用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

高0媽媽 發表於 18-10-22 17:11
其實坊間有好多happy School 標榜以兒童為本。仲要係優質免費教育。但奈何好多家長對呢類學校冇乜興趣,參 ...

so true, frankly i m similar to those parents you mentioned... i previously blamed those parents pushed their children to learn ahead ... well.. my child is K2 now and i m sorta doing it now... i hate to do so, while at the same time, i AM so afraid no primary school offer or draw a tier 2 (often using stupid way to "die push" students), tier 3 (many SENS) school next year.... !! Btw, even happy private or direct subsidized school like HKUGA, you still need to have a not that basic knowledge!!!
The HK education is simply training the parents to be a "monster" as you have no choice!!

fadgare 發表於 18-10-22 15:54
其實德育主要係靠家長, 學校可以幫助培養基本禮貌, 一些品德上的習慣,以及如何同同學相處
...

我相信一些有宗教背景嘅幼稚園培養德育方便會比其他私幼更著重,特別係天主教辦學嘅幼稚園。小朋友係monkey see monkey do,別輕視朋輩及師長嘅影響力,好多時候老師講一句好過妳講一百句,同學教壞妳個仔易過妳糾正佢一千倍。

L+H    發表於 18-10-22 22:21

回覆樓主

其實我諗幼稚園嘅時候,確實係諗左小學嘅方向先。

我諗我應該負擔唔到由幼稚園開始讀國際學校到中學畢業,所以唔諗國際學校。
直私小學都有機會負擔到,即係最有可能讀津校啦。好勒,而家時勢,唔好話名校,就算屋邨小學,功課默書測驗一樣多,因此我亦撇除了happy school 幼稚園,俾你happy 左3年,之後點算呢?咁不如幼稚園就讀返學術啲嘅,早啲適應囉。

其實樓主講嘅好多人都明白,但係現實又係另一回事喎。再者,我認為小朋友上堂時應付自如又讀得開心,呢啲唔叫谷,讀書讀到拉牛上樹咁就叫谷。

仲有一件事係大家都忽略咗嘅,其實有好多龍幼嘅課程都相對happy,而且呢D龍幼一般升小比例都達80%以上,如果要讀happy school,何不考慮讀龍幼?但事實上某D課程比較淺嘅龍幼家長何嘗不是一樣將小朋友嘅校外時間去外補?到底咁做所為何事?答案係即使小學課程幾淺都好,但要去進補嘅壓力並非來自學校,而係來自妳小朋友嘅競爭對手,即係同學也,如家長不屬於要小孩去爭遂於要名列前茅的話,又何需強迫自己和小孩去所謂被香港的教育制度「谷」?

rchan1 發表於 18-10-22 15:45
反而我覺得呢間係「以香港小朋友為本的學校」,在現實與理想取得平衡。香港教育呢條路,除左學術知識之外, ...

我記得面試時校長問我點睇愉快學習同追求學術兩者,我真心覺得兩者其實無抵觸,有愉快既學習環境先會學得快學得好,如果唔係,唔通唔愉快既學習環境先更有助學習? 所以我唔覺得學得快/深入就一定等於無童年/可悲,如果真係讀得咁慘,應該好多人會轉校/劣評。

回覆樓主:

只要唔在乎成績的話,覺得讀band3學校都冇問題時,任何一間學校都係happy school。。。。我見到高年級有d放棄學業既學生係好happy 架,佢地想學咩就學咩,功課交唔交都係自主決定 問題係樓主小朋友向香港讀書時,係咪可以堅持理想到最後。。。

回覆樓主:

家長望子成龍十分合理, 學校為迎合家長加深課程不理以童為本的基礎教育概念是要不得。
是否谷, 常理看課程就知道, K3需要理解抽象的概念condensation嗎? 他們要有這些資識但不是幼稚園。
家長其實有選擇, 但小明友没有。

eg_mere 發表於 18-10-22 18:54
家長望子成龍十分合理, 學校為迎合家長加深課程不理以童為本的基礎教育概念是要不得。
是否谷, 常理看課程 ...

又或者咁諗, 呢間有開放日,某d 幼稚園無
其實可能佢地都有學,只不過未必人人知道

同意另一位家長講, 係香港教育制度迫家長變怪獸...大家都好想6歲先學寫字,開開心心享受童年...但現實不容許, 唯有搵個自己接受到既方向同學校.

有人話KV 好傳統, 小朋友讀完適應小一無問題...默書測驗一樣有...自己小朋友無讀過,唔敢講係點...但KV 都係極受家長歡迎既幼稚園, 原因呢?

eg_mere 發表於 18-10-22 18:54
是否谷, 常理看課程 ...

