用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

eg_mere 發表於 18-10-22 18:54
家長望子成龍十分合理, 學校為迎合家長加深課程不理以童為本的基礎教育概念是要不得。
是否谷, 常理看課程 ...

如你説的是LH,學校會用易明的方法解釋雨水的形成,小朋友容易理解,同時亦覺得有趣。condensation 並非很難以理解的,只視乎你用什麼方法去教。LH 正正就是活動教學的學校。

pancake5354 發表於 18-10-25 18:57
Condensation 能夠具體一點通過活動教學, 展示給小朋友看的, 當然唔會太離地。
而事實, 再離地的知識更多 ...

K3教中學嘢又真係堅離地,好彩暫時未見過。

tomatojuice 發表於 18-10-25 12:32
我家姐個case係,大女讀SC,細仔讀LH。
佢的評語係,LH係happy school。

LH K2用家,阿女讀得好開心,我地真心覺得係happy school!

平日只參加興趣班(全玩冇考cert),冇外補中英數,其實日日開開心心,總好過日補夜補擔心學校既野唔夠深!

pancake5354 發表於 18-10-26 00:30
溫馨提示你,在 K3 的時候幫小朋友外補一下中文會好一點。 因為年年畢業生家長回来多數都係反映中文接不到 ...

係,自己小朋友亦明顯鍾意英文多d

回覆 pancake5354 的帖子

其實中文唔易架﹗所以我都打算早少少同阿女報下中文或者宜家播多D中文碟,睇多D中文書

pancake5354 發表於 18-10-26 10:26
所以, 我的立場就是覺得小學課程定位出現問題, 再加上很多學校採用普教中去處理這科已比較離地及脫離普遍 ...

小學程同幼稚園課程有大落差係一個事實,最不知所謂既係EDB, 早年仲為咗安撫個D天真既家長,將"接受學券"既幼稚園課程要求降低

家長自己諗諗,小一開學已經要小朋友面對50-80字既中文閱讀理解, 數學亦有不少文字題, 全部亦要"寫字"去答.

大部份家長自小重英輕中, 到小朋友上到小學就會後悔.

幼稚園階段乜都唔預備, 你估小朋友上到小學就會自動攪得掂? 定係由天堂跌落地獄呢?

不要天真以為直資/私立小學會好D, 真正可以逃避呢個煩惱, 只有走去國際學校, 不過前題係你要有錢, 又要入到.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都係唔明點解只有國際學校先解決到問題?國際學校就無其他問題?其實將來參加任何有公開試都有壓力吧,外國學校都有等級吧。。。

回覆 tomatojuice 的帖子

係囉,我覺得好悲哀,大部份既人都係主流教育,但好多專家都話國際好國際好,唔講錢都唔係話入就入,咁即係大部份人都係接受緊唔理想既教育方式,主流真係無好/正常點既學校嗎

janicelwy 發表於 18-10-26 12:26
回覆 hkpapa852 的帖子

我都係唔明點解只有國際學校先解決到問題?國際學校就無其他問題?其實將來參加任 ...

國際學校基本上以英文為主, 認字同寫字會輕鬆D

國際學校初階 (對應傳統學校小三前) 對認字既要求其實好低, 只需認得D字同識讀, 唔一定要識寫.

以同齡計算, 係香港傳統小學既小一學生, 可以默寫到既中英文生字, 基本上多N倍.

至於中文, 初階既國際學校學生, 可以話係文盲.

日後公開試, 國際學校係用國際課程, 如果係IBDP通常只有一科係用中文 (就係中文科), 如果係考GCE-AL/IAH, 基本上連中文都唔駛學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

janicelwy 發表於 18-10-26 12:34

係囉,我覺得好悲哀,大部份既人都係主流教育,但好多專家都話國際好國際好,唔 ...
只要唔追求分數, 其實任何學制都無乜問題.

如果追求分數, 任何學制都有不足

janicelwy 發表於 18-10-26 12:34

係囉,我覺得好悲哀,大部份既人都係主流教育,但好多專家都話國際好國際好,唔 ...

執行者(即老師校長)也有關係,我小朋友讀私幼k2,中文老師係一筆出左少少都圈,英文net就係咪都tick, 俾足三個印仔。我小朋友而家好鐘意做英文功課,但就成日避中文功課

我覺得大部份幼稚園課程都係三小時,顧此就會失彼,很難可以一間幼稚園同時看重中文、普通話、英文、德育、閱讀、解難能力、群性發展、高階思維、體能、藝術、音樂等等。

作為家長選擇幼稚園時,都可以諗諗自己可以幫到小朋友哪一方面,將另一方面交多少少俾學校。我自己就比較想多些親子時間,將學術交俾學校,所以就選了一間私幼。唔知我咁諗有無錯……

回覆 Kangaroojoey 的帖子

唔好灰心..

我都分享下我經驗, 我小朋友都讀happy school大, 我完全沒有加補任何深的課程. 但佢地接上小一, 也算過渡.

我們唯一有做的就是自小有閱讀, 認真寫字, 及課後認真溫習 (不是額外加補, 就是讀那些很容易的學校讀本而矣) 但只要讓小朋友有呢個認真溫習, 寫字, 閱讀的習慣, 原來佢地升上小一就不會對煩重的功課太難適應. 當然開始時會有點吃力, 有點不及別人, 這個我們也理解, 因為始終是Happy school上來, 我們也只要他們盡力就可以了.

但第二個學期, 己經見到他們的成績有顯注進步, 是可以做到級十以內, 這個也讓我喜出望外, 原來我自己以為春虫虫的小東西, Happy Happy 上傳統小一也會有好成績. 不過我兩個小朋友也是有分別的, 第一個比較定, 上小一基本上不太難應, 第二個本身比較懶散, 有點扭計. 但兩個成績也沒有大問題, 第二個學期就可追回了.

我們感恩有三年happy school, 小朋友可以留白三年, 玩下, 輕鬆下, 有愛心, 有德育, 均衡地發展.上小一又輕輕鬆鬆接上.

你要努力, 唔好失去信心, 小一才剛開始, 可能下個學期就可慢慢追到. 學習是漫長的旅程, 最重要讓佢地唔好失去學習的興趣.

‹ 上一主題|下一主題