用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女仔數學比男仔差是定律嗎?
樓主: Jaceyravi
go

女仔數學比男仔差是定律嗎?   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 18-10-29 13:23

由小女上小學開始我就教佢兩樣嘢:

我同你方向好似,從小我最重視囝囝態度/自律性,能力唔夠都仲還有得幫,態度差真係好難幫倒佢。
我個都習慣10:30左右就训,放假頂多11點就去揾周公

JJDBB 發表於 18-10-29 18:10
你女好乖乖  ,我都希望我地有一半,現在青春期,有少少反反地。
...

佢有幾年(8至唔記得9定11歲)成日同我老公嗌交(反叛少女大戰A佬),頻密到我唔敢俾佢哋獨處,嗌少日已經要感恩祈禱 到今日我仍唔敢掉以輕心,提防佢突然"復發"

我女也是數學差的人。小學階段,我花吾少時間幫佢補返底,所幸高小時數學一科終沒有拖佢後腿。

但上到中學,數感差的問題依然存在。眼見佢做代數題顯得很困難,所以我在考慮,係吾係都係要出去補習至得。

回覆 Ahbee02 的帖子

代數都click左我女既腳,幸好佢及時發覺,講出黎比我同爸爸知,話佢唔明,我地可以出手,亦好彩阿女數底唔差,一教番佢,佢就即時叮一聲,搞掂。

MrBeast 發表於 18-10-29 13:13
我e加都有叫小朋友每天用學過的生字和包式作句,上次英作還是有不少grammar mistakes,但都叫通順 ...

請教孩子每日造句後,如何可以確保孩子將來仍然記得曾經學過嘅生字?

S-Kwok 發表於 18-10-30 09:12
請教孩子每日造句後,如何可以確保孩子將來仍然記得曾經學過嘅生字?
如果學習上或生活上仍有接觸英文,一般都記得吧?我小朋友今年升中一,我都無見佢背單詞,佢D功課同小測卷老師改左返黎,暫時我未見佢因為串錯字被扣分。

S-Kwok 發表於 18-10-30 09:12
照計應該要重復用幾次先會入到長期記憶,不過又會變太操練化,所以肯寫我暫時都收貨,間唔中會望下寫乜,比少少意見,e加英文直接叫佢用word 個grammar chk 自己改

Jaceyravi 發表於 18-10-28 12:27
小女剛升中二, 一直以來都係英文最好, 數學最差。剛剛第一次測驗完, 成績簡直不勘入目以前試過去 ...
女仔係語文較強, 数感係弱,
我大囡至小二数多数合格与唔合格邊緣,
升中初中補來補去唔咁上下, 到高FORM 先改善到数學

唔使講,由我識數學到今日,都係男仔叻嘅人數多過女仔.我唔知個原因,問的磚加.但出糧後的錢使咗去邊,點解少咗10蚊,飲茶計多咗籠燒賣喎.嗱,呢的數,男仕要甘拜下風.

ilyrd 發表於 18-10-30 09:36
唔使講,由我識數學到今日,都係男仔叻嘅人數多過女仔.我唔知個原因,問的磚加.但出糧後的錢使咗去邊,點解少咗 ...
女人天生係D小數目數口精D,男人在小數目太精未必有人欣賞。

持之以恆 發表於 18-10-30 09:28
如果學習上或生活上仍有接觸英文,一般都記得吧?我小朋友今年升中一,我都無見佢背單詞,佢D功課同小測卷 ...
我女一樣,不過中文就另外一個故事!巨吾係文盲都有看書不過寫的野真係慘不忍睹!

IloveJJ 發表於 18-10-30 10:06
點解反而到高form會改善到?唔係高form難啲嗎?

啊囡高FORM 当時新來數學啊SIR, 好掂
每個學生SET 功課題目都唔同, 等你地無得抄,
加上有補下習, 同佢四圍問高兩屆男校生掂計数
(当時男校生, 仲係跳級讀的)
男校生都話佢啊SIR 的出得数題好深, 都唔係佢中四時LEVEL
中五后停補数, 只上校內數學啊SIR 的EXTRA LESSON
DSE 攞到3, 真係謝天謝地

持之以恆 發表於 18-10-30 09:28
如果學習上或生活上仍有接觸英文,一般都記得吧?我小朋友今年升中一,我都無見佢背單詞,佢D功課同小測卷 ...

小朋友英小,一直都有睇英文書,不過我想加強佢vocabulary,其實我一直以為佢啲vocab ok, 因為佢會用lunatic、maniacal等代替crazy、mad, furious 代替angry等, 不過老師覺得佢可以再強啲。

MrBeast 發表於 18-10-30 09:30
照計應該要重復用幾次先會入到長期記憶,不過又會變太操練化,所以肯寫我暫時都收貨,間唔中會望下寫乜,比 ...

係囉,我唔想太操練,但唔多寫又未必會記得,好矛盾。

數學如果由小學開始已經比較弱,個人覺得要私人補習好些,要重新檢查所學嘅類别,是那一門弱,針對弱門先處理好,即重新打好基楚.然後再追回現在中學之範圍.當然,现在學程也要同步補.在補習時間内分.

S-Kwok 發表於 18-10-30 10:26
小朋友英小,一直都有睇英文書,不過我想加強佢vocabulary,其實我一直以為佢啲vocab ok, 因為佢會用lunat ...
接觸過又做過句子,相信絕大部分將來都記得吧。

S-Kwok 發表於 18-10-30 10:26
小朋友英小,一直都有睇英文書,不過我想加強佢vocabulary,其實我一直以為佢啲vocab ok, 因為佢會用lunat ...

咁老師又有冇乜建議?vocab 多得來ideally 能知道subtle diff 就最正,eg 幾時用mad, angry or furious.  Interestingly, 最近看series of unfortunate events, 小朋友自己話作者識好多生字。
英文作文來說,通常學校老師每個theme 會提供一些詞彙比學生,較中作structure, it seems

S-Kwok 發表於 18-10-30 10:27
係囉,我唔想太操練,但唔多寫又未必會記得,好矛盾。
所以我出口術話係日記,其實我想佢寫長d但又怕抗拒,不過都係個句,有得迫就迫la, 青春期就未必咁易話為
‹ 上一主題|下一主題