樓主我都幾欣賞你,我睇左ek好耐,真係無乜人講lh唔好,所以我都一直以為佢性價比好高,我in完後都無分享,因太多fans唔想觸動到大家神經。
其實谷唔係問題,我小朋友都係讀私幼,目的都係想佢有好d語境,我小朋友返學都好happy,返左2個月學我已經見佢好有禮貌同有規矩左好多,而且三語都有嘗試同我講。
佢學校有唔少人放棄offer原因之一小一placement唔夠好,但我自己覺得唔差,所以好同唔好好個人,而且happy得黎係咪真係要去到band3咁極端?谷得黎又係咪要k3學中學嘅字?真係好值得深思。
老師一個神情學生都會學到,我自己真係唔敢睇少,都係嗰句,自己親身感受係最直接,無一間學校係完美,選擇岩自己小朋友就得

piglover    發表於 18-11-4 08:05

老實講,從來唔覺得私幼邊間好過邊間,但覺得人類係一種會進化嘅生物,以前妳細路仔唔識嘅嘢唔代表而嘅嘅小朋友唔能夠理解或者去探索,我以前小學先開始識字同睇書,唔通而家父母會容許小朋友咁?咁仲駛伴讀?我覺得可以俾自己小朋友接觸一下父母認為所謂「不合適小朋友」深度嘅課程先決定係咪要佢地學D比較妳以前年代進化咗嘅知識係咪真係咁不人道先囉⋯⋯

monodad 發表於 18-10-22 17:25
我相信一些有宗教背景嘅幼稚園培養德育方便會比其他私幼更著重,特別係天主教辦學嘅幼稚園。小朋友係monke ...

我覺得係睇你好唔好彩撞到咩老師,冇話邊間幼稚園一定好

monodad 發表於 18-10-22 19:55
老實講,從來唔覺得私幼邊間好過邊間,但覺得人類係一種會進化嘅生物,以前妳細路仔唔識嘅嘢唔代表而嘅嘅小 ...

啱呀,我細個讀幼稚園學嘅嘢都深過我媽學嘅野啦,我嗰間仲要係鄉村入面嘅幼稚園。

好似我有朋友啲細路好鍾意恐龍,成日搵啲書睇,睇到記得晒啲恐龍名(英文)同恐龍嘅分別,咁佢又真係學到,唔通要限制佢睇返得幾粒字嘅peppa pig咩?定係要等佢大學讀考古先俾佢睇恐龍書籍?

monodad 發表於 18-10-22 17:37
仲有一件事係大家都忽略咗嘅,其實有好多龍幼嘅課程都相對happy,而且呢D龍幼一般升小比例都達80%以上,如 ...

好少少嘅龍幼其實好難考,就算好彩入到,誰保證不會成為果10-20%?萬一上唔到小學,讀津校都唔易,大女谷嘅學券幼上普通津小,資質平平想考好少少都好吃力.... 到好彩上到龍小,大部分龍小都唔係happy,唔打好個底,happy 3年上到小一一嘢打沉.... 細女讀龍幼,心態上係輕鬆啲,因為唔係讀龍小就係家姐間津小,冇咁徬徨,但自己都會做少少功夫,未必係谷但唔會完全鬆懈,至少會在認字上落下功夫...

MrsPerthLiu 發表於 18-10-22 20:36
啱呀,我細個讀幼稚園學嘅嘢都深過我媽學嘅野啦,我嗰間仲要係鄉村入面嘅幼稚園。

好似我有朋友啲細路好 ...

小朋友有興趣自然想理解更多, 鐘意恐龍而認識不同恐龍的英文正正是因為他們有興趣自發學習, 以童為本。
現在是學校把深課程無理加給小朋友, 滿足家長要求, 違反教育理念。家長學校合作認同, 把歪風常理化。

eg_mere 發表於 18-10-22 21:01
小朋友有興趣自然想理解更多, 鐘意恐龍而認識不同恐龍的英文正正是因為他們有興趣自發學習, 以童為本。
現 ...

咁如果學校將嗰啲所謂「深」嘅課程整到好有趣,令小朋友想去睇想去學,咁算唔算係令小朋友有興趣?

eg_mere 發表於 18-10-22 21:01
現 ...

想請教你將來諗住報考邊間小學?

fadgare 發表於 18-10-22 20:18
我覺得係睇你好唔好彩撞到咩老師,冇話邊間幼稚園一定好

無錯,每間學校都有好同無咁好(唔敢講差)既老師,每升一級又會面對新既老師。
有人話名幼老師白鴿眼(因為唔憂收生),我都試過面試時有咁既遭遇,但我有朋友讀龍幼亦話老師好串(因為唔憂家長投訴),所以真係好睇個人遭遇,我亦覺得無一間學校係十全十美。

wg_ann 發表於 18-10-22 22:33
無錯,每間學校都有好同無咁好(唔敢講差)既老師,每升一級又會面對新既老師。
有人話名幼老師白鴿眼(因 ...

唔好話學校白鴿眼,而家連面試班興趣班都揀人嚟收.... 所以我覺得我個仔間學校好好,有教無類

MrsPerthLiu 發表於 18-10-22 21:15
咁如果學校將嗰啲所謂「深」嘅課程整到好有趣,令小朋友想去睇想去學,咁算唔算係令小朋友有興趣?
...

你形容的比較像[糖衣陷阱]。
學校是群體學習的, 不是一對ㄧ。老師教導不適齢的課程, 有小朋友跟不上是十分正常的事。就算教學多有趣, 學生跟不上也是課程問題, 但小朋友就感到挫敗, 是自己有問題。小孩喜歡恐龍, 家長可循循善誘. 全班也要學習不適齢的恐龍專業詞彙是不需要的。每個小孩也是獨特的。教育工作者是要啟發小朋友, 讓他們盡展自我才能。
‹ 上一主題|下一主題