用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「學之園」係教導紀律品德方面如何?
go

「學之園」係教導紀律品德方面如何? [複製鏈接]

一直心儀學之園,最近發現朋友兩個好搗蛋嘅仔就係讀呢間,即時有啲驚(雖然搗蛋,但多才多㙯)
但我又明白兩個不能代表全部,我見好多直私interview 都好注重禮貌,加上好自己好怕失控小孩
有冇用家可以比啲意見?
*最想知迎海校*
   1    0    0    0

chingalicew 發表於 18-11-4 08:05
一直心儀學之園,最近發現朋友兩個好搗蛋嘅仔就係讀呢間,即時有啲驚(雖然搗蛋,但多才多㙯)
但我又明白 ...

LH 用家,學校有好多徳育書,返學要排隊手放後面,見到老師校長姐姐要有禮貌。每間學校也有乖同唔乖小朋友。小朋友喺學校只係三小時,家長也要合作

bird06 發表於 18-11-4 17:51
LH 用家,學校有好多徳育書,返學要排隊手放後面,見到老師校長姐姐要有禮貌。每間學校也有乖同唔乖小朋友 ...

咁就好啦!

bird06 發表於 18-11-4 17:51
LH 用家,學校有好多徳育書,返學要排隊手放後面,見到老師校長姐姐要有禮貌。每間學校也有乖同唔乖小朋友 ...

品德教育真係好睇家長/照顧者身教,始終品德(如基本禮貌,助人,守規則等)好多都係關乎日常生活,如過馬路要守規則,去圖書館要保持安靜,在餐廳不可大叫亂跑等等,即使學校有教,都要家長日常既身教配合,因為學校始終受制於場地既限制。
題外話,有d小朋友喺屋企或其他地方可以係好搗蛋,但一番到學校/見到老師會純如小綿羊,好攪笑

回覆樓主

其實間間幼稚園,無論係唔係名校,都會教基本禮貌同自理,見人打招呼,自己收拾玩具,要排隊,坐要坐得好,對人要有禮貌,關心同學仔等等等等,真係間間學校其實差唔多。
‹ 上一主題|下一主題