用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

maggie196 發表於 18-10-21 12:42
我估KV
KV 有pn?

Kangaroojoey 發表於 18-10-21 14:06
同意,以前唔識,仲覺得d家長讀間好深既幼稚園係怪獸家長,而家就覺得佢地係明智,我地讀左3年happy schoo ...

我都勁勁同意!而家大囡讀happy school, interview almost all failed!!!!! 如果有得再選、我唔會俾佢讀happy school!! 唔係家長要迫死小朋友、係個社會迫死我地父母!

lollylolly 發表於 18-10-21 14:26
我相信唔係,因為kv 冇開放日。同埋kv深得黎好注重德育

相反樓主講果間真係主力操小朋友考直私,德育方面 ...

我同意

Dordormummum 發表於 18-10-21 17:44
我都勁勁同意!而家大囡讀happy school, interview almost all failed!!!!! 如果有得再選、我唔會俾佢讀ha ...

同意呢個社會迫死家長

Dordormummum 發表於 18-10-21 17:44
我都勁勁同意!而家大囡讀happy school, interview almost all failed!!!!! 如果有得再選、我唔會俾佢讀ha ...

我舊年都係咁,我諗你k3要同佢睇多d書,或者幫小朋友報考starter ,有個目標迫自己同小朋友溫下書,如果派得唔好要叩門,好多都要考筆試和讀字。。。唔好諗住等小二先插班,因為好多學校只會見全級頭20名內,而名校係只見全級3名內, 真係好難囉。。。

回覆樓主:

其實早啲預備循序漸進都唔係話真係咁辛苦, 最緊要家長自己跟多啲

回覆樓主:

大家有冇諗過咁様被谷的小朋友, 20年後出黎會變成點? 而家都有好多工作係由AI取代, 將來工作要更多人才去創新改變社會。呢班被剝削天生學習進度, 跟不上又被缺乏自信, 埋没本身材華的小朋友, 長大後變得更難適應社會。
我有一個同事, 是港媽湊大, 一至日都學興趣班, 什麼也學過。現在大了, 學習琴棋書畫没有令她淘冶性情, 現在也没有練習。個人缺乏同理心, 怨天怨地, 仍記着港媽日迫夜迫。
你地係想社會多一些對有正面思考的人, 還是更多自我中心, 因童年不快樂負面思維的人?

masarubb    發表於 18-10-25 16:41
pancake5354    發表於 18-10-22 00:34

eg_mere 發表於 18-10-21 21:47
大家有冇諗過咁様被谷的小朋友, 20年後出黎會變成點? 而家都有好多工作係由AI取代, 將來工作要更多人才去創 ...

講得好,完全同意

回覆樓主:

相信樓主仲係喺初步認識同幼稚園嘅階段,如果樓主再發掘多d,就會發現大部分私幼都係咁,佢去open day 嗰間 k2 先寫字已經遲,有d私幼K1下學期已經要寫字。

咸魚青菜,各有所愛。其實樓主如果嚮往happy school ,咁咪主力考happy school, 各有各好處。過樓主應該唔知,佢講嗰間出名係 d 小朋友 soft skill 好好,正正傳統學校教唔到的。(利申: 小兒唔係該校學生,但我係 buy 佢教學摸式,我有幾個小學教師朋友對呢間幼稚園畢業生都讚口不絕,唔係學術特別叻,而係表達能力、critical thinking、主動性等等都 outstanding)

大家有冇諗過咁様被谷的小朋友, 20年後出黎會變成點? 而家都有好多工作係由AI取代, 將來工作要更多人才去創 ...

你呢番說話, 我絕對認為要同教育局局長講

可悲既係, 香港教育仍然離不開製造田鴨, 點改課程都仲係考試為目標.小一學生幾多默書小測,返全日, 放學做N 樣功課, 做完食完飯已經要訓覺.創意培養? 老實說, 訓覺都無時間.有朋友本身好支持閱讀, 佢女女升左小一,政府話大力推動閱讀, 佢話難聽過粗口...小朋友可以有玩既時間已經還得神落.

leeleemrs 發表於 18-10-22 00:34
你呢番說話, 我絕對認為要同教育局局長講

可悲既係, 香港教育仍然離不開製造田鴨, 點改課程都仲係考試為 ...

續-

所以, 正如上邊有家長講, happy school 與否, 咸魚青菜,各有所愛....可以先甜後苦,也可以先苦後甜...香港教育制度係極有問題, 但我無錢比個女讀國際學校,又無錢送個女去外國讀書, 香港教育制度又係咁玩...咁我又可以點呢?

我應該都係你講個間私幼既家長, 老實說程度係深既,但學校將所謂既谷包裝成好玩既野, 老師其實教得好有創意,小朋友開心.響呢個制度下,我接受的.

學校有open day 比你睇,其實幾好丫, 岩既就報, 唔岩既唔緊要.

cody0622    發表於 18-10-23 14:50

所以冇最好的學校,只有最適合既學校。。。

cody0622    發表於 18-10-23 14:50

回覆樓主

我地夠想小朋友沒有讀書壓力,但奈何香港教育制度既問題,令我們迫不得已。
講真,幼稚園唔迫佢讀深d,你小學咪追到你傻,到時你又喊,佢又喊。早早打好根基,上到小學,大家適應得無咁痛苦。

更何況私校深得黎係有方法教你小朋友,佢又上得開心,我覺得無咩壞處,只係比貴d學費。

如果小朋友讀私校幼稚園讀得唔開心,我當然覺得唔需要勉強;否則,我覺得沒太大問題。

回覆樓主:

英藝

鬼唔知咩,讀私校唔外補唔走火入魔我覺得中庸選擇

總好過k2,3 happy school, 但一至五補足中英數

而且我都成日負面情緒,但我細個窮,無上過興班補習班,阿媽連我間中學係band 幾都唔識,更不會迫我。所以...負面情緒同細個學乜好似無乜關係。

回覆樓主:

以我於職場所見, 我好相信一個人只要找可自己喜歡做的事, 保持熱誠便能成功, 為社會貢獻。現在教育只是催谷學生做不適齡的學習, 只會令更多學生失去學習興趣, 缺乏創意, 失去應有的童年玩樂時間。失比得的多。

eg_mere 發表於 18-10-22 08:52
以我於職場所見, 我好相信一個人只要找可自己喜歡做的事, 保持熱誠便能成功, 為社會貢獻。現在教育只是催谷 ...

我小朋友兩歲時都係咁諗....希望你之後唔會同我一樣被環境影響到變...

記住,而家係全日制,同我地當年好唔同
又請記住,求其讀二線係好大可能仲谷過一線

回覆樓主:

AI 同你讀書要打好基礎,完全是兩回事。

回覆樓主:

如樓主講L字頭嘅私幼我都幾認同,收大部份大b超大b,再喺2nd in入面揀d勁進取嘅家長,再喺k2開始搞面試班,講座,等家長感受到個壓力再外補,咁真係令到小朋友會考到好小學嘅。

但你唔去讀真係大把人去,我都係上黎呢道睇到好多人大讚,其實報pn真係不外乎lh, vic,st cat同km,最後一間我無去到,頭三間除lh外其他都有負面評價,但我去完三間學校共6次interview之後就發現網上嘅野唔洗盡信,自己去下感受下係最好。

我上年去L校嘅2nd in,真心見完後送我都唔讀,作為一個家長見到一個校長咁白鴿眼嘅咀面真係好驚訝!我都唔係幾明點解不斷話佢好好,學校將個氣氛洗腦去到你谷左都唔覺你諗下幾可怕。
‹ 上一主題|下一主題