用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女仔數學比男仔差是定律嗎?
go

女仔數學比男仔差是定律嗎?  

小女剛升中二, 一直以來都係英文最好, 數學最差。剛剛第一次測驗完, 成績簡直不勘入目以前試過去果啲名牌補習社(完全幫唔到佢),又試過搵上門補習, 教到老師都嘔血,老師就話係女仔天生數理科都冇男仔咁叻
我就諗如果再咁落去升高中點算呢?
請問大家有冇一樣既煩惱, 一齊分享下呢?

一定唔會係絕對定律,比例多少而已
我見我小朋友的同學數學通常好高分,上次小測普遍同學是46/49,47/49
以從前坊間的評論,我相信我小朋友學校的數學卷唔會淺果種。如果我小朋友某科太落後,唯有請私補,不過暫時未有需要。

男仔數學都可以差,我個小學花好多時間才保住9字頭,宜家中一我放手,就已經徘徊合格邊緣。

王家爸爸    發表於 18-10-29 08:48

只能说呢啲係男生/女生特性,男生天生大多數理强,女生天生大多語文强,咁當然冇绝對都可以有個别小朋友係相反,但呢d係男女生普遍情況。

講番樓主女兒天生數感弱,操多啲的確有幫助,足夠應付考試,但想追得過天生數感强嘅男生或許有難度,除非你女兒本身數感都强。

回覆樓主:

升高中考慮文/商可,多出路

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-28 13:23
只能说呢啲係男生/女生特性,男生天生大多數理强,女生天生大多語文强,咁當然冇绝對都可以有個别小朋友係 ...
其實我都明既, 自我安慰不如面對現實好過啦。數學真係好睇個人數感既, 我細女應該屬於數感好, K3已經計到雙位加數, 而家小二, 完全唔洗擔心。反而家姐就.......

Jaceyravi 發表於 18-10-28 12:27
小女剛升中二, 一直以來都係英文最好, 數學最差。剛剛第一次測驗完, 成績簡直不勘入目以前試過去 ...

升中選間女校,就一早可以有答案了~~~

持之以恆 發表於 18-10-28 13:02
一定唔會係絕對定律,比例多少而已
我見我小朋友的同學數學通常好高分,上次小測普遍同學是46/49,47/49
以 ...

抱歉,按錯引用,以下係回樓主既~~~

各校程度都會有偏差,試下問吓有補習既同學取意見,睇下有無D補習班係専攻貴校既,若有係會比較配合貴校課程進度。出面D大型補習社係針對一般學校課程,私補老師亦未必清楚貴校進度,會係事倍功半~~~

.....

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-28 13:23
只能说呢啲係男生/女生特性,男生天生大多數理强,女生天生大多語文强,咁當然冇绝對都可以有個别小朋友係 ...

我剛好係小數嘅女生,細個數學係滿分邊緣,中文就合格邊緣,英文比合格好少少!
平均分就是靠數學一科!

回覆 hinhei 的帖子

我女都係,小學數學可以取滿分,中文英文都會A,但只係剛剛果種。

妹妹頭 發表於 18-10-29 08:07
回覆 hinhei 的帖子

我女都係,小學數學可以取滿分,中文英文都會A,但只係剛剛果種。 ...

但要留意有時係假像,因小學時數學可以操,女生细心操得多高分唔奇,但一升上中學考思考/理解,有時一轉過彎問部份女生就攪唔掂,所以升中後數學比例上都會是男生佔優較多。

王家爸爸    發表於 18-10-29 08:47

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我都明白依個道理, 阿女一上中一, 已經數學小測唔合格, 原因係有一PART 唔明白, 就塞住左, 要我同爸爸從新教過佢, 分數至上番9X 分, 不過我地都預左上到中學, 數學會唔夠男仔高分, 所以我地只要求佢合格就OK

samsam123321 發表於 18-10-29 00:12
男仔一點就明
唔係個個男仔一點就明。

Jaceyravi 發表於 18-10-28 12:27
小女剛升中二, 一直以來都係英文最好, 數學最差。剛剛第一次測驗完, 成績簡直不勘入目以前試過去 ...
某程度上係自我實現(Pygmalion Effect)。個老師應該鼓勵學生,而唔係話女仔天生數理科都冇男仔咁叻。

hinhei 發表於 18-10-29 07:14
我剛好係小數嘅女生,細個數學係滿分邊緣,中文就合格邊緣,英文比合格好少少!
平均分就是靠數學一科!
...

小女都係少數女生:小學唔肯操數,85-90分之間。S1普普通通 60幾,中二開始肯做多少少,分數上返70-80, S3 暫時小測滿分, UT 27.5/30. 平時見佢好明顯數, IS, 地理同經濟科 一點就通。學校教 scratch programming   幾乎全班得佢明,嚟緊佢打算試吓自學 C++.
反而啲文科點極都唔明,從小有閱讀習慣,但始終中文讀本嗰部份合格邊緣,英文詞彙不足,溫中西史同英國文學拉牛上樹,好難記入腦,我喺一邊都‘鄧’佢辛苦

回覆 YolandaTam 的帖子

咁樣已好明顯係理科人

妹妹頭 發表於 18-10-29 09:55

咁樣已好明顯係理科人

係呀,佢自己都好清楚自己係乜嘢材料。雖然佢真係超勤力,但温兩課中文"敬業與樂業"同"論四端"竟然要成個星期,實在吃力不討好。而家只求排名不受文科拖累太多就好。
佢高中打算選修 物理,化學, 地理或經濟,再讀 M2,如果有幸入大學會想讀統計學。

嘩, 讀9科, 勁

妹妹頭 發表於 18-10-29 10:09

嘩, 讀9科, 勁

不是呀,佢無咁能力呢。係話選修
1)物理
2)化學
3)地理或經濟
皆因佢學校中四人人讀3科選修,到升中六先可以退修一科
另加 M2, 頂多算8科。