用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望不指定小學部直升中一學額
樓主: hkpapa852
go

德望不指定小學部直升中一學額   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

係, 覺得唔多唔少會誤導左D家長

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:11
GH小學部亦要做好自己吧!

唔好繼續係校內向學生家長發佈會有XX%學生可上中學部既言論, 做好D對學生既升中 ...

咁小學部唔係無做嘅,做咗無賣報紙啫。

whitepurin 發表於 18-10-9 09:40
咁小學部唔係無做嘅,做咗無賣報紙啫。
根據校長家長透露, 過去幾年都係無做過

不過如果話叫入唔到德中既就去試吓培敦, 聖文德都算做咗既, 就都叫有做既

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:44

不過如果話叫入唔到德中既就去試吓培敦, 聖文德都算做咗既, 就都叫 ...
其實入唔到中學部,都算是Band 2 and 3吧,試培敦聖文德是否都算合理呢?

cloudcloudrobot 發表於 18-10-9 09:46
其實入唔到中學部,都算是Band 2 and 3吧,試培敦聖文德是否都算合理呢?

GH收生基本上無可參考既準則, 可以級4X讀書型學生唔收只收級7X不過有少許ECA技能.

可以入唔到GH中學部, 未必一定係B2/3學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:44

不過如果話叫入唔到德中既就去試吓培敦, 聖文德都算做咗既, 就都叫 ...

不是說升中支援,我只是指課程改革。

我絕對同意學校應該在支援上多做一點,升中透明度提高,但只是執著一句沒特定升中比率就說成好像是中學放棄了小學部又太誇張了。

cloudcloudrobot 發表於 18-10-9 09:46

咁就要睇家長心態係當個女Band幾啦
尼間咁難入,入到o既都唔會差得去邊
佢仲要玩升中困獸鬥
入面競爭激烈程度可想而知
如果因强中自有強中手而要入Band 2
何解一早唔讀Band 2呢?

whitepurin 發表於 18-10-9 10:04
不是說升中支援,我只是指課程改革。

我絕對同意學校應該在支援上多做一點,升中透明度提高,但只是執著 ...
都係個句:

多年來都沒有為小學部學生制定一個直中既要求/指標, 所謂何事呢?

咪就係"睇住嚟食"囉!

無話唔收你D學生, 不過要睇吓個班掂唔掂先.

hkpapa852 發表於 18-10-9 10:00
GH收生基本上準則, 可以級4X讀書型學生唔收只收級7X不過有少許ECA技能.

可以入唔到GH中學部, 未必一定係B2 ...

收級70很正常,成校200人,咁話佢收得少極都有五成幾,所以70收係合理的。級40已經是top 20%內,都唔收很怪,未必是成績或Eca問題。另外我不知道高年班名次怎計,我只知低年班並不是只計主科,名次同呈分計法可能有偏差。

TAIOU4 發表於 18-10-9 10:05
咁就要睇家長心態係當個女Band幾啦
尼間咁難入,入到o既都唔會差得去邊
佢仲要玩升中困獸鬥

不嬲小學都未睇得真,莫講小學,上到中學band 1a都唔係個個入大學啦。有band2/3生有幾奇。

happyheart 發表於 18-10-8 23:29
咁點解要讀佢小學呢
因為德中收得最多嘅都係德小啊! 如果考小無其他better/ more suitable offer, 唔通驚入唔番德中而唔take德小offer嗎?

Penipony 發表於 18-10-9 11:29
因為德中收得最多嘅都係德小啊! 如果考小無其他better/ more suitable offer, 唔通驚入唔番德中而唔take ...
聰明又有自信的家長應該就不要join unfair game, 要玩6年。直資中學收生自決,收德小生比率可以0-100%,大家可以被動地靜待佳音。

CHP 發表於 18-10-9 11:45
聰明又有自信的家長應該就不要join unfair game, 要玩6年。直資中學收生自決,收德小生比率可以0-100%,大 ...

extreme example,如果全軍覆沒,但只得德小offer,抽獎又中寶,可以點?我相信每個家長都會係可以揀嘅選擇裡面揀最好比子女。德幼生一開始都知德小唔係龍,無直升。非德幼嘅德小生嘅家長,唔扶下chur下個女又點會有德小offer? 我諗入得德小嘅都唔會大安旨意啦
其實我未研究升中嘅嘢,德小生都可以apply其他直私中學吧?不需要全被動靜侯佳音,可以主動apply外面學校吧?

