用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學真係好差
go

數學真係好差  

小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格,諗住升中會自覺d, 同埋理解能力高d,點知吾係囉⋯⋯ 正負數加減都錯晒咁滯,見到個分想吾發火都難⋯

成日同同學傾電話睇手機,忍吾住話佢鬧佢,又喊又發脾氣,做亞媽真係慘,教到無心機

koller 發表於 18-10-14 21:53
小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格,諗住升中會自覺d, 同埋理解能力高d,點知吾係囉⋯⋯ 正 ...

中一唔合格好正常因每样都新...合格已幸運了

回覆樓主

小學無補習,數學多數75-83分,升中只剩55-65

小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格,諗住升中會自覺d, 同埋理解能力高d,點知吾係囉⋯⋯ 正 ...

唔好同小學時比較, 特別係分數!!

唔合格可能全級三分二人炒晒, 冷靜D, 青春期少年父母最忌鬧, 搞到關係緊張!!

了解唔合格原因, 父母有咩可以幫到手?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔好咁緊張。老實講,我自己嘅觀點,教育愈改愈衰,依㗎啲小學數學基礎唔穩固,所以好多小朋友即使小學時好叻上到中學就撞板。

你話“小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格” 可見你小朋友小學時數已經較弱,咁又點可以要求佢一上左中學就變叻呢?每個人長處都唔一様,盡量俾佢發揮所長,大學要求DSE數學2就得, 應該唔難既,佢正負數加減都錯晒,我諗到佢做野唔認真,可見學習態度問題更大,襯依家岩岩中一,盡早糾正返佢既學習態度。

HaYi    發表於 18-10-15 11:19

回覆樓主:

要管制用電話喎

王家爸爸    發表於 18-11-1 17:20

中一都係剛剛開學, 唔識可以了解下佢唔明邊度

+- 數加減多數問題都係出在調去另一邊點解會變咗另一樣

再嚟就係拆 (  )  , 會好容易唔記得 (  ) 入面係一舊嘢

回覆樓主:

數唔好,係小學帶上來的問題,唔係一朝一夕。好好日常幫佢搞番好,佢唔識,個分唔會高。呢d唔使派卷都知。

佢先中一,拿拿聲,越落去只有越難。

回覆 koller 的帖子

速去補習,私補或找補習社也可以,只要是改善了,他才有信心繼續下去

October. 發表於 18-10-15 10:32
你話“小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格” 可見你小朋友小學時數已經較弱,咁又點可以要求 ...

但係佢其他科又好ok, 中史小學未接觸過,我都無跟過,功課有成90分,中默果d又係85,90分⋯
係數學真係吾知搞乜

koller 發表於 18-10-15 21:41
但係佢其他科又好ok, 中史小學未接觸過,我都無跟過,功課有成90分,中默果d又係85,90分⋯
係數學真係吾 ...
其它科好OK, 表明佢只是強項唔在數學啫,正負加減都錯曬,實在太唔小心,叫佢計多啲數或去補習,補習唔係應付家長要求,係要俾心機做數操卷,要合格唔難既。

koller 發表於 18-10-15 21:41
係數學真係吾 ...

剛剛中一, 仲系小學啲數,建議揾單對單補習,主科唔合格,平均分會拉得好抵。

加油哦

我建議你快d搵私補,趁宜家中學上學期仲教緊6年班的數學,否則遲d仲難跟得上.

回覆樓主

twc729 發表於 18-10-15 10:59
中一都係剛剛開學, 唔識可以了解下佢唔明邊度

+- 數加減多數問題都係出在調去另一邊點解會變咗另一樣
我果個就係經常唔記得拆(),今日啱啱quiz左,未知我女有冇改善

其他科銜接到跟得上,但係數學唔得,代表長期積弱,而仔仔冇去執返掂佢。呢個時候好快快搵間補習社搞掂佢,唔搞的話,問題日積月累越麻煩。小六升中一,點會三兩個月內就可以突然自律、理解能力高 d 呢?尤其數學一直唔係強項,相信仔仔都開始「半放棄」呢一科。

當初我都係數學長期疲弱,又粗心大意,中一就分數更低,去左補習社狂做練習,分數有返提升。我間補習社好辣,練習非常多,測考派卷要上繳,發現有 careless 就罰錢。罰左兩年就搣甩曬 d 大意。大意呢 d 要個學生自己覺得肉痛先得,但係有一班學生係扣分唔肉赤,視分數於浮雲,要實際「無咗忽肉」先醒覺。

我女及阿女表姐&表哥&同學係旺角 Beyond Math _ _ (近朗豪坊旺角嘉富商業中心....) 細型補習社補數, 呢間補習社老闆係後生仔科大數學系畢業, 鍾意幫學生 "補底" (清 concept 及打好根基)

P.S. 未必係老闆補的, 仲有其他補習老師補數的

私補幫到你
針對弱項