用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-10-25 10:15
會報得2X間學校去考小一既人, 本身都有問題 (其實佢可能根本都唔知自己想要乜, 只好咪執輸囉!)

去讀邊間幼 ...

好多人都係有報錯無放過的概念

993rs 發表於 18-10-25 11:00
呢兩年報 2x 間真係好正常喎,上年龍年,今年有唔少做左大龍b。
我 so far 報左21間,單係 interview time  ...

都係。計埋d撞時間,其實最終可能只去到10數間。真係去到廿幾間個d,要好好彩先得。

wg_ann 發表於 18-10-25 11:32

LH係活動教學,所以上堂唔駛用書,d書係俾家長喺屋企伴讀( ...

所以話傳LH深個d人根本唔係用家。

993rs 發表於 18-10-25 11:33
中文最深應該係 KM?英文SC?

Delete

karllambb 發表於 18-10-25 11:48
咁邊間最深?
又邊間跟到係唔洗外補?

Delete

regen1988    發表於 18-10-25 13:22

karllambb 發表於 18-10-25 11:48
咁邊間最深?
又邊間跟到係唔洗外補?

Delete

regen1988    發表於 18-10-25 13:22

tomatojuice 發表於 18-10-25 12:12
咪囉。個小朋友有興趣,又學得開心,咪俾佢學囉。

其實d私幼,直私小,直私中,學d野,好似深好多廣泛好 ...

係呀,我走過一個幼稚園簡介會,佢哋話小朋友係趣味行先,困難行後

如果上堂係老師話跟住我讀 a-p-p-l-e Apple 咁,我諗就算咁容易,小朋友都唔鍾意啦

karllambb 發表於 18-10-25 12:01
so true, that's what i am so afraid right now. 我夠想小朋友開開心心, 我又做少啲野.現實係二三線一樣谷 ...

係囉。

現實係,唔一定係谷的家長先想入直私小。
有好多家長就係怕左官津小先想考入直私。

咁呢類target直私的家長,自然想打好個底,入到心儀的小學。

tomatojuice 發表於 18-10-25 12:31
其實呢幾間,都差不多。
好難比較邊間難d。

我所理解,KM、KV 既風格比較接近,而課程有少少你追我趕咁,越來越深。
當中有辣有唔辣,小朋友 assessment 真係好多野要溫習,但有津小既老師對我明言,係對呢班小朋友有所「期望」,意味若要扣門點都會有少許印象分優勢。

什麽叫助苗拔長?課程深都算,幼兒園就train學生寫周記,train忍尿吾卑中簡去洗手簡話要提早適應小學。甘噁劣的環境好多小朋一樣適應到,然后學校傢長就話沒問題啊!

wpc666 發表於 18-10-25 11:28
當年我的想法同樓主一樣,希望小女有個快樂童年。我選了happy school. 在K3時參觀小學發現功課太淺可能適應 ...

其實我覺得在香港,幼稚園同小學既教學模式好似有好大既鴻溝(龍校除外),即使考入直私,都唔代表可以放鬆,反而係另一個挑戰既開始,身邊有唔少例子都有適應既問題:
1.九龍塘名幼(谷)考入九龍塘私小(谷),放學後留校課外活動加學樂器加星期六番學校補英文,另加功課默書,日日都好忙,大人細路都頂唔順,想轉校。
2. 學券happy school考入二線私小,功課唔算多,但奈何小朋友功課要大人講解先識做,又做得慢,唯有一放學就去補習社,至少叫有人教功課,雙職家長放工後再跟默書或溫習。

wg_ann 發表於 18-10-25 13:06
其實我覺得在香港,幼稚園同小學既教學模式好似有好大既鴻溝(龍校除外),即使考入直私,都唔代表可以放 ...

3. 九龍塘名幼叩入二線津校,weekend功課十幾樣,仲要每份係做幾頁紙,除左星期五晚叫做可抖下,基本上星期六日都留喺屋企做功課。

我兩個小朋友 喺出名嘅happy school度讀
K3 仲係寫緊 單字 我都怕佢 上小學 變咗地底嗰一班 所以今年考小學
唯有報私小happy咗就返唔到轉頭架啦!

平心而論啦,香港讀書既競爭程度,令我聯想起幾廿年前系外國讀書,想入 medic 既要做 top 0.x%,同宜家幾千人爭百幾個位差不多。

我好想知,呢度覺得可怕既家長,有幾多人係:
- 名校 old boys/old girls?
- 有阿哥家姐已入心儀小、中學?
- 小朋友好醒或資優級別?
- 預算報 international sch?
- 會真係放棄 Maryknoll而入天虹?

如果以上答案全部「否」的話,我都好希望聽下你意見,還有咩方法可以令小朋友愉快學習?

回覆 tomatojuice 的帖子

Can you also give some comments on HKPS 樂基? (Although HKPS (KLT) has been closed down, I think parents who are studying or interested in Harts (a continuation of HKPS) would like to hear). Thanks.

回覆 wg_ann 的帖子

我目前正在經歷,學券happy school 去左二綫頭小學, 功課不算多,但教得快,一開始就是默寫句子。 好多小朋友零分。 我覺得小朋友開始學習就零分都會打擊學習興趣,尤其小朋友還在適應小學階段。  

993rs 發表於 18-10-25 13:26
平心而論啦,香港讀書既競爭程度,令我聯想起幾廿年前系外國讀書,想入 medic 既要做 top 0.x%,同宜家幾千 ...

very well said haha
those said "let the kid grows" are mostly holding 25 marks to not bad schools lor
or, the kid is maths (etc) gifted

SarahGil 發表於 18-10-25 14:38
回覆 tomatojuice 的帖子

Can you also give some comments on HKPS 樂基? (Although HKPS (KLT) has been ...

Delete

licpd 發表於 18-10-25 12:49
什麽叫助苗拔長?課程深都算,幼兒園就train學生寫周記,train忍尿吾卑中簡去洗手簡話要提早適應小學。甘噁 ...

其實大部分幼稚園,都有上洗手間的時間。
一般三小時內,有2次。
另外,坐校車的同學,回校後及上車前,都額外再有上洗手間的時間。
我認為三個小時,足夠有餘。

在課堂當中如舉手話需去洗手間,老師會唔俾嗎?有唔俾的話,真係好奇想知係邊間。

關於適應小學,小學一般有3個小息及午膳時間,都可以去洗手間,小學的老師亦鼓勵在小息及午膳時,充分利用呢d時間去洗手間。

咁樣好變態嗎?其實係良好time management 呀。俾左時間你去厠所,你又唔去,上上下堂又走去去厠所,如果個個都係咁,會否影響課堂教學進度呢?又會否有秩序問題?

tomatojuice 發表於 18-10-25 16:19

唔好意思,我講沙田個間樂基。

正如我地大人,去睇戲,開場前都會去左洗手間先,唔想miss中間的情節。又,有d話劇,在上演時,中途唔準離場㗎,係小休先把握時間去厠所㗎,唔會騷擾到其他人嘛。好變態咩?
‹ 上一主題|下一主題