Penipony 發表於 18-10-9 12:05
extreme example,如果全軍覆沒,但只得德小offer,抽獎又中寶,可以點?我相信每個家長都會係可以揀嘅選 ...
靜待佳音意思是等中學部有一年全收小學部學生。在家長心中,德小絕不只是排在寶校前面。若派到較理想官津小,家長就要抉擇了。

uglyghost 發表於 18-10-9 09:04
如果間學校講明自己係龍校,但結果又收唔晒的話,就應該受到質疑。但GH從幼稚園已經講明佢地唔係龍校。外界 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
其實百貨應百客,任君選擇,從冇強迫,家長自己期望學校係一條龍係一回事,其實GH從來沒自稱一條龍

早兩/三年前中學部1st round只收小學部~50%學生, 之後已令不少初小家長準備插班大逃忙. 後來個年雖然收番多D (~60%), 但中學部校長近兩年一而再咁係中一簡介會公開說明不會為小學部預留學位, 似乎係想提醒小學部既人 (到底target係家長定係教職員呢?)

hkpapa852 發表於 18-10-9 13:13
早兩/三年前中學部1st round只收小學部~50%學生, 之後已令不少初小家長準備插班大逃忙. 後來個年雖然收番多 ...

大家都係外人只能靠估,但我會咁理解 - 個talk係俾外人聽,梗係想吸引多d人報名,咁講其實好正路,唔想局限自己。不幸地早兩年似乎favour咗外校生,但其實亦可以favour番本校生,所以呢句說話是中性的,不能單憑呢句說話就斷定學校只單方面打算減少收小學部學生。

小學部校長係中學及幼稚園部校監,我覺得佢直頭係最高領導,中學部校長無必要靠呢d場合俾說話小學聽。不過家長確實要居安思危就真嘅,好明顯學校是想保持質素,咁咪努力做好d, 即使因種種原因升唔番,自己有實力都唔怕。

hkpapa852 發表於 18-10-9 13:13
早兩/三年前中學部1st round只收小學部~50%學生, 之後已令不少初小家長準備插班大逃忙. 後來個年雖然收番多 ...

有一半機會入,機會率已比他校大好多。小部分band 2德小生,也能入德中,外校生完全不會有此機會,就是人人仍爭入德小之因。

Penipony 發表於 18-10-9 12:05
extreme example,如果全軍覆沒,但只得德小offer,抽獎又中寶,可以點?我相信每個家長都會係可以揀嘅選 ...

情景題:

當小朋友小六時, 就讀小學唔話你知小朋友banding, 又唔話你知可唔可以上中學部, 只係等消息, 有offer就通知你, 眼見其他親友(其他没有中學部的小學), 小五已經睇定邊間中學, 準備interview自行及其他直資中學, 我估最top果幾個%同最尾果幾個%可以外闖其他中學, 中間果批係最折磨, 走定唔走呢? 上唔上到中學部呢? 舊年考第7x可以上到喎, 但前年考6x果個唔得喎!

唔單指係GH, 其實部份其他有聯繫中學嘅小學都有咁嘅情況出現, 所以係有辣有唔辣!

hkpapa852    發表於 18-10-9 14:52

gracelam 發表於 18-10-9 14:04
情景題:

當小朋友小六時, 就讀小學唔話你知小朋友banding, 又唔話你知可唔可以上中學部, 只係等消息, 有o ...

咁現實就只能㨂可選擇中最好的,如果有能力入dg同spcs就根本唔使諗啦!
‹ 上一主題|下一主題