家家長亙勉)

Darklady    發表於 18-11-15 14:56

回覆 neversaynever88 的帖子

K1一定要執紀律,因為K1唔執,等幾時?
所以嚴係好事.....我都覺得我女要有D紀律,佢唔係坐唔到,當佢比其他唔識既人話就會好乖坐定定
咁即係佢做到但唔做羅

回覆樓主:

請問ms小學係咪2年班同5 年班會各西一班? 同埋ms係咪只會教"好的學生"而不是"教好學生"呢??

ps,  以上是網上流傳, 如有冒犯, 敬請原諒!
‹ 上一主題|下一主題