用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
go

不是以小朋友為本的學校很可怕  

去了一間私校開放日, 他們展覽了PN 至k3的教科書, 程度相當深, k3已經寫筆劃多的字, 要重組句子和作句。
老師話每日有大約三份功課, 30分鐘可完成。程度深是要與預備小一, 而且課程要求是因家長反應, 時常聆聽家長意見。
家長又不是教學専家, k3就要學習深如小一程度的課程, 完全忽視適齢教學, 没有以小朋友為本的基礎思維。我聼老師解釋佷久, 也只是圍繞"家長同我地反映要咁", "啲同學學習冇問題"。
小朋友一手被這班教育者破壞童年。

邊間?

eg_mere 發表於 18-10-21 06:43
去了一間私校開放日, 他們展覽了PN 至k3的教科書, 程度相當深, k3已經寫筆劃多的字, 要重組句子和作句。
老 ...

認同你,可悲的是很多家長真係有此要求,會嫌課程淺未能涵接小一

老 ...

邊間?

回覆樓主:

幼稚園愈來愈谷,小朋友愈來愈叻,小一面試就愈來愈深,無奈。

老 ...

好同意無理由學校要聽家長加深課程,自己無辨學理念和定位嫁咩?

回覆樓主

極認同

另外小學程度唔知點解中學化咗好多都係一個原因

回覆 eg_mere 的帖子

好想知邊間,報名都慳返

LH?

回覆樓主

好認同
想知邊間

回覆樓主

我估KV

回覆樓主:

重組句子好多間直私都有考

老 ...

同意,好多都好恐怖。
k2 k3要重組句子,k3要默書,不過化名(趣味記憶遊戲)   

maggie196 發表於 18-10-21 12:42
我估KV

好像LH昨天開放日
KV無?

回覆樓主:

我大仔係龍仔,當年都係咁諗,最後讀左間happy school,冇進補,冇興趣班。我地係雙職父母,平日得放工時間同星期六日自己湊。我好懶,我只有晚上/假日同佢講下故事,同佢去公園玩,冇叫佢做d額外補充/寫字.而家上左小一,分別最大係寫多左好多字,同埋要自己去分析題目。可能係我仔蠢 ,而且個底差,測驗默書都要用好多時間溫書,但最終結果係唔合格,甚至係0分。所以而家到妹妹搵幼稚園,我就唔會再選happy school. 我好後悔阿仔讀左happy school, 因為我冇時間額外教佢野,而家小一見真章,阿仔自信心都差左好多。

回覆樓主

家長有自己的選擇,如果當初選happy school的幼稚園,小學最好考慮國際學校/去外國讀書,貫徹始終的happy。
如果喺香港讀書,唔好講什麼名校,一般的傳統小學一樣係咁深,咁多默書考試測驗,除非係天資聰穎,否則上到小一會特別辛苦,自信心亦會差。。。唔好睇少話上到小一小二先慢慢追,小朋友自卑心靈可能都會受影響。

rchan1 發表於 18-10-21 13:43
家長有自己的選擇,如果當初選happy school的幼稚園,小學最好考慮國際學校/去外國讀書,貫徹始終的happy。 ...

同意,以前唔識,仲覺得d家長讀間好深既幼稚園係怪獸家長,而家就覺得佢地係明智,我地讀左3年happy school, 而家小一要還番晒出黎。。。

maggie196 發表於 18-10-21 12:42
我估KV

我相信唔係,因為kv 冇開放日。同埋kv深得黎好注重德育

相反樓主講果間真係主力操小朋友考直私,德育方面就.....冇咁重視

利申:用家唔好鬧我呀,我覺得咋

lollylolly 發表於 18-10-21 14:26
我相信唔係,因為kv 冇開放日。同埋kv深得黎好注重德育

相反樓主講果間真係主力操小朋友考直私,德育方面 ...

你指LH?