用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 interview坐位與結果
go

interview坐位與結果 [複製鏈接]

回想我小朋友考私幼時,每round十幾人,小朋友排排坐面向老師,老師在中間面向小朋友。只是,老師主要看前面,坐在一邊的小朋友先有反應,老師都像沒有看見。

小學1st in 人很多,但2nd in 每round相對人少,咁坐位會否影響結果?即坐中間比坐旁邊有優勢?
   0    0    0    1

終於有人問尼類戰術性問題...
要增加成功率o既招數有好多
Group In係好唔公平好膚淺的
你的樣子如何, 你的日子也必如何
最重要係做好老師第一眼o既印象
一個老師一日起碼in百幾人
你唔執靚D醒D邊個會理你

回覆樓主:

一定有影響。

而且同組有沒有異類小朋友(推人、寸人、大叫、踢人)更重要。排隊時是否前後遇上這些小朋友亦會影響小朋友心情。

我在某私小門外排隊等面試就後面排了一對沒有修養的母子,周圍鬧人排隊排得唔好,嚇死。

所以,都係睇運氣。

TAIOU4 發表於 18-10-16 01:27
終於有人問尼類戰術性問題...
要增加成功率o既招數有好多
Group In係好唔公平好膚淺的
我親友個女係矇豬眼... 但係考幼稚園時有好好offer啊!基本上百發百中

sailormercury 發表於 18-10-16 08:57
一定有影響。

而且同組有沒有異類小朋友(推人、寸人、大叫、踢人)更重要。排隊時是否前後遇上這些小朋友 ...

我都覺運氣是不可缺的。
例如老師們有幾條問題輪流用, 撞正老師嘅(問題A)識,(問題B)唔識,問正亞女用了(A),咁未有機會取錄。
又例如小組坐位,咁啱老師瞓捩頸望多咗邊位,邊位D小朋友係未又大機會D呢。
我感到成功與否都關天時地利人和。

vincielau 發表於 18-10-16 09:13
我都覺運氣是不可缺的。
例如老師們有幾條問題輪流用, 撞正老師嘅(問題A)識,(問題B)唔識,問正亞女 ...

所以考小學,運氣不可少

sailormercury 發表於 18-10-16 08:57
一定有影響。

而且同組有沒有異類小朋友(推人、寸人、大叫、踢人)更重要。排隊時是否前後遇上這些小朋友 ...

其實遇到同班同學都好危險。自己入咗去排隊時雞啄唔斷咁傾計又玩下咁。尢其男仔好易咁分晒心。

回覆樓主:

有時看眼緣
曾經仔和其他4位小朋友一起面試時,仔說面試者只點他及另一位小朋友答,其他3位都有舉手,但没有機會回答問題。(整場面試)

回覆樓主

有D學校group in 係1x人一組由3-4個老師負責in 大半至一小時,期間有群體合作task ,亦有個別問問題。有啲甚至in兩個小時,期間會轉房轉老師去評估小朋友。

運氣、緣份固然重要,因為冇可能每個小朋友每1分每1秒的表現也被留意到及記錄在案。但我相信有經驗的老師其實已經可以睇到好多野eg 小朋友的性格、態度、行為、自理及學術能力等等。

有學校final in 時,會同家長分享返小朋友之前的面試表現,小至一些細節學校也能留意到。

當然咁多人考都要講天時地利人和LU...真係睇下你當天好唔好彩...咁多小朋友無可能一個一個問到晒同答到晒...有D學校IN 20 MINS都完了...點會問到晒呀...表唔表現到自己就真係彩數了...

新秦先生 發表於 18-10-16 11:19
咁可能爭取表現都係考核一環呢~
係呀..GROUP IN都係想睇下你有無主動舉手答問題...

回覆樓主

洗唔洗睇埋坐位風水,可能要帶定羅庚去in先得

babieblue 發表於 18-10-16 10:12
有D學校group in 係1x人一組由3-4個老師負責in 大半至一小時,期間有群體合作task ,亦有個別問問題。有啲 ...

我睇人睇左幾十年,邊個係人邊個係鬼,我一眼就知」

MillieLin 發表於 18-10-16 09:59
有時看眼緣
曾經仔和其他4位小朋友一起面試時,仔說面試者只點他及另一位小朋友答,其他3位都有舉手,但没有機 ...

我老公成日叫我死鬼咁緊張,話中間包含咁多變數,就“ 既來之則安之” 喎。

蝦米豬 發表於 18-10-15 23:46
回想我小朋友考私幼時,每round十幾人,小朋友排排坐面向老師,老師在中間面向小朋友。只是,老師主要看前 ...

唔會喎,已經唔係幼稚園啦。

無論集體遊戲,或者小組活動,老師都係行來行去,唔會有死位睇唔到。

當然有D 細路搶眼D,呢個無法。

選擇同D "外籍" 有口音一隊
不過要隔開幾個炮灰...

回覆樓主:

考小學成幾千人面試,點會係一面之緣就取錄咁簡單。通常都係逐項計分,最高分嗰批咪入選囉!

MillieLin 發表於 18-10-16 09:59
有時看眼緣
曾經仔和其他4位小朋友一起面試時,仔說面試者只點他及另一位小朋友答,其他3位都有舉手,但没有機 ...

你仔取錄了?
‹ 上一主題|下一主題