用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

回覆 pancake5354 的帖子

dont believe in networking!!! i have friend who is promoted to big 4 partner now, already changed!! changed to be friend with more upper class people!! its so naive to believe in networking!!  benefit works only in "mutual benefit"!!

pancake5354 發表於 18-10-24 15:30
同意現在香港的教育攪成咁, 管理教育的官是最大責任, 只抱住唔做唔錯, 及擦大陸鞋的態度去處理教育事務... ...

極認同

karllambb 發表於 18-10-24 15:47
回覆 pancake5354 的帖子

dont believe in networking!!! i have friend who is promoted to big 4 partne ...

咁細個邊有networking。只能講入直私或者國際啲家長教養同經濟能力好啲,小朋友可以喺一個好啲環境長大。至於大個咗同邊個做朋友真係好多考慮。

prswinki 發表於 18-10-24 19:12
咁細個邊有networking。只能講入直私或者國際啲家長教養同經濟能力好啲,小朋友可以喺一個好啲環境長大。 ...

我係回應一位話‘在出門靠朋友的前題下, 我會覺得父母花錢在直私中小學, 唯一給予小朋友最大得著就是有多點機會認識將來有大機會點去到上流社會的同學。 這點我是認同的...’

我就係唔認同至要打一堆話...

pancake5354 發表於 18-10-24 14:45
haha, 或許你小朋友仍然是幼稚園階段, 所以以為升到直私小學就可以避開催谷操練及功課多的問題。

不能同意更多。並唔係個個小朋友都係尖子,一教就識,3歲幾就自己讀到ORT level 3,識認幾百個中文字。

我亦相信L校啲學生係開心上學,因為有同學仔入咗去真係本身係quick learner,比同齡學得快好多。

只不過而家做家長真係難做。如果仔女正常資質,入官津就算有分,但入到去又係操練,每9、10點唔洗瞓。一係由幼稚園開始已經操定先等佢升小無咁辛苦。

想揀活動教學嘅私小,眼見唔係一線直資1st in已經考rhinoceros 同hippopotamus 點讀,真係令你明白想入happy school,麻煩你谷咗先。

最後一條路係有財力讀國際,但係如果唔係foreign passport,真係要由pre-nursery 好開始讀,唔係中途轉校有錢都未必有位。

karllambb 發表於 18-10-24 19:17
我係回應一位話‘在出門靠朋友的前題下, 我會覺得父母花錢在直私中小學, 唯一給予小朋友最大得著就是有多 ...

我係認同你講嘅。直私只能希望小朋友同家庭背景好嘅人一齊,一齊成長,無咁易學壞。至於會跟住上上流就要睇自己小朋友上唔上進。朋友間唔同階層無乜話題好快越行越遠,莫講話小學,就算中學同大學朋友,而家仲keep住都唔多。

回覆 wg_ann 的帖子

咁係第2次讀N  定第一次讀N?

枝枝爸 發表於 18-10-22 10:14
由面試已經洗腦,當年面試見校長,問小學target 啲咩,我唔係好識,就答區內二線直資,就俾佢話要報多幾間 ...

洗腦呢個term真係好貼切
有朋友對仔讀L字頭嗰間,佢講到話如果細佬跟唔到哥哥讀L,佢話完全無第二間睇得上眼
然後哥哥今年考小一,報左2X間

我真心覺得佢被洗腦洗得好緊要

回覆 cody0622 的帖子

興趣班呀..

回覆樓主:

第一,學術語德育基本上係冇矛盾,唔好以為有德育便冇學術,有學術便冇德育, 同埋記住德育應該由家庭去主導。

第二,當你知道考小一/小一課程困難,但不幫助小朋友準備一下(任何形式也好),只懂埋怨教育和社會的錯, 也不算是太負責任。 父母應該趁這幾年觀察一下自己嘅小朋友,看看他適合什麼學校, 決定怎樣幫他準備才是應有嘅態度。

回覆樓主:

當年我細女在LH讀n班,然後轉到龍校升讀k1,主要是她想跟姐姐一起返學和我們不想犧牲時間來準備小一面試, 我們當時亦有掙扎過。

LH課程雖然係深,但細女當年和同班同學亦能開心咁學習,見唔到老師和校長的白鴿眼, 佢哋都係為學校和學生著想。 當你在冇準備之下去考小一 (當然亦要睇下小朋友嘅性格和資質), 基本上很難是跟其他人去競爭。 當你見到她舊同學有較多second/ third round 面試機會, 我們並不羨慕亦是我們選擇的可預見結果, 這是他們付出的時間和努力所應得的。 我們得到的是寶貴的親子時間和較低嘅考小一壓力。

回覆樓主:

在香港做父母絕不容易, 我哋要抵受與別人比較和學校嘅壓力和誘惑,希望畀到一個適合成長嘅環境畀小朋友, 能夠可以唔補習唔通宵, 延長得幾長就幾長,讓他們有時間去作息和玩耍。

這是我作為大女讀小三和細女讀k3的一個感想和希望, 珍惜短暫親子嘅時間,不要作無謂嘅犧牲,共勉之!

hontari 發表於 18-10-24 23:44
洗腦呢個term真係好貼切
有朋友對仔讀L字頭嗰間,佢講到話如果細佬跟唔到哥哥讀L,佢話完全無第二間睇得上 ...
會報得2X間學校去考小一既人, 本身都有問題 (其實佢可能根本都唔知自己想要乜, 只好咪執輸囉!)

去讀邊間幼稚園佢都會咁做

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

prswinki 發表於 18-10-24 19:43
我係認同你講嘅。直私只能希望小朋友同家庭背景好嘅人一齊,一齊成長,無咁易學壞。至於會跟住上上流就要 ...
peer group.....

基本上, 未到中學階段, peer group都可以有好大變化

從小只認識某種階層既人, 反而容易變咗晉惠帝

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-25 10:15
會報得2X間學校去考小一既人, 本身都有問題 (其實佢可能根本都唔知自己想要乜, 只好咪執輸囉!)

去讀邊間幼 ...
呢兩年報 2x 間真係好正常喎,上年龍年,今年有唔少做左大龍b。
我 so far 報左21間,單係 interview time 撞時間、或太趕的都冇左5間;3間 rejected;1間收左;12間等緊,當中真係想要的只有5間,包括DB,其它係比佢熱身,有心儀offer就收工。最終有 offer 機會當有50% 已算唔錯,DB打定輸數,即係話其實我最多只會收到2間心儀小學 offer。

consider 我小朋友非首名、冇靚地址、冇得跟阿哥家姐;時間太趕的我都唔會去、一日有3場的我只揀兩場、中間比小朋友訓個覺先再出發。除非你 target 聖三一之類(無貶低既意思,學校有愛心,但事實上係相對易考入),否則 YW、Paul boys、GT、APS、KTS、SFA、RC、CKY好多人想要,但中簽率加埋都冇50%

而且實際會去 interview 的,通常都少過實際報名的。上面講的事主第一次玩,報得多其實唔出奇,真係去咁多先有問題

回覆樓主:

Delete
‹ 上一主題|下一主題