用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀民生幼稚園
樓主: celialeungcelia
go

心儀民生幼稚園   [複製鏈接]

回覆 LittleSesame715 的帖子

係呀, 細細下年K1呀, 希望順利又幸運啦....

celialeungcelia 發表於 18-11-14 16:31
升民中直屬位得99個. 得99 個咁小
因為民中係津校呀, 只可以預留一定額比附屬小學.....不過我諗上吾到民中都可以抽41網中學都ok卦...因為升吾到夾硬升, 大人細路都辛苦

neversaynever88 發表於 18-11-14 17:01
因為民中係津校呀, 只可以預留一定額比附屬小學.....不過我諗上吾到民中都可以抽41網中學都ok卦...因為升吾 ...
想多口問問呀. 我家不是41 網. 如果有幸完成民小. 係咪可以跟學校個網. 用41網架?

neversaynever88 發表於 18-11-14 16:57

係呀, 細細下年K1呀, 希望順利又幸運啦....

可分享下你覺得大仔成功入學的原因嗎?
我仔individual in中文,表現一般,group in有細細聲自己答問題,老師未必聽到,問卷自問好俾心機填,希望老師真係睇到,加小小分。

另外想問,我去聽information day
感覺學校的學生應都好competitive
好擔心仔仔唔知會唔會表現唔好,成為被匆略的學生,會有這情況嗎?

celialeungcelia 發表於 18-11-14 17:04
想多口問問呀. 我家不是41 網. 如果有幸完成民小. 係咪可以跟學校個網. 用41網架? ...
係吖, 中學可以跟小學校網

neversaynever88 發表於 18-11-14 17:06
係吖, 中學可以跟小學校網
真係小小壓力. 2 歲人仔. 要諗到10 年後既事.

第一, 我只是用家, 我自己都吾知收生標準, 如果我知就好啦....
想當年我女都on 居居, 有答有吾答, 表現不是突出....所以我感恩好彩咋....
我聽同學講大B 好似有優勢( 佢地班都比例多大), 我覺得因為大B interview 一定表現好D啦.....所以好正常
至於怕小朋友活潑得過度, 我覺得宜家佢地重細, 佢地返學見到同學甘樣佢地會跟的, 所以我覺得吾好甘快擔心.....
小朋友competitive,.....我吾大覺, 當然有D真係把口講野叻D, 會被邀做某D活動司儀......一定有人外補, ......睇家長心態
(希望幫到你)

呀, 分享多樣, 我都有問朋友, 宜家學校通常都30人.....當然有小班D,  就算30人, 佢一個班主任, 跟本都無可能顧到全部, 一係好叻, 一係跟吾到的一些會較被注意, 所有學校應該都差不多, 所以好靠小朋友自己留心, 屋企父母幫下.....( Lee 樣我幾同意)

neversaynever88 發表於 18-11-14 17:17

第一, 我只是用家, 我自己都吾知收生標準, 如果我知就好啦....

多謝你意見

你見男/女比例是一半一半
還是女仔多呀?
因為一般女仔較早熟,叻啲

回覆樓主

民中有人話佢一般,又有人話佢無b1a or b1c,其實邊個至係?培正、民生同德望會點排位?

pokipoki 發表於 18-11-14 17:44
民中有人話佢一般,又有人話佢無b1a or b1c,其實邊個至係?培正、民生同德望會點排位?
...

坦白講,民中band 1a 定1c 我又無甘緊張住,反正入中學係睇成績,能力吾夠入到好辛苦又為乜,而且又吾係一定入band1a 中學先入到大學,所以我吾執著這方面!
上到中學都重有6+4年完大學,長路漫漫,我最比較想小朋友愛學習
重有banding 係前屆同學成績,會升會跌!

回覆樓主:

如果媽咪有寫職業,不是家庭主婦,是否會減分?

celialeungcelia 發表於 18-11-14 12:10
本人一直心儀民生書院. 覺得咁多年辦學. 同埋學校硬件好.
但睇好多討論區. 我見好多人都話民生會勸退學生. ...

睇小朋友係咪文靜坐定定?我囡屬活潑好動但都聽話的孩子,當年只讀了三個幾月我就決定幫佢轉校,老師很沒有愛心,返了兩三個月已經無數次投訴她坐唔定,甚至有家長知道我決定轉校後告訴我她去觀課講故事時老師拍我囡個頭,而個媽媽都覺得好愕然,覺得我囡完全沒有做什麼過份舉動。

pokipoki 發表於 18-11-14 17:44
...

升中版有DSE成績
民生係b1b

至於呢3間,如果睇晒幾年成績,
應該先排德望(不過成績近年下滑趨勢)
培正民生似乎差不多(不過培正唔係年年公佈)
2016/17培正比較突出,17/18又比較差

Yang81 發表於 18-11-14 20:02
睇小朋友係咪文靜坐定定?我囡屬活潑好動但都聽話的孩子,當年只讀了三個幾月我就決定幫佢轉校,老師很沒 ...

很後悔當初幫佢選擇咗呢間讀k1,另到佢唔開心咗成年。另外我自己接送返學,見到同班另一同學k1尾都係日日喊住由工人帶返學,好心痛。

Yang81 發表於 18-11-14 20:09
很後悔當初幫佢選擇咗呢間讀k1,另到佢唔開心咗成年。另外我自己接送返學,見到同班另一同學k1尾都係日日喊 ...

另民生老師轉得快,外國老師年年都換。當然民生也有好老師,只是當年我囡遇到個冇耐性冇愛心的老師吧。

很後悔當初幫佢選擇咗呢間讀k1,另到佢唔開心咗成年。另外我自己接送返學,見到同班另一同學k1尾都係日日喊 ...

之後你轉左邊間

pokipoki 發表於 18-11-14 20:45
之後你轉左邊間

去了一間也有小學中學校長老師都很好的學校,我囡由第一日返學到現在也非常喜歡學校,在這裡重新找回了自信,而且我也從來沒有再收到過投訴

Yang81 發表於 18-11-14 20:14
另民生老師轉得快,外國老師年年都換。當然民生也有好老師,只是當年我囡遇到個冇耐性冇愛心的老師吧。
...

請問你女邊年k1 ?
我女3年D老師都好好,同學班個D都好像無問題!
聽到你講好突然
至於NET , 年年轉我又覺得無問題,因為應該contract base. 新來往往一鼓熱承我又接受。反正每年所有同學大兜亂又識其他新同學新老女!

好好你女揾到另一間開心學校。
‹ 上一主題|下一主題