用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

回覆樓主:

Delete

回覆樓主:

Delete

regen1988    發表於 18-10-25 13:23

回覆樓主

可怕的係網上的以訛傳訛,大多數話某某幼稚園深的,其實往往並唔係用家。以偏概全。

當年我的想法同樓主一樣,希望小女有個快樂童年。我選了happy school. 在K3時參觀小學發現功課太淺可能適應不到小學,開始外補。
最後不幸要叩門,非名校叩門是小學二年級的數學。 入到二綫頭的小學,第一次英默中默都是長句子。如果沒有外補,相信小女會是零分,因爲太多生字。

回覆樓主:

Delete

tomatojuice 發表於 18-10-25 11:15
對於一間幼稚園,深唔深,只係睇佢教科書就得?

作為一個用家話你知,LH的書,睇落深,但學校的教程,根本 ...

LH係活動教學,所以上堂唔駛用書,d書係俾家長喺屋企伴讀(讀唔讀隨你),亦唔駛帶番學校。
課程簡介會講明N班d書好多字係俾家長睇,幫家長同小朋友伴讀時講解,唔係要小朋友從書中識字。
大家如果就咁睇本書就以為係要N班識晒d字係有d誤解,d字其實係俾家長睇用黎講解故事(啱晒唔識講故事既家長)。

tomatojuice 發表於 18-10-25 11:30
我家族有好幾個同齡的小朋友。
SC,KM,KV,GH ,迦南,樂基都有。
我地比較過每月課程大網,教材,甚至學 ...
中文最深應該係 KM?英文SC?

回覆樓主

如果要講谷唔谷。
好多時,睇父母取向多於學校教學。

讀學卷幼的,有d嫌唔夠深,中文又上認字班,英文又要搵net上門,數學又補。以求追上私幼程度又或作升小準備。

想happy school,但又想要band1英中,
呢d想法會否有點兒不現實?
又要馬兒好,又要馬兒不吃草。

tomatojuice 發表於 18-10-25 11:22
關於英文,LH從PN開始係用拼音為主,根本就無需認字。何來艱深之有。

數學,直到K2 都係10以來加法,學期 ...

Yes, LH’s English program starts from Phonics rather than Alphabet. Kids startfrom “sounds” rather than “A-Z”.

That’s what exactly the kids start learning English in foreign countries.

From PN, they learn one sound per week. The school provides a lot of interestinggames for students to learn proactively.

LH students are strong in “spelling” as they know how the blending forms whenthey listen to the sounds.

tomatojuice 發表於 18-10-25 11:30
我家族有好幾個同齡的小朋友。
SC,KM,KV,GH ,迦南,樂基都有。
我地比較過每月課程大網,教材,甚至學 ...
咁邊間最深?
又邊間跟到係唔洗外補?

回覆樓主:

Delete

rchan1 發表於 18-10-21 13:43
家長有自己的選擇,如果當初選happy school的幼稚園,小學最好考慮國際學校/去外國讀書,貫徹始終的happy。 ...

但其實讀國際學校,如果有入大學的打算。
最後都要面對公開試。

咁即係都睇成績。

Dordormummum 發表於 18-10-21 17:44
我都勁勁同意!而家大囡讀happy school, interview almost all failed!!!!! 如果有得再選、我唔會俾佢讀ha ...

其實happy school,小學唔揀一線,接受大抽獎,抽到邊間都無所謂,咁上到小學,慢慢黎,應該ok

Nemo_baby 發表於 18-10-21 23:22
相信樓主仲係喺初步認識同幼稚園嘅階段,如果樓主再發掘多d,就會發現大部分私幼都係咁,佢去open day 嗰 ...

認同。

karllambb 發表於 18-10-22 08:03

Delete

wpc666 發表於 18-10-25 11:28
當年我的想法同樓主一樣,希望小女有個快樂童年。我選了happy school. 在K3時參觀小學發現功課太淺可能適應 ...
so true, that's what i am so afraid right now. 我夠想小朋友開開心心, 我又做少啲野.現實係二三線一樣谷, weekend 17樣功課, crazy!! 樓主話佢遇到, 仲要係求其樓下, 但我樓下個間咪就係weekend 17樣功課囉!! 點搵? 樓主又唔肯分享!!

monodad 發表於 18-10-22 14:00
呢個post俾我感覺係睇完眾多回應係會會心微笑一下,世界係變咗,希望家長們學會現實同理想之間存在嘅巨大差 ...

非常認同。

MrsPerthLiu 發表於 18-10-22 17:31
其實我諗幼稚園嘅時候,確實係諗左小學嘅方向先。

我諗我應該負擔唔到由幼稚園開始讀國際學校到中學畢業, ...

「我認為小朋友上堂時應付自如又讀得開心,呢啲唔叫谷,讀書讀到拉牛上樹咁就叫谷。」

無錯。呢句認同到不得了。
去睇間學校谷唔谷之前,都要秤下自己小朋友斤兩。
同一間學校的學生,都有高有低。
走去問個考級頭的,佢可能讀得輕鬆,有自信。去問個包尾的,佢實話辛苦追唔上唔開心。

monodad 發表於 18-10-22 17:37
仲有一件事係大家都忽略咗嘅,其實有好多龍幼嘅課程都相對happy,而且呢D龍幼一般升小比例都達80%以上,如 ...

MrsPerthLiu 發表於 18-10-22 20:36
啱呀,我細個讀幼稚園學嘅嘢都深過我媽學嘅野啦,我嗰間仲要係鄉村入面嘅幼稚園。

好似我有朋友啲細路好 ...

Delete
‹ 上一主題|下一主題