用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學真係好差
樓主: koller
go

數學真係好差   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-10-16 11:58
我女及阿女表姐係旺角細型補習社補數, 呢間補習社老闆係科大數學系畢業, 鍾意幫學生 "補底" (清 concept  ...

請問可以pm旺角補數學補習班資料給我嗎?

回覆 小時了了 的帖子

請問可否PM 這間旺角補習社的資料給我?謝謝🙏

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

koller 發表於 18-10-14 21:53
小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格,諗住升中會自覺d, 同埋理解能力高d,點知吾係囉⋯⋯ 正 ...
近排跟數,都跟到好mung,本身小朋友數都是弱和感差,見你地咁講有得谷都係操下題先。至於不小心好難fix ,於是又教下佢估近似值,諗下答案make 5 make sense,再back to square one chk 番成條數,最後再加句:若小心d就做少好多野

MrBeast 發表於 18-10-25 20:13
近排跟數,都跟到好mung,本身小朋友數都是弱和感差,見你地咁講有得谷都係操下題先。至於不小心好難fix , ...

敝人認為:數學,小學和初中二者是一貫的。除了靠補習,家長平時也要查查問題何在!

王家爸爸    發表於 18-11-1 17:22

MrBeast 發表於 18-10-25 20:13
近排跟數,都跟到好mung,本身小朋友數都是弱和感差,見你地咁講有得谷都係操下題先。至於不小心好難fix , ...
操多啲題有用既,有時有啲位點解釋小朋友都唔明,我既經驗係,遲啲先明唔緊要,就教佢,記住步驟照做就得(例如小學除數),起碼KEEP住個分數,分數高小朋友自信啲架。

October. 發表於 18-10-27 09:58
操多啲題有用既,有時有啲位點解釋小朋友都唔明,我既經驗係,遲啲先明唔緊要,就教佢,記住步驟照做就得( ...
最近教volume,竟然包displacement,我以前好似係中學先學,咁小6生struggle 係情有可原,但一知半解又可以撞啱一半,只能無奈。
我小朋友有個特質,當遇到超難的問題時就會連基本的都做錯,唔通真是要好似練天蠶神功咁要d經脈斷哂先可以升lev

MrBeast 發表於 18-10-27 11:22
最近教volume,竟然包displacement,我以前好似係中學先學,咁小6生struggle 係情有可原,但一知半解又可以 ...

同一topic, 都比幾年前深。 從前中一唔教squence, 依家中一教完direct numbers就教了, 程度之深,跟我讀書年代差得遠。

koller 發表於 18-10-14 21:53
小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格,諗住升中會自覺d, 同埋理解能力高d,點知吾係囉⋯⋯ 正 ...

其實你可以打聽下有冇D有口卑嘅社習社,反正你阿仔私補冇乜成效!
我女數一向弱,小學有私補,叫做7x-8x分!到中一,好多時唔合格或者合格多DD!
到升中二暑假,問第二D家長有冇數學補習班推介!跟住暑假開始上堂,剛剛中期測驗,83分,阿女都好驚喜!
我以前都諗住私補比較專注自己個仔女!原來有時補習老師嘅教學方式絕對有好大影響!

1998Ruby1998 發表於 18-10-16 06:39
其他科銜接到跟得上,但係數學唔得,代表長期積弱,而仔仔冇去執返掂佢。呢個時候好快快搵間補習社搞掂佢, ...

請提供補習社資料. 謝謝!

MrBeast 發表於 18-10-27 11:22
最近教volume,竟然包displacement,我以前好似係中學先學,咁小6生struggle 係情有可原,但一知半解又可以 ...

我尋日睇女個quiz, 482m = 4820km真係想打死佢,明明小學已經教返識,升咗中學又嚟過

回覆 bb鼠 的帖子

你地比小朋友每星期補幾多堂呀? 我最近都係煩緊幫阿女搵數學補習, 搵左兩間覺得好既補習社, 諗緊同一間補兩日定係每間補一日好?

Jaceyravi 發表於 18-10-31 11:19
回覆 bb鼠 的帖子

你地比小朋友每星期補幾多堂呀? 我最近都係煩緊幫阿女搵數學補習, 搵左兩間覺得好既補習 ...

我淨係星期五一日咋,1:15小時,平時都好多活動,好難唧到時間不過如果測考可以加堂

pizzapark 發表於 18-10-14 23:42
小學無補習,數學多數75-83分,升中只剩55-65
分數唔係重點,明唔明,明幾多先重要。

beauvor 發表於 18-10-27 02:06
敝人認為:數學,小學和初中二者是一貫的。除了靠補習,家長平時也要查查問題何在!
...
老實講,數學唔可能係靠一般補習可以有明顯進步既,你講得啱,家長平時既幫助更重要。

個個小朋友既情況唔同,大班既補習唔一定有效,原因係無可能有一個萬用既方法。操卷更加只係增加速度,如果底子唔好,操卷既壞處多於好處。

Jaceyravi    發表於 18-11-1 17:50
LingChiBaBa    發表於 18-11-1 17:37

王家爸爸 發表於 18-11-1 17:19
分數唔係重點,明唔明,明幾多先重要。

計埋隔籬個post,終於有人講出要點。

王家爸爸 發表於 18-11-1 17:24
老實講,數學唔可能係靠一般補習可以有明顯進步既,你講得啱,家長平時既幫助更重要。 ...

敝人愚鈍,大學時學理科,所以剛好能教得了自己的仔的小學數學。平時每隔2--3天就主動詢問我仔有哪些數學不懂??周末定会有做數學練習題來溫習。
‹ 上一主題|下一主題