用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀民生幼稚園
樓主: celialeungcelia
go

心儀民生幼稚園   [複製鏈接]

Yang81 發表於 18-11-14 20:02
睇小朋友係咪文靜坐定定?我囡屬活潑好動但都聽話的孩子,當年只讀了三個幾月我就決定幫佢轉校,老師很沒 ...

其實,你唔係第一個話民生老師無愛心。 我之前都聽到朋友講過。

NET年年轉,我覺得唔ok. 因為新老師未必熟悉課程,教法。

neversaynever88 發表於 18-11-14 21:53
請問你女邊年k1 ?
我女3年D老師都好好,同學班個D都好像無問題!
聽到你講好突然

我囡現正準備升小一了,當年班主任姓羅的

Yang81 發表於 18-11-14 22:49

其實我家住在民生附近,好多時候會經過民生,我有時會講笑話帶佢返去探下之前普通話老師同英文老師,我囡都ok,就係班主任唔鐘意

piglover 發表於 18-11-14 22:04
其實,你唔係第一個話民生老師無愛心。 我之前都聽到朋友講過。

NET年年轉,我覺得唔ok. 因為新老師未必 ...

當年個班主任除了沒愛心仲好冇耐性,我囡細B返k1時都唔夠3歲,佢可以兩三個月內向我投訴無數次,改都要時間㗎,最後k1結束我囡係攞最佳進步獎走㗎

Yang81 發表於 18-11-14 23:08
當年個班主任除了沒愛心仲好冇耐性,我囡細B返k1時都唔夠3歲,佢可以兩三個月內向我投訴無數次,改都要時 ...

好幸運,我囡返N,她都係坐唔定。 她遇到d好老師,好有耐心教她。

Yang81 發表於 18-11-14 20:02
睇小朋友係咪文靜坐定定?我囡屬活潑好動但都聽話的孩子,當年只讀了三個幾月我就決定幫佢轉校,老師很沒 ...

多謝你意見呀。
坐定定,文靜定義個個都不一樣。
同只有k1。點可能可以坐到定一定呀。

celialeungcelia 發表於 18-11-14 16:31
升民中直屬位得99個. 得99 個咁小

中學校長訪问時講,180中一學位,只有19个非民小学生。

Yang81 發表於 18-11-14 21:30
去了一間也有小學中學校長老師都很好的學校,我囡由第一日返學到現在也非常喜歡學校,在這裡重新找回了自 ...

可唔可以pm我。話我知邊間呀

Yang81 發表於 18-11-14 22:49

可否pm我姓羅邊位,我小朋友都是準備小一,應該同屆,另外去左邊間學校甘開心呢!
恭喜你囡揾到合適學校!

Yang81 發表於 18-11-14 23:08
當年個班主任除了沒愛心仲好冇耐性,我囡細B返k1時都唔夠3歲,佢可以兩三個月內向我投訴無數次,改都要時 ...

以為你之前話讀左3個月就(emoji)左校!你係應該完成左k1 無升k2

neversaynever88 發表於 18-11-15 06:49
以為你之前話讀左3個月就(emoji)左校!你係應該完成左k1 無升k2

見佢以前留言,似係讀york. 同埋無正選ms offer。或者最後waiting 入啦。但如果讀左兩三個月係無進步獎。因為係學期尾先公布。
我只係唔想影響到嗰位老師

neversaynever88 發表於 18-11-15 06:49

其實下決心要轉也不是馬上就可以轉的,要等其他學校有位,還要面試,唔pm那位班主任了,也不pm現讀學校名了。

anyapple 發表於 18-11-15 07:01
見佢以前留言,似係讀york. 同埋無正選ms offer。或者最後waiting 入啦。但如果讀左兩三個月係無進步獎。 ...

以我當年計民生下午班應該有一半以上是waiting入,而且你如果睇哂我的留言也知道我係讀完咗k1先走

Yang81 發表於 18-11-15 08:03

以我當年計民生下午班應該有一半以上是waiting入,而且你如 ...

並唔係想影響那位班主任,只係想俾現在努力搵緊適合自己仔女學校的家長知道民生的另一面。

jacklkw 發表於 18-11-14 19:36
如果媽咪有寫職業,不是家庭主婦,是否會減分?

我覺得會加分,民生非常重視家校合作.

Yang81 發表於 18-11-15 08:16
並唔係想影響那位班主任,只係想俾現在努力搵緊適合自己仔女學校的家長知道民生的另一面。
...

要放棄一間咁多人爭而且半龍的學校我也掙扎過,但看完學校的聖誕表演之後我就決定馬上搵學校轉。除了當時在禮堂親眼近距離見證了老師的冇耐性之外,還見到了女兒每走一步也望一望那個班主任、小心翼翼一副害怕做錯事的樣子,我不知道經歷過什麼令到原本活潑自信喜歡唱歌跳舞表演的女兒變成了這樣,我很心痛,當天就打電話到處找位了,但可惜的是很多學校k1也沒有位,但也一直沒有放棄尋找新學校,直到現在這間收了女兒。
  但是民生的這位班主任也有同學很喜歡,只是她喜歡坐定定的小孩,對坐唔定的小孩會針對會標籤。

Yang81 發表於 18-11-15 08:56
要放棄一間咁多人爭而且半龍的學校我也掙扎過,但看完學校的聖誕表演之後我就決定馬上搵學校轉。除了當時 ...

最重要搵到間適合自己小朋友既學校

ericjil 發表於 18-11-15 00:58

中學校長訪问時講,180中一學位,只有19个非民小学生。
因為佢地可以經自行呢個方法同街外人一齊爭中學位

BTW,民幼係一間大規模幼稚園,教職員人咁多,樹大實有枯枝
我個人唔會因為枯枝而否定全間幼稚園

celialeungcelia 發表於 18-11-15 00:57
多謝你意見呀。
坐定定,文靜定義個個都不一樣。
同只有k1。點可能可以坐到定一定呀。

呢個真係視乎個別小朋友,我小朋友平日非常活潑周圍走無時停坐唔定,
好多野講又成日自己唱歌,總之身又唔停口又唔停
但係學校係第二個樣(佢有番緊學),老師話佢上堂好文靜守規矩我"O"晒咀

所以小朋友平日表現同番學上堂表現可以係好兩極

Yang81 發表於 18-11-15 08:56
要放棄一間咁多人爭而且半龍的學校我也掙扎過,但看完學校的聖誕表演之後我就決定馬上搵學校轉。除了當時 ...

做為父母,見到小朋友咁表現真係會好心痛
好彩你最後都轉到間開心的學校

對新手家長真係唔知點先叫最適合自己小朋友的學校
‹ 上一主題|下一主題