用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2 應怎步處小一面試呢
樓主: wonderful_life
go

K2 應怎步處小一面試呢   [複製鏈接]

回覆樓主

想請教,如果想加強小朋友中文認字,有邊類書籍可以閲讀?謝謝(emoji)(emoji)

Happyhappy@ 發表於 18-11-6 00:25
想請教,如果想加強小朋友中文認字,有邊類書籍可以閲讀?謝謝(emoji)(emoji)
...

首先是引起閱讀興趣,可以選圖畫/相片吸引,文字不多的圖書,可以是故事性,父母伴讀講故事,講得誇張吸引便可,持之以恒, k2左右已可一起朗讀,雖然助詞那些未邊識晒,但到K3原篇朗讀無問題。

出街可多看招牌,路標,餐牌,何時都是學習機會。

蝦米豬 發表於 18-11-6 07:05
首先是引起閱讀興趣,可以選圖畫/相片吸引,文字不多的圖書,可以是故事性,父母伴讀講故事,講得誇張吸引 ...

謝謝你的意見(emoji)

kenyuenkc 發表於 18-11-3 22:47
我女全部學術cert 都無~ 但好主動說話~

我女因此有好多2nd in~

我都認同最主要係性格,呢樣野雖然可以訓練但始終好難作根本上改變。所以我覺得適合interview既性格已經先贏30分。

#家有內向慢熱兒

JazlynBaby 發表於 18-11-5 15:51
中文真的考咁淺嗎?
我小朋友ORT 讀stage5 一定無問題、 而家教緊睇lv7 所以唔太擔心英文、反而中文教緊黃 ...

你好,請問黃色青田係指邊套書呀?謝謝

JazlynBaby 發表於 18-11-6 11:10
我而家唔太擔心英文、只係擔心佢中文同數學、另外就係要train 佢soft skill 了、坐唔定係佢最大弱點、同分 ...

請問,你英文ORT 是如何伴讀的? K2頭可以睇到level 7 好叻呀

JazlynBaby 發表於 18-11-6 11:12
這套

Thanks

回覆樓主

我女k2,青田已一早睇完,ORT level 7亦已自己睇完,會開始level 8

中文書而家每星期睇兩本由圖書館借返來嘅書

睇完係指佢自己讀俾我聽,會問佢點解,make sure 佢明內容

而且所有功課題目要佢自己讀

但我覺得考小包含咗好多嘢,我冇信心佢會有d乜offer

但閱讀能力,不為考小,上到小一有好大幫助

JazlynBaby 發表於 18-11-6 11:39
佢可以睇到lv5,但爸爸說lv5 有啲悶、而我哋無買lv6就直接跳去lv7、 lv7佢自己唔識睇架、要爸爸解釋同佢一 ...

請問係等到佢可以自己讀到晒咁多本先轉level 嗎?

樓主
係部署至岩

JazlynBaby 發表於 18-11-6 12:19

多謝分享,閱讀興趣真係好重要呢

JazlynBaby 發表於 18-11-6 12:19

多謝分享,我地一直有伴讀ORT,有同佢一齊讀,但未試過佢自己讀,真係應該放手比佢試,有時唔知佢係識定係記得背出來

bird06 發表於 18-11-6 23:20
多謝分享,我地一直有伴讀ORT,有同佢一齊讀,但未試過佢自己讀,真係應該放手比佢試,有時唔知佢係識定係 ...
你試吓抽其中一頁叫你小朋友由後面讀返上去就知佢係咪背咗

其實培養閱讀興趣同認字係有機會是不同,我覺得家長真係唔好盲跟。ORT 同《我會自己讀》 呢D係好功能性去認字,不過真係唔係個個小朋友鍾意,如果你小朋友鍾意睇當然無問題;但培養閱讀興趣,最基本係小朋友喜歡睇,按小兒為例,佢都係讀功能書起步,學認字,但慢慢佢唔太喜歡睇,係為認字而阿媽要求佢做;但後來我發現佢好有興趣D科學、太空、世界戰爭、飛機、車嘅書,所以由佢自己揀嚟,可能因為興趣關係,真係會拿住本書主動問我同爸爸,從而亦識好左好多唔係呢D書入面的好多字;不過我相信個D字係面試唔會多考嘅,但長遠對佢一定有幫助。佢依家K3,雖然只睇ORT都係Level 6,不過佢係認得晒太陽系、地震、海潚、火山、人體結構呢D英文同中文字,所以我諗家長最重要係睇小朋友的興趣先,以培養長久的閱讀興趣。如果小朋友鍾意ORT呢類故事當然是最好啦,畢竟面試常見的字或叫你讀的都多數係呢類書~不過閱讀習慣真係唔只對小學面試有用

回覆樓主

如果你有睇高d level 嘅ORT

係故事性的,其實亦幾好笑

並不似我自己會讀咁重覆性

其實

睇到ORT level 6-7

可以試下chapter book嘅橋㮪書

我女會睇my little pony 嘅early reader

Or I can read series 嘅pinkalicious

至於點先知一個小朋友認到隻字未

最好係喺另一本書指出相同字,或者手寫出來問

其實

當佢能睇故事性嘅書

已不再著重認字

係是否明白內容
‹ 上一主題|下一主題